У Суботици откривен споменик краљу Петру I Карађорђевићу

У уторак, 30. новембра 2021. године, испред Соколског дома у Суботици, свечано је откривен споменик краљу Петру I Карађорђевићу.

Свечаном откривању споменика је присуствовао Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин са свештенством и ђаконством Епархије бачке. Свечаности су присуствовали и представници Римокатоличке Цркве, као и републичких и локалних власти.

После откривања споменика, Преосвећени владика Дамаскин је служио помен краљу Петру I Карађорђевићу, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке. Беседећи после помена, Епископ мохачки је пренео благослове Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, нагласивши да је краљ Петар I Карађорђевић један од најдивнијих синова нашега народа. „Он је, попут нашег блаженопочившег патријарха Павла, био једна од највољенијих личности у нашем народу. То је заслужио својом скромношћу, својим начином живота, својим витештвом у борбама и зато што се увек ослањао на Господа. Али, оно по чему ћемо га посебно памтити, јесте љубав коју је имао према својој домовини, према својој Отаџбини и према своме народуˮ, поручио је Преосвећени владика Дамаскин.

Споменик краљу Петру I Карађорђевићу је рад академског вајара Зорана Ивановића из Београда, а изливен је у Уметничкој ливници ,,Кузмановићˮ из Смедерева.

[carousel_slide id=’39353′]

Print Friendly, PDF & Email