Прослава Петровдана у Епархији бачкој

Нови Сад – Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки г. Иринеј началствовао је, на празник Светих апостола Петра и Павла, у понедељак, 29. јуна/12. јула 2021. године, на светој архијерејској Литургији у Саборном храму у Новом Саду. Преосвећеном владици Иринеју су саслуживали свештеници Саборног храма и новосадски ђакони.

Беседећи после прочитане јеванђелске перикопе, Епископ бачки је поучио сабрани верни народ о празнику светих апостола Петра и Павла и о смислу њиховог првенства међу дванаесторицом апостола. „Данас је један од великих црквених празника у току године – празник двојице врховних међу дванаесторицом апостола, непосредних Христових ученика, чија служба (реч апостол ту службу изражава) значи да су они посланици, изасланици, гласници Христови; да оно што нам Он говори непосредно у Јеванђељу, говорили су и они, говоре нам и данас, кроз речи Светога Писма, и зато се, са правом, називају апостолима. Они јесу врхунски благодатни дар људима у Цркви, јер Господ Христос је њима поверио да врше Његово дело и зато су посебно поштовани већ за живота, а посебно касније – због тога свога плодотворног делања у славу Божју и на назидање Цркве Божје. Чули смо како апостол Павле описује шта значи бити апостол. Говори о свим напорима, мукама, страдањима, гоњењима, трпљењу, које су апостоли морали да поднесу ради Христа и љубави Његове и да би сведочили веру у Њега. По трпљењу, по страдању, по мукама и невољама, апостоли су први. Нису први на начин како су то први силни овога света и века – да други морају да служе њима, да они над њима господаре, да владају, угњетавају их. Суштина њиховог првенства је у томе да они служе свима другима, а њима не служи нико. Служећи другима – ближњима – служе Богу, а служећи Живоме Богу, служе, самим тим, и ближњима својим. Првенство није у томе да смо ми први по слави, по власти, по богатству, по угледу, по томе да смо неупоредиви са другима. Бити први значи: подносити највећу жртву, служити свима и, кроз то, служити Господу Христу, Који је Себе, као Господ и Господар свега и свих, учинио Слугом Господњим, Слугом нашега спасења и спасења свеколике творевине. Зато су, и у наше дане, раправе о томе ко је први и бољи не само потпуно излишне него су супротне духу Јеванђеља и духу светих апостола. Нарочито је опасно – што се, нажалост, збива у наше време – када, на нивоу епископâ и помесних Цркава, дође до расправе ко је први и ко има власт над ким. Власт у Цркви не постоји, осим служење једних другима, а бити први значи: бити први по том служењу. Зато, дакле,  славимо ову двојицу великих апостола, да бисмо сутра то слављење продужили, прослављајући  сву дванаесторицу првих Христових ученика. У раној Цркви је постојала посебна служба која се звала апостолска. Све службе у Цркви су апостолске: и свештеничка, и бити верник Цркве, јер исповедамо веру, трудимо се да живимо по вери и за њу и да Господ, кроз свакога од нас, посведочи Своју љубав и Своје даривање спасења свету. Зато је ово празник, браћо и сестре, не појединачни, не, назовимо га условно, приватни него празник Цркве и нас све позива да и ми живимо да бисмо се развијали, као личности, до савршенства; да будемо и ми у Цркви последњи, а онда ћемо бити, пред Господом, први”, навео је, поред осталог, Епископ бачки Иринеј у својој архипастирској беседи.

[carousel_slide id=’33020′]

Алмашка капела у Новом Саду – Овогодишња прослава првопрестоног празника Алмашке капеле у Новом Саду, Светих апостола Петра и Павла, почела је празничним вечерњим богослужењем, које је, уочи Петровдана, служио протопрезвитер-ставрофор Бранко Ћурчин, настојатељ Вазнесенског храма на Клиси. Током вечерњег богослужења за певницом су појали протопрезвитер Владан Симић, настојатељ Алмашке капеле, протопрезвитер Бране Миловац, настојатељ Алмашког храма, и презвитер Драган Петровић, парох у Бачком Јарку. После вечерњег, прота Бранко је присутнима честитао навечерје славе храма који је подигао један од најврлијих архијереја – блаженопочивши епископ бачки Платон Атанацковић. „У светим апостолима можемо да се препознамо сви ми; да свако, по свом дару и по својој мери, пође за Христом без икаквих калкулација. Апостоли су без речи кренули за Христом и живот свој дали за Христа. Од нас се не тражи да дамо свој живот, али се тражи да се жртвујемо, колико нам то животне могућности и околности дозвољавају”, истакао је прота Бранко у обраћању после вечерњег богослужења у Алмашкој капели.

На Петровдан, јутрењем и светом Литургијом началствовао је прота Бранко, уз саслужење протопрезвитера Владана Симића, протопрезвитера Бране Миловца и протопрезвитера Жељка Тешића, настојатеља храма Светих бесребреника Козме и Дамјана у Футогу. По отпусту свете Литургије, освештани су славски дарови, које је принео овогодишњи кум, г. Немања Негру са породицом.

После свете Литургије, прота Бранко је, честитајући празник, беседио о светим првоврховним апостолима Петру и Павлу и о лепоти близине Божје којом су они били надахнути у својој апостолској служби, а којом и ми треба свакодневно да се надахњујемо као чланови Цркве: „То је лепота која нема алтернативе – лепота Божја, лепота близине Божје. Она је била инспирација и светим апостолима Петру и Павлу. Да се том лепотом очаравамо и нећемо се разочарати. Та лепота близине Божје нас је и сабрала данас овде да се сви заједно помолимо, да пред овом светињом овде служимо свету Литургију, да се причестимо и да се радујемо”, нагласио је прота Бранко.

Потом се присутнима се обратио настојатељ Алмашке капеле, прота Владан Симић, који је заблагодарио свештеницима и сабраном народу на молитвеном учешћу у прослави храмовне славе. Прота Владан је изразио благодарност и кумовима славе, којима је даривао иконе светих апостола. Подсетивши присутне да је Алмашка капела задужбина блаженопочившег епископа бачког Платона Атанацковића, који је умногоме задужио српски народ, прота Владан је поменуо да је већ устаљен обичај да о престоном празнику ове капеле кумују и свештеници, те да је кумство за наредну годину прихватио протопрезвитер Бране Миловац, настојатељ Алмашког храма.

[carousel_slide id=’33054′]

Мол – Верници парохије молске имали су велику радост и част да на празник Петровдан, у понедељак, 29. јуна/12. јула 2021. године, евхаристијским сабрањем у храму Светога Саве у Молу началствује Његово Преосвештенство Епископ будимски и темишварски господин Лукијан. Владика Лукијан се дирљивим речима обратио својим Молцима, поучио их о значају првоврховних апостола Петра и Павла и пренео поздраве и благослов Његовог Високопреосвештенства Епископа бачког др Иринеја.

[carousel_slide id=’33140′]

Руменка – Прослава храмовне славе у Руменки почела је празничним бденијем, које је служио протојереј Радосав Пантелић, надлежни парох. На сам дан празника Светих апостола Петра и Павла, прота Радосав је служио свету Литургију. У склопу литургијског славља обављен је опход око светог храма, а после богослужења, у парохијском дому је уприличена трпеза љубави за све присутне. Вечерње богослужење на дан празника је служио прота Радосав. После вечерњег богослужења извршено је благосиљање славског колача и кољива. Културно-уметничко друштво „Руменка” је приредило прелепе игре испред светог храма на велико задовољство свих присутних. Кум овогодишње славе био је г. Осто Попадић са породицом из Руменке, а кумство за следећу годину прихватио је г. Слободан Николић са породицом из Руменке. 

[carousel_slide id=’33113′]

Бођани – Сеоска слава, празник Светих првоврховних апостола Петра и Павла, прослављена је у Световаведењској обитељи манастира Бођани празничним бденијем и светом Литургијом. На светој Литургији је началствовао протојереј Миладин Бокорац, архијерејски намесник жабаљски, уз саслужење протојереја Владислава Пајића, архијерејског намесника оџачког, и протонамесника Синише Тривића, надлежног пароха. Појали су чланови Школе црквеног појања при Црквеној општини новосадској Свети Јован Дамаскин. Отац Миладин је, после прочитаног одељка из светог Јеванђеља, проузнео беседу о одлучности, истрајности и исповедању вере апостолâ, кроз различите начине призване, који попут светионика Божјих просијаше светлост Христову широм тада познатог света. Беседу је закључио речима: „Прослављајући данас у овој светој обитељи име Пресвете Богородице и угодника Божјих, светих првоврховних апостола Петра и Павла, ми се Богу молимо, кроз свако изречено слово у молитвама и химнама, да утврди и оснажи у овим тешким, чудним и интересантним временима Цркву Своју и да се кроз Цркву спасавамо носећи бремена једни другима, а све и ни због чега другога до вечнога живота у вечном Царству љубави Божје”. По освећењу славског кољива и колача, изразе благодарности упутио је и братији Световаведењске обитељи и благоверном народу који се одазвао позиву и својим учешћем увеличао свечарску радост. 

[carousel_slide id=’33128′]

Бачки Брестовац – Парохијани Бачког Брестовца прославили су своју храмовну и сеоску славу – празник светих првоврховних апостола и угодника Божјих Петра и Павла. Бденије поводом празновања Петровдана служио је протопрезвитер Владислав Пајић, архијерејски намесник оџачки, уз саслужење више свештеника Епархије бачке.

На сâм дан празника, светом Литургијом је началствовао протопрезвитер  Предраг Толимир, парох при храму Светих Кирила и Методија у Новом Саду, уз саслужење протопрезвитера Славка Стојисављевића, надлежног пароха. После прочитаног одељка из светог Јеванђеља, прота Предраг је произнео пригодну празничну беседу присутном верном народу, говорећи о животу и благодатној улози светих апостола Петра и Павла у ширењу Јеванђеља, као и о њиховим страдањима за Васкрслог Господа.

После трикратног литијског опхода и помена ктиторима и свештенослужитељима светога храма, извршено је освећење славских дарова – кољива и колача, које је принео овогодишњи кум, г. Ненад Ђурђевић из Бачког Брестовца са својом породицом. Кумство за следећу годину преузео је Ненад Ђурђевић, унук овогодишњега кума.

Вечерњим богослужењем началствовао је протопрезвитер Миле Мајкић, парох у Српском Милетићу, уз саслужење више свештеника Епархије бачке. После вечерње службе, надлежни парох је захвалио свима који су узели молитвенога учешћа у овогодишњој прослави светих првоврховних апостола Петра и Павла.

[carousel_slide id=’33174′]

Гајдобра – У понедељак, четврте недеље по Педесетници, 29. јуна/12. јула 2021. године, житељи Гајдобре свечано су прославили престони празник храма, Свете апостоле Петра и Павла. Прослављање празника отпочело је свечаним празничним бденијем, којим је началствовао протојереј Жељко Тешић, настојатељ храма Светих врачева и бесребреника Козме и Дамјана у Футогу, уз саслужење презвитера Слободана Ђурђића, пароха силбашког, и презвитера Петра Николића, пароха младеновачког.

На дан празника, на светој Литургији началствовао је протојереј Стевица Илић, архијерејски намесник бачкопаланачки, уз саслужење протонамесника Новице Ракића, пароха бачкопаланачког, и презвитера Миладина Божиловића, надлежног пароха. У својој беседи по прочитаном јеванђељском зачалу, прота Стевица је поучио верни народ о значају и смислу празника светих апостола Петра и Павла. Вечерњим богослужењем је началствовао протојереј Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други, уз саслужење протојереја Предрага Милутина, настојатеља храма Рођења светог Јована Крститеља у Бачкој Паланци, и презвитера Милана Цирара, пароха деспотовачког. Прота Бранислав је благословио славске дарове, које је ове године, у част светих апостола Петра и Павла, принео кум храмовне славе г. Јован Илић са својом породицом. Кумство за наредну годину прихватио је г. Владимир Бјелица са својом породицом. Отац Миладин је на крају захвалио прошлогодишњим кумовима на њиховој несебичној љубави према Цркви, а притом је захвалио и новим кумовима који су прихватили кумство за наредну годину.

[carousel_slide id=’33186′]

Србобран – У понедељак, 12. јула 2021. године, у Светобогојављенском храму у Србобрану молитвено су прослављени Свети апостоли Петар и Павле. Празничним бденијем уочи празника началствовао је протопрезвитер Жарко Благојевић, други парох србобрански, уз саслужење свештенства Епархије бачке. За певницом су појали протопрезвитер Јован Кезан, први парох србобрански и настојатељ храма, и вероучитељи Бојан Николић и Ненад Бајић.

На сâм дан празника, светом Литургијом је началствовао протопрезвитер Жарко Благојевић, уз саслужење протопрезвитера Јована Кезана, протонамесника Милана Ичина, пароха бечејског, и парохијског ђакона Дејана Новаковића. Пригодном беседом сабране вернике је поучио прота Жарко. На вечерњем богослужењу началствовао је протопрезвитер Далибор Купусовић, архијерејски намесник врбашки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Прота Далибор је пригодном беседом поучио вернике о светим апостолима Петру и Павлу. Настојатељ Светобогојављенског храма је захвалио свештенству на указаној братској љубави и труду, а овогодишњим кумовима на принесеним славским даровима.

Кумство од Снежане и Радомира Ђурића преузео је Ђорђе Зотин из Србобрана.

[carousel_slide id=’33204′]

Пачир – На празник светих апостола Петра и Павла служена је света Литургија поводом храмовне славе у месту Пачир. Литургијом је началствовао јереј Перо Анђелић, парох први кулски, уз саслужење јереја Дарка Ивковића, надлежног пароха, и  ђакона Лазара Ђачића из Суботице. После свете Литургије, извршен је трократни опход око храма са читањем јеванђелских одељака. По завршеном богослужењу, уприличено је послужење које су припремили чланови Хришћанске заједнице.

У вечерњим часовима одслужено је вечерње богослужење са чином благосиљања славских дарова. Вечерњим богослужењем началствовао је протонамесник Дарко Јелић, парох змајевачки, уз саслужење више свештеника Епархије бачке. Пригодну беседу је изговорио јереј Вељко Васиљев, парох палићки, говорећи о значају апостолског позива и нашој потреби да будемо сведоци и пратиоци апостолског предања које нам је поверено.

Овогодишња кума славе, Јованка Савановић, свечано је уручила залог кумства за наредну годину новим кумовима, Вањи и Маји Станковић.

[carousel_slide id=’33287′]

Print Friendly, PDF & Email