Црквени хор „Свети Јован Крститељ” походио Неготин

Црквени хор Свети Јован Крститељ из Бачке Паланке, у организацији Службе за поклоничка путовања Епархије бачке Светињама у походе боравио је, од 28. до 30. маја 2021. године, у Неготину.

Хористи су, током тродневног путовања, походили знаменитости попут средњовековног утврђења на реци Дунав (Смедеревска и Голубачка тврђава), археолошка налазишта (Виминацијум и Лепенски вир), а затим су се поклонили и целивали мошти светих Зосима и Јакова, туманских чудотвораца. У Неготину је организована посета Музеју Крајине, Музеју Хајдук Вељка, родној кући Стевана Стојановића Мокрањца и Светобогородичној цркви, у којој је Мокрањац певао и у чијој порти се налази гроб Хајдук Вељка. Недалеко од самог града поклоници су се обрели у великој светињи манастира Буково, а затим посетили комплекс винских подрума, познатији под именом Рајачке водице.

У недељу је хор певао на светој Литургији у Светотројичном храму у Неготину, заједно са хором домаћином. Путовање је завршено поклоњењем светињама манастира Раваница и Манасија.

[carousel_slide id=’30009′]
Print Friendly, PDF & Email