Прослављен Митровдан у Епархији бачкој

Чуруг – Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Исихије служио је свету архијерејску Литургију на дан Светог великомученика Димитрија Солунског, у недељу, 8. новембра 2020. године, у Световазнесењском храму у Чуругу, уз саслужење свештенства и ђакона Епархије бачке.

Беседећи после прочитаног Јеванђеља, Епископ мохачки Исихије честитао је присутнима празник, истакавши значај непоколебивог и многострадалног подвига светитеља Димитрија за веру, за Христа. Треба да, по узору на наше старе, не негодујемо, не ропћемо, да не стављамо себе испред својих ближњих, већ да ово мало страдања која нам је Господ послао искористимо да се покајемо, навео је владика Исихије.

Свету Литургију, својим умилним појањем, увеличао је хор Свети Јован Дамаскин из Новог Сада.

На предлог Црквене општине чурушке, Архијерејске грамате признања и захвалнице уручене су добротворима. После чина освећења новоподигнутог Светосавског дома, Епископ мохачки је пожелео да овај догађај допринесе још бољем парохијском животу, а настојатељ Световазнесењског храма, протојереј Петар Тривуновић, изразио је захвалност епископима бачком Иринеју и мохачком Исихију, као и свима који су на било који начин допринели изградњи Светосавског дома – простора који ће бити драгоцен за сва окупљања и сабрања верних у Чуругу.

После освећења Светосавског дома приређена је трпеза љубави, која је била на радост и молитвену корист присутних.

[carousel_slide id=’20222′]

Лалић – У Лалић Срби долазе за време сеобе 1690. г. под Арсенијем III Чарнојевићем. Године 1750. село има српску народну школу у оквиру цркве. Сав културно-просветни живот Лалића у прошлости био је везан за цркву. Школа је била под непосредним утицајем Цркве и Црквене општине. На историјској карти 1762. г. су убележене рушевине старе цркве, западно од садашњег гробља, да би 1762. г. било забележено да у Лалићу живе Срби, слободни сељаци са два свештеника. Из Баната 1888. г. досељавају се Словаци. Садашњи храм Светога великомученика Димитрија је сазидан 1834. године. Године 1838, 2. октобра по старом календару, велико освећење цркве је извршио Високопреосвећени архиепископ карловачки Стефан Станковић. Торањ и западна фасада храма су генерално обновљени 1995. и 1996. године, да би се 2017. године генерално обновио кров храма. У првој половини 2019. године извршени су радови на замени фасадне столарије и ињектирање пукотина у зидовима.

Прослава празника Светога великомученика Димитрија у Лалићу је започета свечаним празничним бденијем, које је служио презвитер Предраг Делић, парох у Бачу.

На дан празника литургијским сабрањем началствовао је протонамесник Милић Добросављевић, парох у Дероњама, уз саслужење протопрезвитера Славка Протића, надлежног пароха. Отац Милић је, после прочитаног одељка из светог Јеванђеља, присутне вернике позвао да имају љубави према своме Творцу, Љубави Божје која нам је дана и према непријатељима својим и да у Љубави узимају учешћа у литургијском сабрању да се у овоземаљском животу угледамо на великомученика Димитрија, Светог Саву и све светитеље Божје. После узнесене заамвоне молитве извршен је трократни литијски опход са поменом свештенослужитељима, оснивачима, ктиторима и приложницима светог храма у Лалићу.

Вечерњим богослужењем је началствовао протопрезвитер Владислав Пајић, архијерејски намесник оџачки, уз саслужење протонамесника Драгана Штевића, пароха у Дероњама и надлежног пароха. После вечерњег богослужења извршен је чин благосиљања жита и резања славског колача, припремљених трудом благочестивог господина Пантелија Лазића са породицом.

Пригодном беседом присутном народу се обратио отац Владислав, који је поучио сабрани народ и истакао је значај евхаристијског сабрања.  Кумства за идућу годину удостојио се господин Предраг Обрадов из Лалића.

Шајкаш – Житељи Шајкаша прославили су у недељу, 8. новембра 2020. године, своју храмовну славу, празник Светога великомученика Димитрија. Бденије уочи празника служио је презвитер Младен Јовановић, надлежни парох, а на дан празновања Светога великомученика Димитрија светом Литургијом је началствовао презвитер Милорад Мишков, парох у Молу, уз саслужење надлежног пароха. После прочитаног јеванђелског одељка, отац Милорад је поучио верни народ беседећи о богаташу и убогом Лазару. Након заамвоне молитве обављен је трократни опход око светог храма.

Вечерњим богослужењем началствовао је протојереј Милош Јевросимов, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После благосиљања славског колача и кољива, свечаре сабране на вечерњем богослужењу у шајкашкој цркви беседом је поучио отац Милош, парох тителски. Говорећи о циљу хришћанскога живота и активном учешћу верујућих у животу Цркве, отац Милош је подсетио на живот светога Димитрија и његово мученичко страдање.

Кумови овогодишње славе, Станко и Цвијета Тешић из Шајкаша, предали су залог кумства породици Синише Тешића из Шајкаша.

[carousel_slide id=’20251′]

Бајша – Свечаним празничним бденијем, које је служено у навечерје Митровдана, началствовао је протонамесник Дарко Јелић.

На сâм дан празника Светога великомученика Димитрија, литургијским сабрањем началствовоао је надлежни парох, протонамесник Дарко Јелић. После прочитаног светог Јеванђеља, отац Дарко се обратио сабрању беседом о светоме Димитрију, као и великом поштовању које српски народ указује овом дивном угоднику Божјем.

После свете Литургије око храма је извршен троструки опход.

Вечерњим богослужењем началствовао је архијерејски намесник суботички, протојереј Душан Ђукић, уз саслуживање протојереја Јовице Мојсиловића, пароха кањишког и протонамесника Дарка Јелића. Верном народу се обратио отац Душан, беседећи о значају светог Димитрија као заштитника свих који му са молитвом прибегавају. Потом је надлежни свештеник, Дарко Јелић, захвалио свима који су помогли у животу бајшанске парохије.

[carousel_slide id=’20262′]

Сомбор – У недељу, 8. новембра 2020. године, када наша света Црква молитвено спомиње Светог великомученика и чудотворца Димитрија Солунског, војни параклис у 1. центру за обуку Сомбор прославио је свог духовног патрона. Светом Литургијом началствовао је протонамесник Саво Николић, архијерејски намесник сомборски, уз саслужење протонамесника Жељка Васића, пароха апатинског. У надахнутој беседи по прочитаној јеванђелској перикопи, отац Саво истакао је свагда присутну везу Цркве, војске и народа у заједничком делу очувања духовних и националних вредности, указавши на светао лик Христовог војника, светог Димитрија Солунског, као пример свестраног служења истини и правди Божјој. Испред христољубивог војинства сабраног око свог небеског покровитеља, благослов приноса славских дарова припао је овогодишњем куму, старијем воднику 1. класе Мирославу Мандићу. Из разлога поштовања мера заштите од коронавирусне инфекције, целокупан састав ове јединице био је оличен у заменику команданта Центра, потпуковнику Дејану Хркаловићу, као и одабраним официрима и подофицирима који су на дужности на бранику отаџбине, а службују у касарни Аеродром у Сомбору. Кумство за наредну годину прихватила је поручник Душица Жижић. 

[carousel_slide id=’20285′]

Александрово – Слава храма и парохије у Александрову, надомак Суботице, свечано је прослављена кроз света богослужења, у присуству верног народа из Александрова и околних места. Бденије је служио архијерејски намесник суботички, протојереј Душан Ђукић.

На дан славе служена је света Литургија, а после опхода око храма служен је помен упокојеним свештеницима, приложницима и члановима хришћанске заједнице.

После вечерњег богослужења, протојереј-ставрофор Мирко Шипка је одржао пригодну проповед о значају неговања хришћанских врлина. Славски кум, г. Ненад Гргур предао је залог кумства г. Милану Инићу из Александрова.

[carousel_slide id=’20293′]

Print Friendly, PDF & Email