Празник Преноса моштију светог архиђакона Стефана у Епархији бачкој

Сомбор – Престони празник манастира у Сомбору, спомен на Пренос моштију светог архиђакона и првомученика Стефана, који наша света Црква прославља 2/15. августа, прослављен је бденијем у навечерје празника, које је служио протејереј Брана Влајковић, надлежни парох. Светом Литургијом је началствово презвитер Негослав Бељански, парох футошки, уз саслужење протојереја-ставрофора Славка Обрадова, умировљеног свештеника, протојереја Бране Влајковића и ђакона Александра Верића. 

После свете Литургије и трократног опхода око храма, освештани су славски дарови које је принела, у славу Божју, а у част светог архиђакона Стефана, овогодишња кума Тамара Стричевић.

[carousel_slide id=’33949′]

Гардиновци – Парохијани села Гардиновци су прославили храмовну славу – празник Преноса моштију светог првомученика и архиђакона Стефана. Празнично бденије уочи славе је служио јереј Данијел Кобиљски, парох из Сивца. На сâм дан празника, светом Литургијом је началствовао протојереј Жељко Тешић, парох футошки, уз саслужење протојереја-ставрофора Чеде Опарнице, умировљеног пароха, протојереја Ивана Вачика, надлежног пароха гардиновачког, као и ђакона жабаљског Јована Вачика. У поучној проповеди после читања одељка из светог Јеванђеља, отац Жељко је направио паралелу између времена када је пострадао свети архиђакон Стефан и данашњих дана. По трикратном опходу око храма служен је помен оснивачима, служитељима, ктиторима, приложницима и парохијанима парохије гардиновачке. На вечерњем богослужењу началствовао је протојереј-ставрофор Ђорђе Ђурђев, настојатељ Саборног храма у Новом Саду, уз саслужење протојереја-ставрофора Стојана Билића, пароха из Новог Сада, протојереја Јована Кезана, пароха из Србобрана, протојереја Мирослава Тронколовића, пароха из Обровца, јереја Бошка Маринкова, пароха из Мошорина, и ђакона жабаљског Јована Вачика. Овогодишњи кум био је г. Миливој Чурић са својом породицом, док је кумство за следећу годину прихватио г. Игор Станимировић са породицом.

[carousel_slide id=’33941′]

Келебија – На празник Преноса моштију светог првомученика и архиђакона Стефана, у недељу, 2/15. августа 2021. године, у храму на Келебији, који је посвећен овом дивном Божјем угоднику, служена је света Литургија којом је началствовао протопрезвитер Драган Стокин, настојатељ Световазнесенског храма у Суботици, уз саслужење ђакона Лазара Ђачића.

Градња најсевернијег православног храма у нашој земљи започела је 2002. године, благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког г. Иринеја. У храму који је још увек у изградњи и у фази уређења, прошле године је завршен  иконостас, а на радост свих житеља, у храму су почела да се врше света богослужења.

[carousel_slide id=’33959′]

Госпођинци – У недељу, 2/15. августа 2021. године, на празник Преноса моштију светог апостола, првомученика и архиђакона Стефана, прослављена је храмовна слава у Госпођинцима.

Бденије уочи празника су служили: протојереј Милош Јевросимов, парох тителски, протонамесник Горан Димић, парох из Новог Сада, као и надлежни парох протојереј-ставрофор Славко М. Пајовић.

Литургијским сабрањем је началствовао протонамесник Ранко Милојевић, парох жабаљски, а саслуживали су: протојереј-ставрофор Стојан Билић, парох из Новог Сада, протонамесник Иван Спасевски, парох из Темерина, протонамесник Горан Димић и надлежни парох. 

На светим богослужењима је појало певачко друштво из Госпођинаца, под вођством г. Александра Томина.

После вечерњег богослужења је извршен обред благосиљања славских дарова, у којем су молитвено учествовали: протопрезвитер Предраг Билић, парох ветернички, протопрезвитер Алексеј Блануша, парох равноселски, протонамесник Никола Темеринац, парох жабаљски, презвитер Данијел Кобиљски, парох сивачки, и презвитер Живко Рајиновић, парох горњоковиљски.

Кумовала је породица Родољуба Јошића из Госпођинаца.

[carousel_slide id=’33995′]

Print Friendly, PDF & Email