СТАРЕ МЕТОДЕ НА NOVA.RS

Новинар Nova.rs V.M. објавио је на овом порталу текст под таблоидним називом Uvrede i teorije zavere: Odgovor Bulovića na tekst Nova.rs.

Реч је о одговорима Епархије бачке на његова питања, којима није био задовољан јер иста у потпуности разоткривају позадину измишљених текстова о обнови фасаде Владичанског двора у Новом Саду и напада на углед и личност Епископа бачког др Иринеја. Аутор текста је уметнутим, неукусним, увредљивим и неистинитим коментарима и клик-бајт насловом покушао да ублажи своју штету. Замагљивањем очију јавности, заменом теза и упирањем прста у Епископа бачког, Епархију бачку и њеног секретара који је јасно одговорио на постављена питања и додатно појаснио суштину и разлоге неоснованих оптужби, аутор је и сам нехотично показао и доказао бесмисленост својих писанија и своју лошу намеру.

Ради истинитог извештавања јавности, поред интегралног текста новинарског питања и одговора секретара Епархије бачке, подсетићемо и како је започела ова медијска кампања против једног од најугледнијих епископа Српске Православне Цркве и Православља уопште:

Један локални новосадски портал за једнократну медијску (зло)употребу је на Крстовдан увече објавио ,,вест” о наводном скандалу приликом рестаурације фасаде Владичанског двора у Новом Саду. Затим је сутрадан ујутро, у 9,41 часова, новинар портала Nova.rs, настављајући удружени подухват ,,истраживачког новинарства”, послао Епархији бачкој своја питања базирана на тексту наведеног новосадског портала, користећи се вештином данас тако актуелне новинарске преписивачке школе. Не чекајући одговор, већ у 11,20 је на порталу Nova.rs објавио своју верзију ,,истражене и проверене  истине”, која, сасвим у духу портала на ком је објављена, обилује неистинама и увредама на рачун Епархије бачке и њеног Архипастира. Када је истога дана у 13,27 часова добио одговор, овај савесни и истинољубиви новинар није кориговао свој први текст него је одговор Епархије бачке објавио у маниру послушног пропагандног новинара, пакујући своје замене теза у текст одговора. Епархију коју је вређао оптужио је за увреде, а замењивање теза, чиме се увелико послужио, приписао је потписнику одговора. На крају је, као некакав доказ, победоносно изнео бесмислени закључак да је Епархија избегла да одговори на постављена питања.

Постоје само две могућности: или аутор не разуме или неће да разуме оно што је у одговору написано. Да бисмо му као колеге помогли у тешком послу разумевања јасних реченица, поновићемо његова питања и из самог текста оца Владана Симића позајмити реченице и понудити их као јасан одговор:

Nova.rs: Poštovani, naš portal dobio je na uvid fotografije obnovljenog dela Vladičanskog dvora. Na njima je primećeno da su stare pločice iz 1901. godine, zamenile nove (треба: замењене новима, прим.аут.)  sa kompjuterskom šarom.

Епархија бачка: Дозволите да Вас најпре упознам са чињеницом да ми је јасно да своја питања постављате на основу објављеног текста на једном од локалних портала, а не, како тврдите,  на основу добијених фотографија Владичанског двора, јер се подаци које наводите не могу видети са фотографије, осим ако имате неке натприродне моћи. Текст о којем говорите и на основу којег постављате питања је неистинит у свему, осим у оном делу недовољно успешне кратке историјске ретроспективе Владичанског двора преписане из Википедије и са сличних портала.

Nova.rs: Hteli bismo da Vas pitamo zbog čega je to učinjeno i da li se Eparhija konsultovala sa nadležnima po ovom pitanju?

Епархија бачка: Пројекат обнове спољашње фасаде Владичанског двора у Новом Саду је на молбу Епархије бачке израдио Покрајински завод за заштиту споменика културе који је, као што Вам је познато, реномирана стручна институција.

Nova.rs:  Da li su pločice bile u toliko lošem stanju da nije bilo moguće samo izvršiti popravku, već je morala da se izvrši zamena sa novim?

Епархија бачка: Све је у складу са мерама и условима заштите које је прописао Завод за заштиту споменика културе Града Новог Сада. Епархија бачка је веома благодарна на том пројекту, који је омогућио да се девастирана фасада овог најважнијег објекта у Новом Саду коначно обнови и тако спречи даље пропадање и сачува безбедност пролазникâ. Обнова фасаде Владичанског двора је заједничко дело Покрајинског и Градског завода за заштиту споменика културе, што је за сваку похвалу.

Надамо се да је колеги са портала Nova.rs сада све много јасније и желимо му успеха у даљем животу и раду.

Питања Nova.rs ПДФ

Одговор Епархије бачке ПДФ

Информативна служба Епархије бачке

Print Friendly, PDF & Email