Звуци појања у Аја Софији пре 15 векова

Хор из Портланда „Капела Романа” (Cappella Romana), који се сматра једним од најважнијих на свету, и Станфорд Универзитет одлучили су да потраже и пронађу кључ мистерије и величанства византијске музике, док се успињала до највише тачке куполе Аја Софије. Након дугогодишњег истраживања, анализирања и проучавања акустике, архитектуре, византијске историје, еволуције византијске музике и сведочења, Станфорд Универзитет и „Капела Романа” оживели су – са највећом могућом тачношћу – начин на који се чуло појање у Аја Софији пре 1500 година, објављено је у чланку iefimerida.gr. Пројекат је спроведен 2016. године.

Бисера Пенчева, која предаје на Станфордском факултету за средњовековне студије и наставља сродна истраживања све до данас, напомиње да ово искуство пружа невероватну прилику да се истраживање представи као естетски чин. „Аја Софија нас доводи у контакт са парадоксом: комбинација замућене семиологије произведене звучним пољем и катализе облика изазване светлошћу и рефлексијама, имплицира да се божанско знање може сагледати само делимично и нејасно”. Кавернозна акустика, али и светлост која улази и продире у простор као у било којој згради, заједно обликују резултат звука и доживљаја. Начин на који се звук задржава на мермерним површинама и потом враћа одређује овај јединствени звук. Репродукција и ширење гласа одражавају метафизику простора, кажу они који су учествовали у овом великом истраживању, док један од истраживача додаје да је један од начина да се разуме акустика Аја Софије био да се унутар храма пробуши балон и да се анализира звук његовог пуцања. Дигитална технологија је једина могућност да чујемо и да доживимо то искуство, па макар и путем симулације.

Чак и оне који не учествују у религијским службама, начин извођења псалама чувеног хора „Капела Романа” оставља без даха, будући да поново доноси звуке који су се чули у Аја Софији пре 1500 година, када је још увек била у потпуности и искључиво коришћена као хришћански храм.

Приредио вероучитељ Ђорђе Гојић

Извор: https://orthodoxtimes.com

Print Friendly, PDF & Email