Прва бригада Копнене војске прославила свог небеског заштитника

У навечерје спомена Светог мученика Нестора, заштитника параклиса Команде и јединице христољубиво, војинство Прве бригаде Копнене војске отпочело је, у смањеном броју званица због мера на спречавању короновирусне заразе, али у несмањеном празничном и домаћинском расположењу, светковину свог духовног добропобедног и бесмртног покровитеља. Празнично бденије богослужио је протонамесник Игор Игњатов, сабрат Световрачевског храма у Футогу, уз молитвено учешће припадника и пријатеља Команде. 

На дан славе, 9. новембар 2020. године, светом Литургијом началствовао је протојереј Слађан Влајић, главни свештеник Војске Србије, уз саслужење протојереја Милана Малинића, пароха клисанског, и надлежног војног свештеника протонамесника Ђорђа Стојисављевића. Надахњујућу и врло сугестивну омилију на личност светог мученика Нестора изговорио је отац Милан. Чтецирали су помоћници војних свештеника Команде бригаде, заставник Дејан Ивковић, старији водници прве класе Дејан Богићевић у гарнизону Сремска Митровица и Златко Тривановић у гарнизону Бачка Топола. Светодуховски радосно појање, у име сабраних, принели су Господу и светом Нестору полазници Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин из Новог Сада. На самом концу Литургије благосиљани су славски дарови, колач и жито. Учешће у светим богослужењима узели су официри и подофицири Команде Прве бригаде Копнене војске, на челу са Командантом бригаде, бригадним генералом Зораном Насковићем. Часну кумовску дужност достојанствено је обавио заставник прве класе Горан Ђукић. Завршницу овог небоземног сабрања чинило је поздравно слово и честитке главног војног свештеника, у име Епископа војног и начелника Генералштаба, на чему је свесрдно захвалио надлежни војни свештеник. 

И поред тренутних друштвених околности, здравствене ситуације, социјалних мера, неизбројивих баријера и маски, тиху радост узроковану благодаћу Божјом и молитвама светог мученика Нестора, ништа није могло да спречи да се излије на срца и душе сабраних, који одважно кличу: Слава ти Боже, све Ти се може!

Print Friendly, PDF & Email