Прослава храмовне славе у Доњем Ковиљу

Молитвено празновање славе храма Светог апостола Томе у Доњем Ковиљу почело је у навечерје празника, у понедељак 5/18. октобра 2021. године. Празнично бденије је служио протонамесник Петар Ђукић, настојатељ Световазнесенског храма у Ђурђеву, уз саслужење свештенства Епархије бачке. За певницом су појали презвитер Иван Спасевски и вероучитељ Милан Тољ. По отпусту, отац Петар се обратио присутном народу указавши у својој беседи на значај празника и пожелевши срећно навечерје храмовне славе. Том приликом, отац Петар је освештао свештеничку одежду коју је храму даривала госпођа Станка Павлица.

На дан храмовне славе, у уторак, 6/19. октобра, на светој Литургији је началствовао протопрезвитер Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други, уз саслужење свештенства Бачке епархије. После прочитаног јеванђелског одељка, прота Бранислав се обратио верном народу и, између осталог, нагласио: „Свети апостол Тома, угледавши Васкрслога Господа Исуса Христа, у име свих нас је исповедио веру у Васкрсење и у Васкрслога Господа, изговарајући речи које треба свагда да буду у срцима свих нас: Господ мој и Бог мој!ˮ

После заамовне молитве извршен је трократни опход око храма и служен је помен свештенослужитељима, ктиторима и приложницима храма. Светој Литургији је присуствовао и г. Синиша Јокић, директор Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада, са својим сарадником г. Миодрагом Мишљеновићем. Протопрезвитер Остоја Нијемчевић, надлежни парох, захвалио је оцу Браниславу на љубави, бризи и подршци.

Вечерњим богослужењем началствовао је јеромонах Харитон, сабрат Светоархангелског манастира у Ковиљу, уз саслужење свештеникâ наше Епархије. За певницом су појали свештеници Епархије бачке, вероучитељ Милан Тољ и госпођа Јелена Васиљевић, као и деца која похађају верску наставу. После вечерњег богослужења прота Остоја је захвалио свештенству, као и овогодишњем куму г. Слободану Јеврићу, који је храму даривао целиваоницу. Залог кумства за идућу годину преузео је г. Бранислав Габоров.

После вечерњег богослужења уприличена је трпеза љубави у дворани Светосавског дома.

[carousel_slide id=’37101′]
Print Friendly, PDF & Email