Прослава Богојављења у Епархији бачкој

Нови Сад – На празник Богојављења, 6/19. јануара 2022. године, повечерје са јутрењем у Саборном храму у Новом Саду служио је презвитер Александар Шарчански. У наставку јутрења, свету архијерејску Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Дамаскин, уз саслужење свештеног братства Саборног храма и новосадских ђакона.

После прочитаног јеванђелског одељка, Преосвећени епископ Дамаскин је у беседи објаснио у чему се састоји суштина празника Богојављења, те је, између осталог, рекао: „На реци Јордану десило се нешто што превазилази снагу нашега разума, а то је да се Бог јавио људима, јавио се човечанству, јавио се као Света Тројица – Отац, Син и Дух Свети. Отац се јавио као глас Родитељев са неба, који каже: Ово је Син мој љубљени Који је по мојој вољи, док се Дух Свети јавио у виду голуба. Света Тројица нам се јавила на реци Јордану као заједница љубави три Личности – Оца, Сина и Духа Светога – као сабор љубави, као огњиште љубави, као извориште љубави, а ми људи, који смо створени по лику Божјем, тојест по лику Свете Тројице, треба да будемо људи пуни љубави; да имамо исту такву љубав као што је и Бог имао, јер смо створени по Његовом лику и по Његовом обличју. Господ наш Исус Христос показао нам је каква је то истинска и права љубав према човеку, а то је смирена и послушна љубав, јер и Он долази смирено и кротко на реку Јордан да га Јован крсти пре Његове славне проповеди. И ми морамо да схватимо да је љубав свеза савршенства, а да је темељ љубави управо смирење и послушност Богу. Само таква љубав која се гради на смирењу и послушности јесте права, жртвена љубав коју нам је Господ приказао. Свака друга љубав јесте себична, самољубива, себељубива – љубав која тражи, а ништа не даје. А у Светом Писму стоји да је блаженије давати него примати. Љубав је једино оно што се даје, а када се даје, оно се не умањује него се повећава.”

После свете Литургије, у порти Саборног храма, Преосвећени владика Дамаскин је извршио чин великог водоосвећења. Обраћајући се по извршеном водоосвећењу верном народу, владика Дамаскин је рекао да је освећена вода живи сведок вечне истине Вечнога Бога, те је пожелео да у ова тешка времена изазвана пандемијом она послужи на освећење душâ и телâ и излечење свих оних који су болесни, а у исто време да буде на освећење свега онога што нас окружује.

[carousel_slide id=’41683′]

Суботица Празник Богојављења је молитвено и литургијски прослављен у Суботици. У Световазнесенском храму у Суботици на дан празника, у среду, 6/19. јануара 2022. године, служено је јутрење и у наставку света Литургија, на којоj је началствовао протојереј Драган Стокин, настојатељ Световазнесенског храма, уз саслужење умировљеног свештеника Душана Руса и ђакона Лазара Ђачића.

Уз присуство благочестивног и верног народа, по заамвоној молитви, у порти Световазнесењског храма је служено велико водоосвећење.

[carousel_slide id=’41752′]

Сомбор – На Богојављење, 6/19. јануара 2022. године, на светој Литургији у храму Светог великомученика Георгија у Сомбору началствовао је протојереј-ставрофор Миливој Мијатов, умировљени парох новосадски, уз саслужење протојереја Александра Лазића и протонамесника Бранислава Шијачића. После свете Литургије у порти храма је извршен чин великог освећења воде.

[carousel_slide id=’41733′]

Палић Прослава празника Богојављења у храму Светога пророка Илије на Палићу започела је у уторак, 5/18. јануара 2022. године, на Крстовдан уочи Богојављења, служењем Царских часова. У наставку је служена света Литургија светог Василија Великог и велико водоосвећење у припрати храма.

На Богојављење, у среду, 6/19. јануара 2022. године, служена је празнична света Литургија. Презвитер Вељко Васиљев, надлежни парох, по прочитаном одељку из светог Јеванђеља је изговорио беседу о значају празника. По заамвоној молитви, извршено је велико водоосвећење у порти храма.

[carousel_slide id=’41761′]

Print Friendly, PDF & Email