Слава Световаведењске обитељи манастира Бођани

Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Јеротеј, викар Његове Светости Патријарха српског, началствовао је на светој архијерејској Литургији на празник Ваведења Пресвете Богородице, 21. новембра/4. децембра 2021. године, у Световаведењском манастиру у Бођанима. Преосвећеном владици Јеротеју саслуживао је Преосвећени Епископ мохачки г. Дамаскин, викар Епископа бачког, као и свештеномонаси, свештеници и ђакони Епархије бачке.

Беседећи по прочитаном јеванђелском одељку, владика Јеротеј је поучио присутне о значају и смислу празновања Ваведења Пресвете Богородице:

„Наша вера хришћанска је радосна вера; она није тужна, депресивна вера већ оптимистична вера, јер ми не сматрамо да је смрт крај овога живота већ верујемо у живот вечни, верујемо у Васкрсење Христово, верујемо да је смрт само двер, само врата кроз која пролазимо у живот вечни. Стога је наша вера радосна и ми увек треба тога да се подсећамо. И управо овде, у овом Божићном посту, са овим химнама, ми се на то подсећамо, да нам се полако приближава Божић, један од највећих хришћанских празника. На тај дан родио се Господ и Спас наш Исус Христос, Син Божји, друго Лице Свете Тројице, Који је са неба сишао и оваплотио се управо од ове Девојке Марије, чији празник данас славимо, и дошао у овај свет да би спасао нас људе од смрти и од греха. Зато треба да се радујемо и треба да подражавамо Пресветој Дјеви Богородици која је показала пут којим треба да идемо, уколико желимо да се и у нама духовно, благодаћу Божјом оваплоти Господ Исус Христос. Овај Божићни пост је најбоље време за то и стога ми, подражавајући Пресвету Богородицу по својим снагама и размишљајући о долазећем празнику, треба да размишљамо о томе и да посвећујемо један део свог времена молитви, читању Светога Писма, читању духовних књига и да се кроз пост – слабећи тело, а јачајући духовно – припремамо за овај велики празник који нам долази, а истовремено славећи и данашњи празник“, казао је Епископ топлички.

После заамвоне молитве, извршено је освећење славских дарова, после чега је Епископ топлички г. Јеротеј честитао славу братству Световаведењске обитељи, а свима присутнима је пожелео благословен празник и пренео им поздраве и молитвене жеље Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија.

Светој Литургији је присуствовао г. Мирослав Илић, помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са Црквама и верским заједницама.

[carousel_slide id=’39459′]

Print Friendly, PDF & Email