Прослављен престони празник храма у Будисави

Према речима преподобног Јустина Ћелијског, данас славимо српске светитеље, сведоке Еванђеља Христовог. Дивни светитељи наши, од Светога Саве до данашњега дана, сви се они одазваше позиву Господа Христа: „Хајдете, Царство небеско је готово, дошло је, уђите у њега”. И дивни светитељи српски уђоше у њега да би и нас, све Србе, повели у то чудесно, у то беспрекидно славље Господње, навео је Ава Јустин 1973. године, у манастиру Ћелије код Ваљева, на дан празновања Сабора српских светитеља.

Парохијани храма у Будисави прославили су престони празник – Сабор српских Светитеља, у недељу 14. по Педесетници, 31. августа/13. септембра 2020. године.
У навечерје празника, бденије је служио протојереј Миленко Поповић, парох темерински, уз саслужење свештеника наше Епархије. Празнично славље и узношење молитви Богу настављено је и на сâм дан празника. Свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Чедо Опарница, а саслуживали су: протојереј Бране Миловац, јереји Иван Спасевски и Драгољуб Мајсторовић. Беседећи, отац Иван је истакао духовни и подвижнички пример српских светитеља за данашње њихове духовне потомке.
После Литургије извршен је трократни опход око светога храма и служен је помен ктиторима, приложницима, свештенослужитељима и парохијанима храма у Будисави.
Прослава славе храма посвећеног Сабору српских Светитеља завршена је служењем вечерњег богослужења, резањем славског колача и освећењем славског жита. Вечерње је служио протојереј Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други. Кумови овогодишње славе били су господин Раде и госпођа Снежана Илић, а кумство за наредну годину преузели су господа Горан, Зоран и Новак Максимовић.

[carousel_slide id=’17449′]

Print Friendly, PDF & Email