ПОЛЕМИКА ЗБОГ ПЛОЧИЦА ИЗ 1901: Обнова фасаде Владичанског двора у Новом Саду претворила се у оптужбе против СПЦ

У новом броју дневног листа Вечерње новости, 7. октобра 2020. године објављен је  текст госпође Ј. Симић, под називом  „ПОЛЕМИКА ЗБОГ ПЛОЧИЦА ИЗ 1901: Обнова фасаде Владичанског двора у Новом Саду претворила се у оптужбе против СПЦ”. У наставку доносимо електронску верзију текста, објављену на званичном сајту дневног листа Вечерње новости.

ОБНОВУ фасаде Владичанског двора, ремек-дела архитекте Владимира Николића из 1901. године и уједно једног од најрепрезентативнијих здања којим се Нови Сад хвали на туристичким разгледницама, прате оптужбе из појединих медија директно уперене ка Његовом Преосвештенству Епископу бачком др Иринеју, који столује у том двору.

Тврдње да је посреди „црквени скандал, те да су старе фасадне плочице замењене новима са компјутерском шаром, енергично негирају великодостојници Епархије бачке, али и стручњаци и експерти Покрајинског и Градског завода за заштиту споменика културе под чијим надзором предузеће „Кото са подизвођачима рестаурира спољашност двора.

– У прљаву медијску кампању су укључени појединци из Завода који су незадовољни својим положајем и немогућношћу да се „уграде у послове на обнови Владичанског двора, јер им је познат став владике Иринеја да су најважнији квалитет материјала и рокови за завршетак послова – поручују из Епархије бачке.

Владика Иринеј, наиме, није желео да одустане од технолошки најбољег квалитета материјала којим ће се обнављати зграда, а посебно је инсистирао на томе да сваки материјал пре уградње има уредан атест домаћих стручних института, као и да се рестаурира све што је могуће, али и да се у што већој мери сачува оригинални изглед зграде. У овоме је имао сагласност и снажну подршку водећих људи из струке и руководства оба завода.

 – Када неко устврди да су плочице Владичанског двора од пре 119 година у таквом стању да је потребно неко мало рестаурирање, могу само да у тим речима прочитам незнање или лошу намеру – каже Владан Симић, протојереј и секретар Епархије бачке, наглашавајући да су плочице веома пажљиво скидане, многе су и сачуване, те ће управо њима бити обложена јужна фасада зграде.

ФАМА ГДЕ ЈОЈ МЕСТА НЕМА
Директор Покрајинског завода Зоран Вапа истиче да су „спорне“ плочице на фасади неоправдано постале један од разлога изненадне бриге за заштиту културне баштине, те да се прави фама тамо где је нема. – Ако је, у овоме случају, требало да се води полемика, морала је бити на стручном нивоу, а не у полемику и блаћење уводити Епархију бачку и епископа Иринеја. Струка је та која може да полемише – закључује Вапа.

 

По речима Зорана Вапе, директора Покрајинског завода, Епархија бачка и епископ Иринеј залагали су се од самог почетка израде пројектне документације и кроз извођење радова, да се користе најбољи материјали, да се прати динамика која је задата извођачима, како у наредних 50 или 100 година не би било потребе за поновну обнову двора.

Мени је најбитније да је то конзерваторски урађено по најсавременијим стандардима и да су Новосађани тиме задовољни рекао је директор реномиране стручне установе која већ 70 година ради на пројектима широм наше помесне Цркве, укључујући и манастир Хиландар на Светој Гори.

Ј. Симић

Извор: https://www.novosti.rs

Print Friendly, PDF & Email