Прослављен празник Благовести у Епархији бачкој

Нови Сад – Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј служио је свету архијерејску Литургију у среду, 25. марта/7. априла 2021. године, на празник Благовести, у Светогеоргијевском храму у Новом Саду. Владици Иринеју су саслуживали: Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Исихије, архимандрит Леонтије (Француски), свештенство Епархије бачке и новосадски ђакони.

Беседећи по прочитаном јеванђелском одељку, Епископ бачки је казао да се у току Великог и Часног поста, у нашој припреми за највећи Празник, налази и данашњи празник Благовести: „Сви потоњи празници, којима Црква проповеда, односно саопштава радосну вест о догађајима спасења, сви су на тај начин нека врста продужених Благовести. Сви они извиру из овога догађаја и овога празника. Да није било јављања Господњега преко арханђела Гаврила светој Дјеви – као најчистијој и најсветијој у људскоме роду, од Адама и Еве па до краја историје, и зато управо изабраној и удостојеној да се преко ње, на чудесни и натприродни начин, роди Богочовек, Спаситељ света – не би било ни Цркве ни хришћанстава, ни присуства Божјега у нашем људском свету као Богочовека, као Бога Који је из љубави постао човек и спасао човека, сву творевину. Да није било њене чистоте и смерности, послушности вољи Божјој, такође се то не би остварило, али управо зато што је била Пресвета и Пречиста – то се десило. Управо та сарадња, та синергија воље Божје која жели да се сви људи спасу, у познање истине дођу и вечним животом живе, и спремности на учешће у том божанском Домостроју спасења од стране људскога рода, што је изражено кроз пристанак и послушност свете Дјеве, то је извор нашега спасења. Данашњи човек обично држи до себе, до своје воље, до својих потреба, и веома тешко може да схвати, чак и када је хришћанин, да је наша воља само тада добра, благословена и спасоносна, када се поклапа са вољом Божјом, а да је у сваком другом случају, када је противна вољи Божјој или када је далеко од воље Божје, она онда извор сваке наше несреће. Зато је веома важно да и ми, као правило свога живота, узмемо то, чак и у оваквом времену када кроз болести и заразе – то није први пут у историји, нажалост ни последњи – људи страдају, многи и умиру. Дакле, у том времену ова блага и радосна вест нам је насушна потреба и можемо је дубље осетити него у такозваним мирним временима.”

Током свете Литургије, Епископ бачки др Иринеј је у чин презвитера рукоположио ђакона Николу Дувњака.

Појао је хор Свети Јован Крститељ из Бачке Паланке, под уметничким руководством професора Снежане Жујић.

[carousel_slide id=’25567′]

Сомбор – У среду , 7. априла 2021. године, када наша света Црква прославља Благовести, у храму Светога великомученика Георгија у Сомбору Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Миливој Мијатов, уз саслужење протојереја Александра Лазића, протонамесникâ Саве Николића, Срђана Нешића и Бранислава Шијачића, презвитера Младена Глушца и ђакона Александра Верића.

Празник Благовести је слава Радио-Благовесника Епархије бачке, који делује у оквиру Српске православне Црквене општине сомборске. После свете Литургије је пререзан славски колач и освештано славско кољиво. Отац Бранислав, главни и одговорни уредник Радија, захвалио је присутнима и честитао им празник.
Овогодишњи кум славе је ђакон Александар Верић са породицом, а за следећу годину кумства се прихватио г. Никола Ступар.

[carousel_slide id=’25552′]

Футог – На празник Благовести, 25. марта/7. априла 2021. године, у Футогу је прослављен престони празник параклиса при храму. Свечано бденије уочи празника служио је протопрезвитер  Предраг Толимир, парох новосадски. На сâм дан празника свету Литургију служио је протопрезвитер Миодраг Шипка, архијерејски намесник новосадски први, уз саслужење протопрезвитерâ Борислава Милића, Предрага Толимира и Милоша Стојановића, протонамесникâ Ђорђа Стојисављевића и Игора Игњатова, презвитера Негослава Бељанског, као и ђакона Мирослава Стојановића. Прота Миодраг је у свом обраћању присутнима, честитавши славу параклиса, нагласио како је у Предању Цркве празник Благовести означен као почетак нашега спасења.  У свом пастирском слову, прота Миодраг је, такође, истакао значај примера послушности Пресвете Богородице, којој и ми треба да следујемо како бисмо били истински хришћани на речи и делу, а не само по имену.

После заамвоне молитве, прота Миодраг је благословио и осветио славске дарове, које су ове године, у знак кумства, принели чланови породице Ракита. Кумовски залог за следећу годину преузела је породица Кувежданин.

По завршетку литургијског сабрања настојатељ футошког храма, прота Жељко Тешић, заблагодарио је архијерејском намеснику и осталим служећим свештеницима на љубави коју су показали својим присуством на овом празничном слављу.

[carousel_slide id=’25663′]

Print Friendly, PDF & Email