СЕРИЈАЛ МЕДИЈСКИХ НАПАДА НА СРПСКУ ЦРКВУ
Прелевић само епизодиста

Мала је варош Београд.
Ненад Рот

Документовано, видео-снимком и транскриптом, непобитно смо доказали да је адвокат Божо Прелевић, у емисији телевизије Nova S, 21. септембра, без икаквог разлога и без икаквог доказа клеветао и вређао Његово Преосвештенство Епископа бачког г. др Иринеја, једног од најугледнијих српских архијереја и наших сународника уопште. Пре него што закључимо преписку овим поводом, признаћемо да је за нас заиста било изненађујуће што су и г. Прелевића укључили у актуелну вишемесечну кампању коју против Српске Цркве, Њеног Предстојатеља, најугледнијих епископа и интереса српског православног народа у целини води медијски конгломерат CNN-клонова, a прате их два недељника и један дневни лист, уз стотинак твитер-налога, иза којих је неколико ботова, чији је академски ранг сразмеран нужности да уз помоћ стручњака сагледају своје место у свакодневном животу.

Признајемо, изгубили смо из вида Прелевићев претходни ангажман који га је винуо у центар медијске пажње, а чији пројектовани циљ је био срозавање угледа Војске Србије.

Ипак, да за наручиоца кампање цена високорангираног адвоката за ситну епизоду није превелика показао је сâм г. Прелевић, уплићући се наредних дана невешто као пиле у кучине и покушавајући да се оправда још ситнијим подметањима, срозавајући не само професионални углед. Притом, ми се надамо да заступање студента Жаркова не улази у укупну цену него је израз њиховог заједничког настојања да утврде истину и дођу до правде. Мада је начин на који траже правду – клевете, медијска харанга и слично – дубоко неправедан, желимо им да сами убрзо дођу к познанију права.  

Да подсетимо! Пре него што је укључен епизодиста Прелевић, речени медијски конгломерат се, под насловом „Игра моћи – борба за Богословски факултет“, бавио нашом највишом богословско-научном установом, медијски креирајући неразумну побуну групице запослених наставника против Цркве која их је школовала и довела до академских звања и универзитетске професуре. У центру спиновања и оптужби, наравно, био је владика бачки Иринеј. Та тема је била top story, са ударним терминима, телопима и свим средствима медијске манипулације какву је CNN предводио током медијске сатанизације Срба деведесетих година 20. века, због које је изгубило животе хиљаде људи. Данас у Србији тај медијски образац и антисрпски правац следе домаћи клонови водеће медијске експозитуре америчке „дубоке државе”, а привремени циљ им нису људски животи него душе  православних Срба.

У ту своју борбу „за Богословски факултет” укључили су, вероватно не без некакве сатисфакције, неколицину личности из врха универзитетске заједнице. Но, како су небитне  формалности у вези са избором факултетског Савета лако, а на основу закона, превазиђене, прешли су на спиновање и прављење проблема око појединих одредби Статута Богословског факултета, оспоравајући Цркви право да има утицај на школовање будућих свештеника и вероучитеља. Ни овом медијском конгломерату, ни поменутим лицима из академске заједнице, није било довољно то што је претходно Статут добио потврду, ни мање ни више, него Уставног суда Србије, а одредбе које оспоравају део су европских универзитетских стандарда. Застали су са кампањом тек када је документовано да су бунџије са овог факултета, када им је то био интерес, биле главне апологете и заступници одредби Статута против којих се данас буне и да су они њихови најслабији и најнепоузданији играчи.

У међувремену, ређале су се клевете, увреде и лажи против Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, Светог Синода, владикâ, професорâ Богословског факултета… У настојању да изазову што већи хаос, ти медији су најдобронамерније професоре проглашавали за оне који прете запосленима, настојали да негативном кампањом, саблажњавањем јавности, растерају студенте.

Једног од професора су прогласили за силеџију и звонили на сва звона да је његов предмет стигао до јавног тужиоца. А када јавни тужилац није нашао основ за покретање било каквог поступка, томе нису посветили ни секунду програма него су брже-боље отворили припремљену кутију из које је искочио студент Жарков, – који, узгред, и није студент теологије, – чију приповест убацивањем владике Иринеја треба да досоли и појача Прелевић. Али неуверљивост Прелевићевог наступа, његово запињање и посртање о сопствене речи, натерали су их да још једампут отворе кутију лажи и паралелно покрену кампању у вези са реконструкцијом Владичанског двора у Новом Саду. О томе смо довољно писали, али ћемо само напоменути да је представник медијске куће која води кампању против Цркве у целини, а посебно против владике бачког Иринеја, одбио позив да учествује у живом радио-програму где је имао прилику да од одговорних личности добије одговоре на сва питања везана за реконструкцију Владичанског двора која га интересују.

Напослетку напомињемо две ствари везане за последњи исказ г. Прелевића. Није први ни једини који се позива на речи блаженог спомена патријарха Павла. Сличну причу је већ продао онај човек који га је увукао у целу ову ујдурму и наговорио да покојног патријарха узме за сведока. Тај човек је и патријарху Павлу ставио у уста да је на самрти одредио једног владику за свог наследника (верујемо, без знања и воље тога владике да учествује у гнусној и тужној превари). Узгред, г. Прелевића никада нико од људи блиских покојном патријарху није видео у његовој близини, што не искључује могућност да ће се појавити накнадни „поштени сведоци“. За понекога све има своју цену.

Иначе, по питању Прелевићевих речи да има људи у Цркви који су склони разврату, паметније је да се држи оне библијске: „Зашто видиш трун који је у оку брата твојега, а брвно које је у твојему оку не осећаш?” (Лк 6, 41). Од свакога греха, па и од греха разврата, прво треба чувати себе, па онда и своје ближње.

Sapienti sat.

Информативна службa Епархије бачке

Деманти Црквене општине новосадске

Мирослав Илић: Тамо где је опстала Српска Црква сачуван је и српски народ!

Председник Покрајинске владе г. Игор Мировић осудио напад на Владичански двор

Угрожена безбедност Владичанског двора

ПОЛЕМИКА ЗБОГ ПЛОЧИЦА ИЗ 1901: Обнова фасаде Владичанског двора у Новом Саду претворила се у оптужбе против СПЦ

Радио-телевизија Војводине: Ново рухо Владичанског двора у Новом Саду

ИСТИНА СЕ НЕ МОЖЕ САКРИТИ

Гости Јутарњег програма Радио-Беседе: прота Владан Симић и г. Зоран Вапа

Гости Јутарњег програма Радио-Беседе: ђакон Мирослав Николић и г. Синиша Јокић

Гост Радио-Беседе: Г. Слободан Радовановић, архитекта-конзерватор

СТАРЕ МЕТОДЕ НА NOVA.RS

НОВА ЗАМЕНА ТЕЗА НА NOVA.RS

Одговор г. Зорана Вапе порталу NsHronika

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

КАКО ПРЕЛЕВИЋ ОБМАЊУЈЕ ЈАВНОСТ?

Print Friendly, PDF & Email