Празник светога пророка Илије прослављен у Епархији бачкој

Бачка Топола – Овогодишња прослава славе храма Светог пророка Илије почела је у навечерје празника, у недељу, 19. јула/1. августа, празничним бденијем које је служио протопрезвитер Србислав Стојанов, надлежни парох. На сâм дан празника прота Србислав је служио свету Литургију. Евхаристијском сабрању је присуствао Јожеф Сакаљ, новопостављени жупник католичке жупе Похођења Блажене Девице Марије у Бачкој Тополи, као и верни народ бачкотополске парохије.

Вечерњим богослужењем началствовао је протопрезвитер Душан Ђукић, архијерејски намесник суботички, уз саслужење презвитера Ђорђа Цвијановића, пароха у Бајши, и презвитера Бошка Симића, пароха у Хоргошу. У склопу вечерњег богослужења освештани су славски дарови – колач и кољиво. Овогодишњи кумови, Владимир Симић са породицом, предали су залог кумства за идућу годину новим кумовима, Борису Секулићу и његовој породици. Прота Душан Ђукић је у својој беседи пожелео свима вернима срећну славу и истакао важност светитеља којег овај храм прославља за свог небеског заштитника. Ослањајући се на житије, прота Душан је нагласио како свети пророк Илија може да нам послужи за пример побожности и искрене вере у Бога. Молитвеној атмосфери допринело је појање појаца при  храму Светих Кирила и Методија на Телепу и домаћих појаца при храму Светог пророка Илије у Бачкој Тополи, који се заједно уче појању у Школи црквеног појања „Свети Јован Дамаскин” при Епархији бачкој.

[carousel_slide id=’33644′]

Мали Бач –  У понедељак, 20. јула/2. августа  2021. године, верни народ Малог Бача прославио  је своју храмовну славу – светог славног пророка Илију. У навечерје празника  бденијем је началствовао презвитер Младен Јовановић, парох шајкашки.

На дан храмовне славе свету Литургију је служио презвитер Бранислав Нијемчевић, надлежни парох. После заамвоне молитве и опхода, извршен је помен ктиторима и свештенослужитељима светог храма и чин благосиљања славског колача и кољива. Кум и домаћин славе био је г. Војислав Вранешевић из Малог Бача, а залог кумства за следећу годину прихватио је г. Мирослав Стојић из Новог Сада. Празновање је настављено вечерњим богослужењем којим је началствовао протонамесник Синиша Тривић, уз саслужење презвитерâ Предрага Делића, Милорада Мишкова и Ненада Вујасина.

[carousel_slide id=’33662′]

Бачки Грачац – Парохијани Бачког Грачаца прославили су своју храмовну и сеоску славу – светога пророка и боговидца Илију. Тим поводом, у навечерје празника је служено бденије у новосаграђеном храму Светога пророка Илије, на којем је началствовао презвитер Никола Дувњак, парох стапарски, уз саслужење протопрезвитера Славка Стојисављевића, надлежног пароха. После одслуженог бденија отац Никола је честитао верном народу почетак прославе великога Божјега угодника пророка Илије.

На сâм дан празника свету Литургију је служио надлежни парох, а по њеном завршетку извршен је трикратни опход око светога храма са поменом свима вернима из ове парохије.

Вечерњим богослужењем началствовао је протојереј Предраг Толимир, парох новосадски, уз саслужење више свештеника Епархије бачке. У наставку вечерњег богослужења извршено је благосиљање славскога кољива и колача, да би се по завршеном чину освећења беседом присутнима обратио презвитер Младен Глушац, парох апатински, говорећи о сили светога Илије и о његовим божанственим чудима, којима је посведочио Бога коме је верно служио. Овогодишњи кум славе био је г. Ђорђо Јошић из Бачког Брестовца са својом породицом. Следујући устаљеном поретку прославе храмовне славе, на крају чина освећења славских дарова, за новога кума јавио се г. Милорад Ђумић из Бачког Грачаца.

[carousel_slide id=’33671′]

Каравуково – У понедељак, 20. јула/2. августа текуће године, православни житељи Каравукова прославили су своју храмовну и сеоску славу – светога пророка Илију. Празнично бденије уочи празника у дероњском Светоархангелском храму служио је протонамесник Драган Штевић. За певницом је појао протонамесник Милић Добросављевић, надлежни парох. На сâм дан празника литургијским сабрањем је началствовао протонамесник Негослав Бељански, парох футошки, уз саслужење протонамесника Милића Добросављевића. По прочитаном јеванђелском зачалу, вернима се пригодном беседом обратио отац Негослав који је истакао улогу и значај светога пророка Илије као верног и непоколебивог чувара вере у Живога Бога. После свете Литургије молитвено прослављање празника је настављено трпезом љубави која је уприличена за присутне званице.

На вечерњем богослужењу је началствовао протојереј Миле Мајкић, парох у Српском Милетићу, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Осим верног народа, који се окупио у великом броју, вечерњем богослужењу је присуствовао и председник Општине Оџаци господин Горан Николић са својим сарадницима. У продужетку су освештани славски дарови које су за ову годину припремили овогодишњи кумови, породица Слађана Арсића из Каравукова. Кумство за следећу славу је преузео г. Славен Кључар.

Изградња храма у Каравукову започета је 2014. године, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа бачког др Иринеја. Темеље храма је освештао 2016. године блаженопочивши епископ јегарски Јероним.  У наредном периоду предстоји  изградња звоника и централне куполе храма. Храм је пројектован у српско-византијском стилу, али су стилски елементи прочишћени, сведени и прилагођени савременом приступу и архитектонском обликовању. Објекат има форму триконса са централним осмоугаоним кубетом и звоником на западној страни.

[carousel_slide id=’33683′]

Челарево – Прослављање празника Светог пророка Илије Тесвићанина, покровитеља православног храма у Челареву, почело је празничним бденијем, које је служио протојереј Дојчин Стојановић, парох у Сиригу.

На сâм дан празника литургијским сабрањем началствовао је протојереј Миладин Бокорац, архијерејски намесник жабаљски, уз саслужење умировљеног свештеника Илије Ивића и свештеника Марка Бубуља, надлежног пароха. После прочитаног одељка из светог Јеванђеља, у пригодној беседи отац Миладин је подсетио верни народ на улогу и значај светог пророка Илије у животу Цркве. Благољепију сабрања својим појањем допринели су чланови црквеног хора „Свети Јован Крститељ” из Бачке Паланке, предвођени диригентом госпођицом Снежаном Жујић.

После заамвоне молитве извршен је трократни опход око храма и одслужен помен свештенослужитељима, ктиторима и приложницима. Вечерњим богослужењем началствовао је протојереј Стевица Илић, архијерејски намесник бачкопаланачки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. У наставку је извршено благосиљање славског колача и кољива, које је припремио кум г. Радован Соломун из Челарева, са својом породицом.

Кумства за следећу годину прихватио се г. Бранислав Ковачевић из Челарева. 

[carousel_slide id=’33692′]

Лок – Бденије уочи празника у храму Светога пророка Илије у Локу служио је протојереј Иван Вачик, парох гардиновачки, уз саслужење протојереја Милоша Јевросимова, пароха тителског.

Свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Радивој Панић, свештеник из Београда, уз саслужење надлежног пароха Стојана Марића. Вечерње богослужење је служио протојереј Миладин Бокорац, архијерејски намесник жабаљски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После вечерњег богослужења, окупљеним верницима се обратио протонамесник Александар Игњатов и свенадахнутом беседом их поучио о сили и значају светог славног пророка Илије.

Овогодишњи кумови храмовне славе били су чланови породице Крстић, а залог кумства за следећу годину преузела је породица Панић.

[carousel_slide id=’33703′]

Младеново – Молитвено празновање светога пророка Илије у Младенову почело је у навечерје празника, 19. јула/1. августа текуће године, празничним бденијем којим је началствовао презвитер Милан Цирар, парох деспотовски, уз саслужење презвитера Слободана Ђурђића, пароха силбашког, и презвитера Миладина Божиловића, пароха гајдобранског. За певницом је појао катихета Александар Шарчански из Сомбора са верним народом младеновљанским.

На дан празника и храмовне славе, светом Литургијом началствовао је протопрезвитер Стевица Илић, архијерејски намесник бачкопаланачки, уз саслужење презвитера Петра Николића, надлежног пароха. После прочитаног јеванђелског одељка, прота Стевица обратио се благоверном народу позивајући га да, по примеру светога пророка Илије, сведочи живу веру имајући тврду и непоколебиву наду у Господа нашега Исуса Христа, у Његову милост и љубав.

По заамовној молитви приступило се трократном опходу око светога храма.

Истога дана, вечерњим богослужењем началствовао је протонамесник Дарко Јелић, парох змајевски, уз саслужење презвитера Пера Анђелића, пароха кулског, презвитера Николе Дувњака, пароха стапарског, и ђакона Александра Верића из Сомбора. За певницом је појао и одговарао Љубиша Ћирић из Куле, ученик Крагујевачке богословије. После освећења славских дарова, сабраном народу младеновљанском обратио се пригодном беседом презвитер Перо Анђелић честитајући храмовну славу и празник. Надлежни парох, презвитер Петар Николић, захвалио је овогодишњим кумовима г. Александру Ђурићу и његовој породици на труду и љубави које су током протекле године показивали према своме светоме храму. Залог кумства за следећу годину прихватила је госпођа Драгана Џакула са својом породицом. У порти храма уприличено је послужење за сабрани народ, а млађе и старије певачке групе при Културно-уметничком друштву „Младен Стојановић” из Младенова извели су пригодан програм на радост својих родитеља, бака, дека и осталих становника Младенова који су се на данашњи дан сабрали око своје светиње.

[carousel_slide id=’33723′]

Палић – Верни Богом чуване парохије палићке свечано су прославили свог молитвеног покровитеља пред Господом, претечу Другог доласка Његовог – светога Илију Тесвићанина.

Вечерње уочи славе служио је јереј Вељко Васиљев, надлежни парох, уз саслужење ђакона Ненада Матића. После духовног укрепљења уследила је традиционална трпеза љубави за све парохијане.

Сâм дан празника овенчан је евхаристијским сабрањем које je започело јутарњим богослужењем у чијем наставку је служена света Литургија на којој је началствовао протојереј-ставрофор Миливој Мијатов, уз саслужење протојерејâ Миодрага Шипке и Душана Ђукића, јереја Вељка Васиљева, ђаконâ Ненада Матића и др Владимира Антића и мноштва верног народа.

Прота Мијатов, који је у време градње овог храма био архијерејски намесник, преузнео је празничну беседу. Веома надахнуто подучавајући верни народ о узвишености живе вере у Бога коју је поседовао свети пророк Илија, беседник је нарочито истакао срдачну молитву коју је Светитељ поседовао. Отац Миливој је, између осталог, живописно изразио смисао молитвеног обраћања ка Богу кроз пример односа родитеља и детета: „Иако родитељ унапред зна шта је његовом детету потребно, било то ципеле или храна, одећа, родитељ се увек радује кад му дете то заиска, будући да кроз ту молбу оно потврђује своју блискост и поверење ка родитељу, јачајући тако њихову узајамност.”

По завршетку Литургије уследио је трократни опход око храма и помен свим уснулим: ктиторима, приложницима и верницима ове парохије.

Славско вечерње служио је јереј Далибор Зарић, уз саслужење више клирика наше свете Цркве. По освећењу славских дарова, сабраном народу се обратио јереј Дарко Ивковић, који је бираним речима подсетио на време у којем је живео свети пророк Илија и значај Светитељеве личности по историју рода људског. Повлачећи паралелу са садашњошћу, отац Дарко је приметио да се, услед претеране самовоље и гордости, јавило идолопоклонство у сваком од нас. Славске дарове је принео г. Јеленко Вукичевић из Суботице заједно са породицом, док је залог кумства за идућу годину преузео г. Раде Миловић.

[carousel_slide id=’33739′]

Гаково – Житељи Гакова прославили су своју храмовну и сеоску славу, празник светог пророка Илије Тесвићанина.

Бденије уочи храмовне славе служио је надлежни парох, презвитер Мирко Божић.

Свету Литургију на дан празника служили су презвитер Младен Глушац, парох апатински, који је надахнутом беседом о животу пророка и Илије поучио присутне вернике, и надлежни парох. После заамвоне молитве извршен је трократни опход око храма уз помен ктиторима, приложницима и парохијанима.

Вечерње богослужење служио је презвитер Милан Узуров, парох бачкопаланачки, који је пригодном беседом честитао парохијанима храмовну славу, а залог кумства за наредну годину је од прошлогодишњег кума Миленка Ђаковића преузео Милан Марковић.

У сарадњи са гостима из Чонопље на платоу испред храма уприличен је културно-уметнички програм.

[carousel_slide id=’33763′]

Буковац – У понедељак, 20. јула/2. августа 2021. године, када наша света Црква прославља светог пророка Илију, житељи салашарског насеља Буковац крај Сомбора су прославили славу своје капеле. Бденије уочи празника је служио презвитер Младен Глушац, парох апатински, уз саслужење ђакона Александра Верића.

Чин благосиљања славских дарова је извршио протонамесник Брана Влајковић, парох сомборски. Славски колач и кољиво принеле су парохијанке Светојовановског храма, Софија, Милка, Јованка и Ђурђина, а за следећу годину кумства су се прихватили Буковчани Славко и Љиља Мијић.

[carousel_slide id=’33781′]

Колут – У понедељак, 20. јула/2. августа, када наша света Црква прославља светог пророка Илију, житељи Колута су прославили славу свога села. На месту будућег храма, чин благосиљања славских дарова је извршио протонамесник Бранислав Шијачић, надлежни парох. Овогодишња кума славе била је Рада Ралић, а кумство за следећу годину преузео је Никола Врачар.

[carousel_slide id=’33792′]

Print Friendly, PDF & Email