Прослава Ивањдана у Саборном храму у Новом Саду

Епископ Иринеј: „Свети Јован Крститељ је наш путовођа ка Христуˮ.

Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки госпoдин Иринеј началствовао је на светој архијерејској Литургији, 24. јуна/7. јула 2020. године, на празник Рођења светога Јована Крститеља, у Светогеоргијевском храму у Новом Саду, а саслуживали су свештеници и ђакони.

Беседећи по прочитаној јеванђелској перикопи, владика Иринеј је рекао да је свети Јован Крститељ врхунац старозаветних пророка и праведника. Сви су они – кроз копрену векова – наслућивали, назирали, предосећали лик долазећега Спаситеља, а он је не само имао тај пророчки дар да види унапред у будућност него је удостојен, као представник свих праведника и пророка Старога Завета, да и лично види и сусретне Христа. Он је и носилац свих подвига новозаветног човека, хришћанина. Он први проповеда да је Христос истинити Бог и истинити човек. Он страда, жртвује свој живот као сведок правде и истине Божје у пуноћи откривене у Христу, и због тога бива посечен у тамници од цара Ирода, који је тада владао тим делом Палестине, навео је Епископ бачки г. Иринеј.

Такође, Његово Преосвештенство је додао да данашњим празником прослављамо рођење онога који нам наговештава Рођење Христа Спаситеља. Њему се обраћамо молитвено да и нама буде заступник и молитвеник пред Богом. Радујемо се што имамо пред собом дивни узор за наш живот – узор можда недостижан за већину нас, али има људи и у нашем времену који живе слично животу светога Јована Крститеља. Има људи у сваком нараштају, па и у нашем, који понављају собом и у себи његов подвиг и који су његови саподвижници. Он није само пример за углед, он је и наш путовођа ка Христу. Као што је сâм он смисао свога живота видео у томе да претходи Христу, да Га проповеда и прориче, да Га следи верно – тако и ми треба да идемо целога живота у сусрет Господу Христу, да за Њега живимо, да Њему верујемо, да Њега љубимо већма него било кога или било шта у свету, и онда ћемо добити макар делић оне благодати којом је био испуњен свети Јован, нагласио је владика Иринеј.  

У току свете Литургије, Преосвећени владика Иринеј је рукоположио ђакона Слободана Ђурђића у чин презвитера.

[carousel_slide id=’15446′]
Print Friendly, PDF & Email