Прослава празника Цвети у Епархији бачкој

Нови Сад – Епископ бачки Иринеј: „Смисао празника је да нам већ сада, унапред, саопшти велику и радосну Тајну Васкрсења Христовога, и нашега и свеопштега, и да када будемо прослављали Његова страдања у идућим данима, и када и сами доживљавамо страдања у животу и патње разне, да их схватимо као наше учешће у страдањима Христовим, као припрему за наше учешће у Васкрсењу Његовом. Са том поруком – тако животно важном, тако радосном – Црква нас данас позива на славље и на празновање, духовно празновање.ˮ

Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки г. Иринеј служио је свету архијерејску Литургију на празник Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим, 12/25. априла 2021. године, у Светогеоргијевском храму у Новом Саду. Владици Иринеју су саслуживали: Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Исихије, свештенство Саборног храма и новосадски ђакони.

Беседећи по прочитаном јеванђелском одељку, Епископ бачки је казао да Христос поступа увек сасвим супротно законима и обичајима палог и огреховљеног света. „Тај свет је пао због гордости и живи нечистим духом гордости. То видимо и ми, у наше време, на сваком кораку. То је обележје сваког нараштаја, осим код истинских, светих људи. Христос – иако Син Божји, Који постаје Син човечји – постаје Богочовек да би заувек све божанско учинио људским и све људско обожио својом природом, сједињеном са људском природом, да би на тај начин, како сликовито кажу црквени песници и писци, људе учинио благодатним боговима а земљу небом”, навео је Преосвећени владика Иринеј. Такође, Епископ бачки је објаснио и да Христос свечано улази у Јерусалим да би уверио и ученике и све верне потоњих времена, у стварност Свога Васкрсења, али схваћенога и као залог свеопштег Васкрсења. „Тај исти народ, који Га тако свечано дочекује, има то одушевљење које показује зато што је претходно био сведок Лазаревог васкрсења. Народ већ слути, препознаје у Њему Богочовека, Спаситеља света. Као што су Га дочекивали зеленим гранама и дивним мирисним цвећем, тако смо и ми призвани да простремо пред Њега духовно цвеће: цвеће наше вере, наде, љубави, јеванђелских врлина, покајања, смирења, свега онога што је честито, чисто, праведно. То је наше цвеће и то цвеће не вене никада, за разлику од обичног цвећа. Стога, дакле, Христос улазећи скромно, не на неком белом коњу као силни, војсковође и владари овога палога света, него на обичном магарету, али то не смета народу, тај смирени улазак, да у том тренутку препозна у Њему Бога у људском облику и по људској природи. Смисао празника је да нам већ сада, унапред, саопшти велику и радосну Тајну Васкрсења Христовога, и нашега и свеопштега, и да када будемо прослављали Његова страдања у идућим данима, и када и сами доживљавамо страдања у животу и патње разне, да их схватимо као наше учешће у страдањима Христовим, као припрему за наше учешће у Васкрсењу Његовом. Са том поруком – тако животно важном, тако радосном – Црква нас данас позива на славље и на празновање, духовно празновање. Стога, и ми да се у овај свети дан радујемо, да то буду Цвети и нашега живота, и овде на земљи и у вечности Царства Божјега”, нагласио је владика Иринеј.

[carousel_slide id=’26464′]

Бачка Паланка – Поводом радосног празника Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим, у бачкопаланачким храмовима Рођења Светога Јована Крститеља и Покрова Пресвете Богородице служено је свечано јутрење, у оквиру кога су освећене гранчице врбе, а затим је служена света Литургија.

У Светојовановском храму, евхаристијским сабрањем је началствовао протопрезвитер Стевица Илић, уз саслужење протопрезвитера Предрага Милутина, а у Светобогородичином храму је началствовао протосинђел Павле (Пајић), сабрат манастира Ђурђеви Ступови код Берана. Оцу Павлу су саслуживали протонамесник Милан Узуров и презвитер Радован Маљковић.

[carousel_slide id=’26534′]

Жабаљ – На празник Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвети, 25. априла 2021. године, светолитургијским сабрањем је началствовао протонамесник Никола Темеринац, са ђаконом Јованом Вачиком, уз саслужење пароха жабаљских.

После заамвоне молитве, вршилац дужности архијерејског намесника жабаљског, протојереј Миладин Бокорац, прочитао је одлуку Његовог Високопреосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, којом је отац Никола Темеринац постављен за пароха друге парохије жабаљске, при Светониколајевском храму у Жабљу.

Том приликом је отац Миладин новопостављеном пароху пожелео сваког успеха на новој парохији. Отац Никола је захвалио Епископу на указаном поверењу и позвао све поверене парохијане да му молитвом помогну да дато му стадо исправно руководи.

[carousel_slide id=’26517′]

Суботица – Цвети, празник Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим, радосно и молитвено је прослављен у Световазнесенском храму у Суботици, у недељу, 25. априла 2021. године, служењем свете Литургије, којом је началствовао протопрезвитер Драган Стокин, уз саслужење ђакона Лазара Ђачића. После светог молитвеног чина извршено је освећење врбових гранчица, које су раздељене верном народу.

[carousel_slide id=’26612′]

Сомбор – На празник Цвети, 25. априла 2021. године, у манастиру Светог архиђакона Стефана у Сомбору свету Литургију  je служио  протојереј Брана Влајковић. После прочитаног јеванђелског зачала, отац Брана је изговорио беседу.

[carousel_slide id=’26622′]

У храму Светог великомученика Георгија, на светој Литургији је началствовао протојереј-ставрофор Миливој Мијатов уз саслужење протојереја-ставрофора Славка Обрадова и  свештенства Светођурђевског храма у Сомбору. У току свете Литургије, била су изложена рестаурирана света Јеванђеља из 18. и 19. века, као и црквени сасуди и богослужбене књиге које су даривали верници подовом храмовне славе.

[carousel_slide id=’26626′]

Print Friendly, PDF & Email