Празник Преображења Господњег прослављен у Епархији бачкој

У среду, 6/19. августа 2020. године, у Епархији бачкој молитвено је прослављен празник Преображења Господа нашег Исуса Христа.

Како нам о томе сведочи свето Јеванђеље, Господ Исус Христос је са тројицом Својих апостола – Петром, Јаковом и Јованом, узишао на гору Тавор како би се тамо заједно помолили (Лук. 9, 28). На врху горе Тавор Господ се преобразио пред Својим ученицима. Преобразивши се пред тројицом апостола непосредно пре Свога страдања, Господ им је показао Своју божанску силу и славу, у оној мери у којој су они могли то да виде, спознају и доживе очима, умом и срцем. Преображењем Господњим на Тавору, пројављена је и слава обожене и прослављене људске природе у Христу, али и слава будућег Царства Божјег.

Нови Сад – Његово Преосвештенство Епископ бачки др Иринеј началствовао је на светој архијерејској Литургији на празник Преображења Господњег, у среду, 6/19. августа 2020. године, у Саборном храму у Новом Саду. Преосвештеном владици Иринеју су саслуживали: Епископ мохачки г. Исихије, свештеници Саборног храма и новосадски ђакони.

Беседећи после прочитаног јеванђелског зачала, Епископ бачки г. Иринеј је говорио о значају празника Преображења Господњег. „Данашњи велики Господњи празник познат је као празник Преображења Господњег. Христос је Оваплоћени Бог Који је постао човек и ушао у нашу историју да би спасао човека, да би уништио триптих зла – грех, смрт и ђавола – да би нас вратио у првобитно стање чистоте и боголикости, али и да би нам подарио и више од тога, а то је управо вечно блаженство, вечна радост и искуство вечног гледања Бога, вечне заједнице са Богом. Само кроз Христа и у Христу могућно је истинско општење са Богом или боговиђење, које није обично, физиолошко виђење. То виђење је духовно, благодатно, натприродно, које Бог дарује и које није могућно по било каквој људској способности и снази, него једино по дару Божјем, који се не даје свакоме, него онима који истински љубе Бога. Зато сви свети кроз историју Цркве имају ово исто искуство виђења Христа у слави, које су имали апостоли на гори Тавору. Данас се у празничним песмама наглашава да је догађајем Преображења Господ Исус Христос хтео да охрабри Своје ученике да схвате шта је Његово добровољно страдање за живот света, и да покаже зашто је Он дошао на земљу – да донесе Царство Божје. У догађају Преображења Христос показује праву људску природу – ону за коју је намењен човек и на коју je призвано свако људско биће. Зато је Он дошао на земљу да се преобрази, не ради Себе, него ради нас људи; да буде, како је рекао свети старац Јустин Ћелијски, Живи Подсетник ученицима и људима на шта су призвани, шта је циљ нашега живота и нашега пребивања у Цркви Божјој – да постанемо једно са Њим, и да то искуство непосредне заједнице са Христом у светлости нетварној буде садржај нашег живота кроз сву вечност. Врхунац искуства заједнице са Живим Богом овде на земљи јесте у светој Литургији, у светом Причешћу, у којем се – под видљивим хлебом и вином – причешћујемо, постајемо заједничари са Сâмим Христом и, кроз Њега, са Светом Тројицом. Овај празник је не само подсетник или указивање на смисао нашег живота, него и непресушни извор духовне, благодатне снаге – силе Духа Светога, без које не можемо проћи кроз двери вечнога живота. Нека би Преображени Господ помогао свима нама да се наше биће, наша срца, наше душе, наше савести увек преображавају на путу добра, врлине, љубави и свега онога што нас чини учесницима у гледању славе Божје у Личности Христовој”, рекао је владика Иринеј.

После заамвоне молитве, епископи Иринеј и Исихије су – према устаљеном и благословеном поретку – освештали нови род винове лозе.

[carousel_slide id=’16684′]

Хоргош – Житељи Хоргоша прославили су престони празник храма Преображења Господњег, у среду, 6/19. августа 2020. године. У навечерје празника, свечаним бденијем је началствовао протојереј Јовица Мојсиловић, надлежни парох, а за певницом је појао г. Младен Степанчев. На дан славе, свету Литургију је служио отац Јовица. После прочитаног јеванђелског одељка, отац Јовица се присутнима обратио пригодном беседом. После Литургије је извршен трократни опход око светог храма и служен је помен ктиторима и служитељима светог храма. После вечерњег богослужења благосиљани су славски дарови. Овогодишњи кум славе је била Мара Кураји, а за кумство за идућу годину прихватила је Јања Тесла из Хоргоша.

[carousel_slide id=’16714′]

Сомбор – У среду, 6/19. августа 2020. године, када наша света Црква прославља Преображење Господње, светом Литургијом у Светођурђевском храму у Сомбору  началствовао је протонамесник Бранислав Шијачић, уз саслужење протонамесника Саве Николића и ђакона Александра Верића. После свете Литургије је освештано грожђе.

[carousel_slide id=’16719′]

Бачка Паланка – Евхаристијским сабрањем у бачкопаланачким храмовима, 19. августа 2020. године, прослављен  је празник Преображења Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа. Тај празник је слава Радио-Тавора, који носи име по гори на којој се Господ наш преобразио. Славски дарови су освећени у храму Покрова Пресвете Богородице, на светој Литургији коју је служио протопрезвитер Стевица Илић, архијерејски намесник бачкопаланачки и главни и одговорни уредник Радио-Тавора, уз саслужење јеромонаха Павла (Пајића) и ђакона Николе Дувњака.

У Светојовановском храму свету Литургију је служио протопрезвитер Предраг Милутин. У наставку је служен парастос задужбинарима Стевану и Јудити Милановић, који су Црквеној општини бачкопаланачкој даривали зграду Парохијског дома и 30 јутара земље.

[carousel_slide id=’16730′]

Бачко Градиште – Парохијани Бачког Градишта прославили су своју храмовну славу – Преображење Господње. Бденије поводом празновања богослужио је протонамесник Горан Ранисављевић, надлежни парох. На дан празника, светом Литургијом началствовао је презвитер Даниел Кобиљски, парох у Локу и Вилову, уз саслужење надлежног пароха. После прочитаног јеванђелског одељка, отац Даниел је одржао пригодну празничну беседу, наглашавајући тајну и значај празника за православног хришћанина.

После трократног опхода око светога храма извршено је освећење грожђа, које је принео овогодишњи кум, господин Душан Милованов са супругом Аном и сином Андрејем. Вечерњу службу са благосиљањем славских дарова такође су служили исти пароси, а за новога кума јавио се господин Милан Ђумић са својом породицом.

[carousel_slide id=’16759′]

Станишић – У Станишићу је прослављен празник Преображења Господњег, слава села. Бденије је служио протопрезвитер Славољуб Лугоњић, парох станишићки, а  светом Литургијом је началствовао презвитер Љубиша Човић, војни свештеник, уз саслужење надлежног пароха. Након заамвоне молитве освећено је грожђе, те извршен трократни опход око храма, после чега извшен чин благосиљања славских дарова, које је ове године припремио господин Владимир Поплашен са породицом.

[carousel_slide id=’16766′]

Print Friendly, PDF & Email