Најава: Обележавање 79-годишњице Рације у Бачкој

Централни помен у знак сећања на невино страдале Србе, Јевреје и Роме у злогласној јануарској Рацији у јужној Бачкој, биће одржан у понедељак, 4. јануара 2021. године, у Србобрану.

У Светобогојављенском храму у Србобрану, парастос невиним жртвама Рације у Бачкој, са почетком у 12 часова, служиће Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј, уз саслужење Епископа мохачког г. Исихија и свештенства Епархије бачке. Парастосу ће присуствовати г. Игор Мировић, председник Покрајинске владе, као и чланови Одбора за обележавање Рације у Бачкој. 

Годишњица Рације у Бачкој биће обележена молитвеним поменима и пригодним сабрањима у свим парохијама архијерејског намесништва жабаљског, код спомен-обележјâ, као и на самим местима страдања, према следећем распореду:

Жабаљ, 6. јануар 2021. године – Света Литургија у Светониколајевском храму са почетком око 9:30 часова, у наставку помени код места страдања у центру села. У 12 часова помен на Црној ћуприји, обраћање и полагање венаца.

Чуруг, 6. јануар 2021. године – У 10 часова парастос, обраћање и полагање венаца у Музеју Рације и помен код спомен-обележја на Трећој рампи.

Госпођинци, 8. јануар 2021. године – Света Литургија у храму Преноса моштију светог архиђакона Стефана у 9 часова, у наставку обраћање и полагање венаца испред храма.

Шајкаш, 8. јануар 2021. године – Света Литургија у храму Светог великомученика Димитрија са почетком у 9 часова, у наставку помен, обраћање и полагање венаца код споменика проти Светозару Влашкалићу.

Гардиновци, 8. јануар 2021. године – Света Литургија у храму Преноса моштију светог архиђакона Стефана у 9 часова, у наставку помен, обраћања и полагање венаца код споменика у порти.

Лок, 8. јануар 2021. године – Света Литургија у храму Светог пророка Илије у 8:30 часова, у наставку помен, обраћања и полагање венаца код споменика у порти.

Вилово, 8. јануар 2021. године – Помен у храму Светог краља Стефана Дечанског у 11 часова, у наставку обраћање и полагање венаца код споменика испред храма.

Мошорин, 8. јануар 2021. године – Света Литургија у храму Преноса моштију светог Николаја Мирликијског на брегу у 9 часова, у наставку помен над местом страдања „Бунар”, обраћања и полагање венаца.

Ђурђево, 9. јануар 2021. године – Света Литургија у Световазнесенском храму у 9 часова, у наставку помен, обраћања и полагање венаца код сеоске школе.

Тител, 9. јануар 2021. године – Света Литургија у храму Успења Пресвете Богородице у 9 часова, у наставку помен у храму, обраћања и полагање венаца код спомен-плоче испред храма.

Print Friendly, PDF & Email