ПРЕДСТАВЉАЊЕ ЛЕТОПИСА МАТИЦЕ СРПСКЕ У ОКВИРУ ,,НЕДЕЉЕ ПРАВОСЛАВЉА”

Овогодишњи јубиларни програмски садржај Недеље Православља у Суботици, у уторак, 20. априла 2021. године, у Задужбини Душана Радића, обогатило је представљање Летописа Матице српске, књижевног часописа који без већих прекида излази још од 1824. године.

О новим изазовима који се налазе пред новом редакцијом говорили су г. Ђорђе Сладоје, главни и одговорни уредник Летописа Матице српске, г. Селимир Радуловић, књижевник, управник Библиотеке Матице српске, и др Зоран Ђерић, књижевник, управник Српског народног позоришта у Новом Саду.

Летопис који излази 200 година под окриљем Матице српске – најстарије књижевне, културне и научне институције српског народа – чудом и трудом је претекео, како је рекао г. Сладоје. За то су свакако заслужна многа цењена имена оних који су несебично давали своју националну и културолошку свест, енергију, знање, иметак, радећи за српску културу и који су имали већу свест од појединих данашњих интелектуалаца. ,,Летопис је отворен за ствараоце свих узраста и поетичких оријентација, с тим што ће редакција инсистирати на нешто наглашенијој националној ноти, бавећи се озбиљно, колико је то могуће, важним књижевним, културолошким, историјским темама – идентитетским, што не значи да они аутори који имају добре приче, песме, а мало другачије мисле, неће имати места у Летопису. Једино они којима се за све ово време није отела лепа реч о српском народу, српској историји и књижевности неће бити дата прилика да се афирмишу у Летопису”, истакао је, између осталог, главни и одговорни уредник г. Ђорђе Сладоје.

Print Friendly, PDF & Email