Медијски делатници из Епархије бачке учествовали на стручном скупу у Крагујевцу

У уторак, 12. октобра 2021. године, у Крагујевцу је одржан једнодневни стручни скуп за представнике верских медија, под називом: „Стратегија верских медија у управљању друштвеним мрежама за потребе остваривања јавног интереса у информисању, са посебним освртом на кризне ситуацијеˮ.

Благословом Епископа шумадијског г. Јована, скуп је организовао Радио Златоусти Епархије шумадијске, уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, у Богословији „Светог Јована Златоустаˮ. На стручном скупу учествовали су представници четрнаест медија православне, римокатоличке и исламске вероисповести. У име црквених радио-станица Епархије бачке учествовали су представници из Радио-Беседе и Радио-Тавора.

Програм скупа је започео поздравним словом протојереја-ставрофора Зорана Крстића, ректора Крагујевачке богословије, који је пренео благослов Преосвећеног Епископа шумадијског г. Јована. Прота Зоран је, између осталог, истакао да је овај стручни скуп једна карика у побољшању рада црквених медија.

Главни уредник Радија Златоусти, прота Милић Марковић, истакао је значај непосредне комуникације у раду медијских делатника при црквеним медијима и појаснио суштину теме скупа. 

Ђакон  Александар Савић, управник Центра за проучавање савремених технологија Српске Православне Цркве, који је на овом скупу говорио на тему: „Наступи верских заједница у медијима – где су грешке и како их побољшати?ˮ, истакао је да треба имати свест о томе коме се обраћамо у медијима, да широки аудиторијум треба да разуме наш језик. Радио и телевизија, као медији, нису превазиђени, казао је ђакон Александар и додао да је улога ових медија додатно употпуњена учешћем на друштвеним мрежама. Ипак, сматра ђакон, нису све мреже подједнако пријемчиве за мисијску делатност Цркве. Цитирајући Патријарха српског г. Порфирија, ђакон Александар је истакао да ми треба да причамо о светлости, да се не бавимо тамом и да је то наша медијска мисија.

Професор др Растко Јовић, са Православног богословског факултета у Београду, говорио је на скупу у Крагујевцу на тему „Медији и слика сукоба у Црквиˮ, указавши да поједини изазови произилазе из недостатка јасног идентитетског односа ко смо.

Сузана Миличић, директорка ПР агенције „Контактаˮ, говорила је на тему „Традиционални медији и друштвене мреже – сарадници или супарнициˮ. Она је, представљајући и објашњавајући статистичке податке везане за медије и друштвене мреже, истакла да комуникација на друштвеним мрежама захтева озбиљне ресурсе и организацију, као и добро осмишљену стратегију комуникације. На скупу су говорили и поједини представници црквених емитера. Истакнуто је да су изазови о којима се говори заједнички, с обзиром на историјски тренутак у којем се налазимо. Такође, учесници скупа су се сагласили да је стратегија за унапређење кључна у усавршавању и професионалнијем деловању.

[carousel_slide id=’36745′]

Print Friendly, PDF & Email