Књижевно вече у Суботици

У недељу, 25. априла 2021. године, последњег дана програмског садржаја јубиларне Недеље Православља, у Српском културном центру Свети Сава у Суботици, у Задужбини Душана Радића, одржана је књижевна трибина.

О књизи Јелисеја Андрића Историја српске цркве од 1219 до 1463. године, капиталном издању Издавачке куће Прометеј из Новог Сада, говорио је др Борис Стојковски, професор Филозофског факултета у Новом Саду.

Јелисеј Андрић, књижевник, теолог, који је живео кратак свој живот, 31 годину, уз велику подршку Николаја Велимировића је наставио своје школовање на чувеном Оксфордском универзитету, где је 1919. године на енглеском језику написао ово изузетно дело, које је, после читавог једног века, угледало и своје српско издање. Изузетна књига, богата колоритом, значајном библиографијом, по речима професора Стојковског који је написао и предговор, појављује се у важном тренутку „када се Србија и српски народ, а са њима, као што је то по природи ствари вазда било, и Српска Православна Црква, поново налазе пред тешко пробојним и повисоким новоподигнутим зидом незнања и неразумевања на Западу, али и на источним просторима Европске уније. Ту оригинални текст треба да помогне разграђивању поменутог зида.”

У представљању књиге Јелисеја Андрића велики допринос пружила је Радио-телевизија Србије у претходној, 2019. години, када је обележено осам векова аутокефалности Српске Православне Цркве.

[carousel_slide id=’26635′]

Print Friendly, PDF & Email