Свети пророк Илија – боговидац, чудотворац и ревнитељ вере Божје

Међу старозаветним праведницима и угодницима Божјим посебно место заузимају старозаветни пророци. Будући призвани од Бога, пророци су објављивали вољу Божју богоизабраном народу. Као духовне вође, својим мудрим саветима и богонадахнутим речима они су руководили народ Божји, наговештавајући Тајну спасења људскога рода у личности обећанога Месије – Господа Исуса Христа. Управо због тога, наша света Црква молитвено прославља старозаветне пророке, међу којима и светога пророка Илију.

Свети пророк Илија рођен је у источном делу Галадске покрајине, у граду Тесви. Живео је у 9. веку пре рођења Христова. Његова пророчка служба односи се на период владавине израиљског цара Ахава, када је у Израиљу завладао култ вавилонског божанства – Вала. Како би припаднике староизраиљског народа одвратио од богоодступништва у које су пали предвођени царем Ахавом и његовом супругом Језавељом, Господ је послао светога пророка Илију као ревносног проповедника вере у Њега – Бога Аврамовог, Исаковог и Јаковљевог. Живећи као ангел у телу, свети пророк Илија се удостојио да управо преко њега Господ пројави своју силу кроз поједина чудеса. Тако је, после Илијине молитве, наступила суша која је трајала три године и шест месеци, а потом и обилна киша. По његовим пророчким речима, преостало брашно и уље у дому Сарептске удовице чудесно је умножено, те, и поред свакодневне употребе, није нестајало годину дана. Ипак, много веће чудо било је васкрсење сина исте удовице, које се догодило после Илијине молитве упућене Господу. Молитвом пророка Илије, са неба је низведен огањ којим је запаљена жртва Богу, док Валови жречеви нису успели да учине исто дело, чиме је пројављена немоћ њиховог лажног бога. Истом пророку обратио се на гори Хориву Сâм Бог у тихом поветарцу и објавио му Своју вољу да уљем помаже нове цареве, као и Јелисеја за пророка. Поврх свега, земаљски живот пророка Илије је завршен на веома чудесан начин. Наиме, како нам сведоче речи Светога Писма, пророк Илија се вазнео на небо у огњеним колима.

Као истински сведок Божји, свети пророк Илија се појавио са Мојсејем на гори Тавору приликом Преображења Господа Исуса Христа пред Његовим ученицима. Сходно вољи Божјој, откривеној у Светом Писму, пророк Илија ће се поново појавити на земљи пре Другога доласка Христовог. Због тога се он назива и другим претечом Христовог доласка (тропар празника). Светописамска чтенија која слушамо на Празник светога пророка Илије указују нам на његову личност као пример усрдног молитвеника и дуготрпељивог слуге Божјег (Јак. 5, 10 – 20; Лук. 4, 22 – 30).

Значај личности и живота светога пророка Илије веома сликовито је описао преподобни Јустин Поповић следећим речима: „Сведок Јединог Истинитог Бога, највећи и најнеустрашивији. Јачи од смрти. Пре Христа победио је смрт. Каква света, каква божанствена сила! Огњена ревност за Истинитог Бога. Све нечисто спалио је у себи, и око себе у свету. Кад је дошао дан сусрета са смрћу, све су смрти бежале од њега, ниједна није смела да му се приближи, него су огњена кола са огњеним коњима узела га на небо пред очима његовог дивног ученика светог Пророка Јелисеја. Отишао је на небо као цар земље. Био је цар, а ништа није имао, ни колибе, ни крова над главом; ишао је по шуми крај потока, и гаврани му доносили хлеб. А доживео је славу као нико – узнесен је на небо. Сав огањ: у вери у молитви, у ревности, иде на небо да задиви Анђеле, и људима да се јави на Тавору да би показао да небески свет учествује у Христовом Преображењу.”

Свети пророк Илија се прославља међу свим православним хришћанским народима. Као престони празник, светог пророка Илију прослављају храмови широм Епархије бачке – у Бачком Грачацу, Бачкој Тополи, Буковцу, Гакову, Локу, Малом Бачу, Младенову, Челареву, Каравукову.

У доленаведеном тонском запису можете послушати беседу Његовог Преосвештенства Епископа бачког др Иринеја, изговорену на Илиндан 2016. године, у Саборном храму у Новом Саду.

Print Friendly, PDF & Email