Светитељ Георгије Победоносац

Дивног угодника Божјег – светитеља Георгија Победоносца, који је свој живот положио за Истину, за Господа Исуса Христа, молитвено прослављамо 6. маја по новом, односно 23. априла по старом календару. Светоме Георгију су посвећени многи храмови у Епархији бачкој: у Новом Саду, Сомбору, Сонти, Бечеју, Темерину, и у другим местима.

У Охридском прологу, Светог владике Николаја Велимировића, о Светоме великомученику  Георгију је наведено следеће:

Овај славни и победоносни светитељ беше рођен у Кападокији као син богатих и благочестивих родитеља. Отац му пострада за Христа, мајка му се пресели у Палестину. Када порасте Ђорђе оде у војску, где доспе у двадесетој својој години до чина трибуна и, као такав, беше на служби цару Диоклецијану. Када овај цар отпоче страшно гоњење на хришћане, ступи Ђорђе пред њега и одважно исповеди да је и он хришћанин. Цар га баци у тамницу, а нареди да му се ноге ставе у кладе, а на прса тежак камен. Потом нареди те га везаше на точак, под којим беху даске са великим ексерима, и да га тако окрећу, док му цело тело не поста као једна крвава рана. Но, при свим овим мукама Ђорђе се непрестано мољаше Богу, и Бог га исцељиваше тренутно, и спасаваше од смрти, на велико удивљење народа. Свети Ђорђе би посечен 303. године. Чудесима која се десише на гробу светога Ђорђа нема броја. Разгоревши се љубављу према Христу Господу, светом Ђорђу не беше тешко све оставити ради те љубави: и чин, и богатство, и царску почаст, и пријатеље, и сав свет. За ту љубав Господ га награди венцем неувеле славе на небу и на земљи, и животом вечним у Царству Свом. Још му дарова Господ силу и власт да помаже у бедама и невољама свима онима који га славе и његово име призивају.

Свети Ђорђе на коњу високу
Од аждаје избави девојку,
На копљу му знаменије крста,
Оружије свето, непобедно,
Тим оружијем аждају порази,
Здраву оцу девојку поврати,
Самог Бога добротом задужи,
Венцем славе Бог му се одужи.

Свети Ђорђе са срцем јуначким,
Све богатство раздаде убогим,
А част светску и славу одбаци,
Ради имена Христа Победнога.
Муке прими, муке драговољне,
Тело скруши ради спасења души,
Самог Бога добротом задужи,
Венцем славе Бог му се одужи.

Ђорђе свети и победоносни,
И сад ходи са копљем крстатим,
Правду брани, неправду кажњава.
Ко га виче с вером и плакањем,
Ко га моли с душевним кајањем,
Ђорђе свети у помоћ му лети.
Ђорђе Бога добротом задужи,
Венцем славе Бог му се одужи.

Будући да је празник Светога великомученика Георгија слава Саборног храма у Новом Саду, доносимо емисију под насловом Летописи храмова у Епархији бачкој, посвећену наведеном храму.

Летописи: Саборни храм у Новом Саду

У доленаведеном запису можете да послушате беседу Његовог Преосвештенства Епископа бачког г. Иринеја, изговорену 6. маја 2015. године, у Светогеоргијевском храму у Новом Саду.

Print Friendly, PDF & Email