Прослава празника Сабора Пресвете Богородице

Саборни храм у Новом Саду – Наша света Црква 8. јануара 2021. године, другог дана празника Христовог Рођења, прославља празник Сабора Пресвете Богородице.

Његово Преосвештенство Епископ бачки господин Иринеј молитвено је присуствовао Јутрењу и светој Литургији у Саборном храму у Новом Саду. Јутрење је служио протопрезвитер-ставрофор Ђорђе Ђурђев, а свету Литургију протопрезвитер-ставрофор Стојан Билић, уз саслужење проте Ђорђа и протођакона Горана Ботошког.

[carousel_slide id=’22332′]

Детелинара – На дан празновања Сабора Пресвете Богородице, 8. јануара 2021. године, у храму Рођења светога Јована Крститеља на Детелинари свету Литургију је служио протопрезвитер-ставрофор Миливој Мијатов, архијерејски намесник новосадски први, уз саслужење протопрезвитерâ Миодрага Шипке, Милоша Стојановића и Синише Панића, као и ђакона Мирослава Николића.

Пренoсећи поздрав и благослов Његовог Преосвештенства Епископа бачког г. Иринеја, архијерејски намесник новосадски први је истакао значај празновања Божића. Да није Божића, каже свети Јован Златоусти, не би било ни осталих празника, не би било ни Богојављења, не би било ни Педесетнице, не би било ни Васкрсења. Овај други дан Божића посвећујемо Пресветој Дјеви Марији, која је родила Богочовека. Срећан вам празник, да и у данашњем дану наставите духовно славље, како сте јуче и почели, и да и сутрашњи дан и предстојеће дане до Богојављења, и закључно са Богојављењем, проведемо онако како смо то од наших отаца и прародитеља примили, али у исто време, уз лепу и пријатну обавезу, да све то једнако пренесемо нашој деци да и они знају ког су порекла, коме служе и у којег Бога верују, навео је прота Миливој, беседећи по прочитаној јеванђелској перикопи.

Архијерејски намесник новосадски први прочитао је одлуку Епископа бачког, којом су формиране две парохије при храму Рођења светога Јована Крститеља у Новом Саду и постављени пароси: протопрезвитер Милош Стојановић за првог, а протопрезвитер Синиша Панић за другог пароха при наведеном храму.

[carousel_slide id=’22352′]
Print Friendly, PDF & Email