Изабери веронауку: Богослужење као педагог

Циљ и смисао човековог боравка и живота на земљи први су корак за исправно разумевање педагогије. У зависности од тога шта човек постави себи за циљ у животу, човеков избор се директно одражава и на његову педагогију. Иако је општеприхваћено да је циљ педагогије „свестран развој личности”, развоју личности се приступа на различите начине и преко различитих медијума, што је, пак, увек друштвено-историјски условљено. За хришћанску педагогију циљ педагогије је такође „свестран развој личности”, с том разликом да развој личности превазилази историјске оквире и границе, док је коначан циљ педагогије формирање „новог човека”, „христоликог” и „обоженог”. Хришћанска педагогија, иако је и она, у одређеној мери, друштвено-историјски условљена, увек је есхатолошка, тојест њу увек условљава будуће Царство Божје, које и јесте циљ и смисао човековог боравка и живота на земљи. Ка њему нас, „овде и сада”, узводи богослужење, предукус Царства Божјег.

Ново издање емисије „Изабери веронауку” осмишљено је као кључ који ће откључати ову доста захтевну тему. У разговору са нашим данашњим гостом, вероучитељем Гимназије „Јован Јовановић Змај”, господином Иваном Костићем, отворена је тема „богослужење као педагог”, кроз коју је нашим слушаоцима омогућено да се упознају са педагогијом и богослужењем, химнама и појањем, који човека узводе ка Царству Небеском, чинећи га достојним грађанином Царства Божјег.

Уз нашег госта, господина Ивана Костића, данашњу епизоду увеличали су и изабраници учитељице Снежане Јаковљевић, ученици 4-ц разреда ОШ „Петар Кочић” у Темерину, који су за нас припремили неколико химни, о којима је говорио и наш данашњи гост, а које, уз појање, представљају педагошки богослужбени садржај уз помоћ којег нас богослужење узводи у Царство небеско. Последње минуте данашње епизоде украсио је Лука Леђанац, ученик трећег разреда Гимназије „Јован Јовановић Змај” у Новом Саду, који је за нас прочитао поучан одељак из књиге „О васпитању деце”, светог Порфирија Кавсокаливита. Захваљујући свима њима, данашња емисија постаје право педагошко благо, које нас упућује на богослужење и породицу, називану још и „мала Црква” или „домаћа Црква”, као на два најважнија педагога. Кроз њих педагогија постаје хришћанска педагогија, која развија човекову личност „у меру раста висине Христове” (Еф 4, 13).

Аутор и водитељ: вероучитељ Ђорђе Гојић

Print Friendly, PDF & Email