Петровданска свечаност у манастиру Рибница

Владика Исихије: У Цркви је тајна живота и тајна спасења

Празник Светих апостола Петра и Павла, у народу звани Петровдан, и ове године нарочито свечано је прослављен у манастиру Рибница, чији је храм посвећен двојици ученика Господа Христа. У част празника свету архијерејску Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије, уз саслужење свештенства Епархије ваљевске и протосинђела Серафима, настојатеља манастира Бијеле Воде у Епархији шабачкој, и молитвено учешће верног народа.

„Исповедање вере у Христа као Сина Божјег и Сина Човечјег светог апостола Петра, забележено у светом Јеванђељу, омогућило нам је да живимо у вери и благодати у Цркви. Оној Цркви, по речи Господњој, основаној на „камену” – Петру, имену које даје Свом ученику Симону због чврстине његове вере. Није исповедање Петрово било само од његовог ума, већ Откривење Божје омогућено присуством Господа Христа међу ученицима и благодаћу Светог Духа”, беседио је Епископ ваљевски г. Исихије о чувеном догађају из земаљског живота Спаситеља, који је означио почетак мисионарског пута апостола Петра, којег су следили и следе хришћани кроз векове.

„Та Црква коју је Господ сазидао на Петровом исповедању јесте наша Црква, у којој ми живимо и у којој се сабирамо сваке недеље. Свака зграда која је чврста и од камена је, она је заштита од спољашњих непријатеља, али има и врата која чува Господ. Нико не може да нападне, осим ако људи изгубе веру. Могу појединци да изгубе веру и да отпадну од Цркве, али Црква, као богочовечански организам, то не може. Она је савршена и у њој је спасење”, рекао је владика Исихије.

„Оградивши  Цркву, Господ даје апостолима кључеве од Царства небеског и тиме објашњава да се само кроз Цркву можемо спасити и да је она место у коме је тајна живота и тајна спасења”, истакао је ваљевски архијереј.

„Господ преноси надлежност на апостоле да свезују и да разрешују. То значи да најпре они, а потом епископи и свештенство, несавршенства народа могу да се исправљају. Да епископ, а потом и свештеник има власт да, саслушавши грехе и примивши покајање, разреши грехе. Каже Господ: Шта разрешите на земљи, разрешено је и на небесима… Зато је важно да знамо код свете Тајне исповести и покајања да нема места питању да ли је свештеник достојан или није. То се тиче само њега и за то ће одговарати Богу. Ако му приђемо са поверењем и исповедимо оно што нас мучи и одваја од Бога, свештеник ће благодаћу, Духа Светога и свог чина, те грехе разрешити у име Господа”, поучио је Преосвећени владика Исихије учеснике петровданске свечаности у манастиру Рибница.

У наставку сабрања уприличен је литијски опход и преломљен славски колач. За свечаном трпезом Епископа ваљевског Исихија и све госте је поздравио отац Арсеније, настојатељ манастира Рибница. Надовезавши се на његове речи о Цркви, отац Арсеније је навео да смо ми као народ благословени тиме што имамо „живу Цркву”, чиме не може да се похвали много народа на планети.

„Нас Србе је Бог изабрао да имамо ту силу и снагу. Да имамо директни контакт са Господом Исусом Христом. Докле год будемо имали Цркву, а имаћемо је до краја времена, нико нам ништа неће моћи”, рекао је отац Арсеније, упутивши благодарје владици Исихију што је дошао у Рибницу и увеличао данашњу свечаност. Слово у част небеских заштитника Рибнице, владика Исихије је заокружио благосиљањем рибничке обитељи.

„Живот монаха се креће у богослужењу. Монаси су узори верном народу и увек су, у нашем народу посебно, били упоришта, својеврсни апостоли, а манастири центри духовности и звезде на небу које сјаје на небу наше Цркве и на чије се молитве увек може рачунати. Нека дâ Бог да се у овој обитељи монашки живот развија и нека Бог благослови све који овде притичу са вером и молитвом да се исцеле и укрепе – закључио је Епископ ваљевски г. Исихије.

Ј. Ј.

[carousel_slide id=’33221′]

Извор: https://www.eparhijavaljevska.rs

Print Friendly, PDF & Email