Митрополит Јерусалимске Патријаршије Тимотеј: За добро човека и његово спасење Црква пружа заједницу са Христом

Говорећи за часопис Православни живот, Митрополит востријски Тимотеј из Јерусалимске Патријаршије рекао је да православни свештеници морају бити спремни за нове борбе, маргинализацију, прогон, па чак и за мучеништво. У разговору за наведени часопис, јерусалимски митрополит je приметио да су данас „у име глобализације, посредно или на подстицај међународног права, народи позвани да се одрекну својих националних и културних традиција, да ревидирају историјске догађаје, и, што је најважније, да „осавремене” верске вредности и веровања ради „мирног суживота” различитих националности у свакој земљи и широм света”.

Митрополит Тимотеј верује да емоције и анксиозност, својствене модерном друштву, „чине да већина људи изгуби из вида духовну димензију човека, постхумни ток његове душе, спасење које им није интересантно. Не налазе времена да се позабаве овим проблемима; стога их игноришу, па чак и исмејавају. Као резултат, суочавамо се са секуларизацијом унутар Цркве, нарочито у Западном свету, који, кроз моду за све западњачко, вуче и „наш” Исток. Усвајање ових нових пракси и теорија противречи старим традицијама и хришћанским вредностима, које нови светски поредак жели да измени по сваку цену”, наглашава архијереј. Према његовим речима, међу заступницима глобализације могу се наћи многе духовне вође „које верују да је средњи пут са новим поретком ствари користан, и они почињу да умањују верске традиције, посебно у земљама са традиционално хришћанским становништвом. Насупрот томе, следбеници других религија су непоколебиви у својој вери и тешко се асимилирају у традиционално хришћанским земљама”.

Јерусалимски архијереј је подсетио да глобализација по разумевању Цркве треба да буде „уједињење целог света у име Господа Исуса Христа, Који нам је дао спасење – не само на земљи, него и у вечности – када је све оне које су за Њим жудели повео са собом из пакла у рај… Уједињење у духу Његове Цркве, где ће превладати права љубав, брига једних за друге, солидарност између свих људи, мир, правда и једнакост. Слобода вере у Христа и узајамно поштовање између нација не подразумевају присилно потчињавање, што се подразумева у принципима новог друштвеног поретка”, нагласио је митрополит Тимотеј.

Владика востријски је приметио да „за добро човека и његово спасење Црква пружа заједницу са Христом. Стога се она не може сложити са иновативним идејама које покушавају да све изједначе према принципу људских права пре него са законом Божјим. Препознавајући страховит морални пад друштва и одбијање хришћанских вредности, Црква нуди покајање. Ако верно свештенство и лаици буду инсистирали на Њеној спасоносној мисији, тада ће Црква бити прогоњена и на мети оних сила које намећу нови светски поредак”, рекао је митрополит Тимотеј. „Реч Цркве у вези са глобализацијом треба да буде једна, истинита, људска и усредсређена на Господа, јер је Он наше спасење. Свештеници морају бити спремни за нове борбе, маргинализацију, прогон, па чак и за мучеништво. Није први, нити последњи пут да се Црква суочила са таквом ситуацијом”, резимирао је Митрополит востријски Тимотеј.

Извор: https://spzh.news

(Приредио Лазар Кисин)

Print Friendly, PDF & Email