Слава библиотеке Црквене општине суботичке

У оквиру манифестације Богородичини дани, на празник Преноса моштију светог првомученика и архиђакона Стефана, у недељу, 2/15. августа 2021. године, прослављена је слава библиотеке Црквене општине суботичке.   

У присуству верног народа, чланова библиотеке, библиотекара Јована Мајсторовића, катихете, чин благосиљања славских дарова извршио је протопрезвитер Душан Ђукић, архијерејски намесник суботички, уз саслужење презвитера Илије Анђелића, пароха суботичког, презвитера Вељка Васиљева, пароха палићког, и ђакона Лазара Ђачића.                  

Корени црквене библиотеке у Суботици датирају још из 19. века, када је, у циљу развоја опште културе свих Суботичана, основана Српска читаоница у згради задужбине Остојића. Временом је библиотека мењала своје седиште, али и увећавала фонд својих књига, а све то захваљујући угледним суботичким добротворима, међу којима су Јован и Терезија Остојић, адвокат Јован Манојловић, многи верници, као и суботички свештеници, који су своје књиге поклањали Цркви с љубављу.

Библиотека броји око 14.000 наслова, на српском, мађарском, латинском, енглеском, француском и црквенословенском језику, многобројна савремена књижевна дела и теолошке наслове. Библиотека има и свој дечији кутак.

У прошлој години, најчитаније књиге биле су наслови написани из пера светог Владике Николаја Велимировића. Библиотека је отворена сваким радним даном од 10 до 12 часова.

[carousel_slide id=’33976′]

Print Friendly, PDF & Email