Празник Рођења светога Јована Претече прослављен у Епархији бачкој

Наша света Црква прославила је празник Рођења светога Јована Претече у уторак, 24. јуна/7. јула 2020. године. Ивањдан је престони празник храма на Детелинари, капеле на Успенском гробљу у Новом Саду, као и храмова у Бачкој Паланци, Гложану, Сомбору и у другим местима Епархије бачке.

Нови Сад – Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки госпoдин Иринеј началствовао је на светој архијерејској Литургији, 24. јуна/7. јула 2020. године, на празник Рођења светога Јована Крститеља, у Светогеоргијевском храму у Новом Саду, а саслуживали су свештеници и ђакони.

Беседећи по прочитаној јеванђелској перикопи, владика Иринеј је рекао да је свети Јован Крститељврхунац старозаветних пророка и праведника. Сви су они – кроз копрену векова – наслућивали, назирали, предосећали лик долазећега Спаситеља, а он је не само имао тај пророчки дар да види унапред у будућност него је удостојен, као представник свих праведника и пророка Старога Завета, да и лично види и сусретне Христа. Он је и носилац свих подвига новозаветног човека, хришћанина. Он први проповеда да је Христос истинити Бог и истинити човек. Он страда, жртвује свој живот као сведок правде и истине Божје у пуноћи откривене у Христу, и због тога бива посечен у тамници од цара Ирода, који је тада владао тим делом Палестине, навео је Епископ бачки г. Иринеј.

Такође, Његово Преосвештенство је додао да данашњим празником прослављамо рођење онога који нам наговештава Рођење Христа Спаситеља. Њему се обраћамо молитвено да и нама буде заступник и молитвеник пред Богом. Радујемо се што имамо пред собом дивни узор за наш живот – узор можда недостижан за већину нас, али има људи и у нашем времену који живе слично животу светога Јована Крститеља. Има људи у сваком нараштају, па и у нашем, који понављају собом и у себи његов подвиг и који су његови саподвижници. Он није само пример за углед, он је и наш путовођа ка Христу. Као што је сâм он смисао свога живота видео у томе да претходи Христу, да Га проповеда и прориче, да Га следи верно – тако и ми треба да идемо целога живота у сусрет Господу Христу, да за Њега живимо, да Њему верујемо, да Њега љубимо већма него било кога или било шта у свету, и онда ћемо добити макар делић оне благодати којом је био испуњен свети Јован, нагласио је владика Иринеј.  

У току свете Литургије, Преосвећени владика Иринеј је рукоположио ђакона Слободана Ђурђића у чин презвитера.

[carousel_slide id=’15446′]

Детелинара – Прослава престоног празника храма на Детелинари – Рођења светога Јована Претече и Крститеља Господњег, почела је уочи Ивањдана, бденијем које је служио протопрезвитер-ставрофор Миливој Мијатов, архијерејски намесник новосадски први, уз саслужење протојереја Алексеја Блануше, протонамесника Александра Игњатова и ђакона Мирослава Стојановића. На празничном бденију је појао хор Свети Јован Дамаскин, под вођством прoтонамесника Велимира Врућинића, а празничном благољепију допринели су и ђакони Мирослав Николић, Александар Билић и Владо Поповић.

На Ивањдан, 7. јула 2020. године, светом Литургијом је началствовао прота Миливој, а саслуживали су свештеници и ђакони Епархије бачке. Пренoсећи поздрав и благослов Његовог Преосвештенства Епископа бачког г. Иринеја, архијерејски намесник новосадски први је казао да је потребно да се молимо светоме Јовану Претечи да он свагда посредује пред Господом за све нас. Прослављамо данас, како каже Господ Христос, највећега међу свим људима рођеног од жене. Нема већега од светога Јована Претече. Честитам вама свима данашњи празник, храмовну славу! Свештенству овога храма желим срећну славу; гостима захваљујем на љубави; појцима да увек овако лепо поју, а вама да духовно и телесно стасавате градећи овај предиван храм. Нека Господ сачува све нас молитвама Свога Пророка, Претече и Крститеља Јована, навео је прота Миливој, беседећи по прочитаној јеванђелској перикопи.

Протопрезвитер Синиша Панић захвалио је проти Миливоју на началствовању на светој Литургији, као и свештеницима саслужитељима, а потом је изразе благодарности упутио г. Николи Первазу, председнику Црквене општине новосадске, и благоверном народу који се одазвао позиву и својим присуством увеличао свечарску радост. 

[carousel_slide id=’15425′]

Вечерњим богослужењем је началствовао протопрезвитер-ставрофор Миливој Мијатов, уз саслужење више свештеника. Извршен је чин благосиљања славског колача и кољива, које су – у славу Божју, а у част светога Јована Крститеља – принели овогодишњи кумови славе, Васо и Ваја Делић. Кумство за следећу годину преузео је господин Александар Степанић. После узношења славских дарова пригодном беседом присутнима се обратио протојереј-ставрофор Ђорђе Ђурђев.

Изградња храма на Детелинари почела је 2004. године, а прва света Литургија у наведеном храму служена је 2015. године.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Капела на Успенском гробљу – Прослава престоног празника параклиса на Успенском гробљу у Новом Саду, Рођења Часног Претече, започела је празничним бденијем које је служио протонамесник Милорад Мировић. На Ивањдан, евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј Винко Стојаковић, уз саслужење оца Милорада. Беседећи након читања из светог Јеванђеља, прота Винко је нагласио значај живота по заповестима Божјим, а поготову значај литургијског живота за нас хришћане. После заамвоне молитве освећени су славски дарови девет кумовских породица, а потом је трпеза љубави настављена у порти храма.

[carousel_slide id=’15648′]
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Сомбор – На празник Рођења светога Јована Претече, 7. јула 2020. године, житељи Сомборa свечано су прославили престони празник храма који ове године обележава 230 година од изградње. Прослављање празника отпочело је свечаним празничним бденијем, на којем је началствовао протонамесник Срђан Нешић, парох Светојовановског храма у Сомбору.

На Ивањдан, на светој Литургији началствовао је протонамесник Саво Николић, архијерејски намесник сомборски, а саслуживали су сомборски свештеници и два ђакона. Појали су полазници Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин из Новог Сада.

Беседећи после прочитаног јеванђелског зачала, отац Саво је поучио верни народ о мисији светога Јована Претече. Данас, поред овог првопрестоног празника, прослављамо и један значајан јубилеј – 230 година од освећења овога храма. Сећајући се светога цара Уроша, чије су мошти овде једно време почивале; потом српског мученика проте Димитрија Бокшана; имајући у виду све оно што је овај храм изнедрио, ми хришћани морамо бити поносни на историју ове светиње. Наша одговорност није мала и није мања него што је била одговорност наших предака. Она нас обавезује да – поред чистога срца, молитвеног вапаја и свих дарова које нам Господ благосиља – имамо обавезу да чувамо оно што су нам преци оставили, нагласио је отац Саво.  

После заамвоне молитве, отац Саво је благословио славске дарове, које је ове године са љубављу – Господу у славу, а у част Светог Јована Претече – принео кум, господин Славољуб Шиђански са породицом. Залог кумства за следећу годину примио је господин Стеван Градинац. После чина резања славског колача и благосиљања славског кољива, присутним свештенослужитељима, гостима и кумовима је захвалио протонамесник Срђан Нешић.

Светој Литургији је присуствовао господин Недељко Дудуковић, председник Црквене општине у Сомбору, господин Чедомир Јаничић, члан Епархијског управног одбора, као и други часници Управног одбора Црквене општине сомборске.

[carousel_slide id=’15481′]

Уочи празника Рођења Светога Јована Претече, у порти Светојовановског храма у Сомбору, одржан је културно-уметнички програм посвећен 230-годишњици наведене светиње. У програму су учествовали: Српски православни црквени хор Свети цар Константин и царица Јелена, Градска културно-уметничка друштва Сомбор и Раванград, као и Дечја појачка група при храму Светога великомученика Георгија, док је духовну поезију читала Тања Недељков. Водитељи програма били су Слободан Вукобратовић и Данијела Ерор. Свечаност је организовала Црквена општина сомборска.  

[carousel_slide id=’15503′]
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Томиславци – Уочи Ивањдана служено је славско бденије, на којем је началствовао презвитер Перо Анђелић, парох пачирски, уз саслуживање протонамесника Дарка Јелића, надлежног пароха.

На празник Рођења светога Јована Претече и Крститеља Господњег свету Литургију је служио отац Дарко. После прочитаног одељка из светога Јеванђеља, надлежни парох се обратио присутнима, поучавајући о значају светога Јована за васцели људски род. Око храма је извршен трократни опход и служен је парастос преминулим Солунцима, оснивачима села, као и погинулима у Првом и Другом светском рату. Пререзан је славски колач и освећено жито – принос господина Душана Божића из Томиславаца.  

[carousel_slide id=’15548′]
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Бачко Душаново – Заједница која броји 25 домаћинстава при парохији чантавирској. Бачко Душаново није имало свети храм донедавно. У протеклих десет година добијено је земљиште од Града Суботице, израђен је пројекат и прикупљена сва потребна документација. Благословом Епископа бачког г. Иринеја почела је изградња храма, уз свесрдну љубав и подршку господина Луке Анђелића и његове породице, као ктитора наведене светиње у архијерејском намесништву суботичком.

Овогодишња прослава престоног празника – Рођења светога Јована Претече, почела је светом Литургијом у богомољи Свете Тројице у Новом Жеднику. После евхаристијског сабрања, којим је началствовао надлежни парох, крај спомен-плоче на капели у Бачком Душанову служен је парастос солунским добровољцима и оснивачима Бачког Душанова.

Молитвено славље је настављено у поподневним часовима, на самом плацу где се гради храм у Бачком Душанову. Вечерње је служио протонамесник Јован Кисин, парох куцурски, уз саслужење презвитера Далибора Зарића, пароха сенћанскога, и презвитера Вељка Васиљева, пароха палићкога. Благосиљани су славски дарови. Кум овогодишње храмовне славе био је господин Лука Анђелић са породицом, који је наставио кумство и за следећу годину. Пригодном беседом присутнима су се обратили оци Далибор Зарић и Далибор Ратник.

[carousel_slide id=’15581′]
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Бачка Паланка – У Бачкој Паланци свечано је прослављен патрон Светојовановског храма, празник Рођења светога Јована Крститеља.

Уочи славе, у порти храма је одржана ђачка радионица ученика Православног катихизиса бачкопаланачких основних школа у плетењу ивањских венаца. Изабрани су најбоље исплетени венци. Празнично бденије је служио протонамесник Милан Узуров, уз саслужење тројице свештеника, а на Ивањдан светом Литургијом је началствовао протојереј Миладин Бокорац, архијерејски намесник жабаљски, којем су саслуживала четворица свештеника Епархије бачке, јеромонах Павле (Пајић) и ђакон Никола Дувњак. У продужетку свете Литургије извршен је трократни опход око храма и служен је помен ктиторима, приложницима, свештенослужитељима и парохијанима храма.

Вечерње богослужење, у оквиру кога је пререзан славски колач и освећено славско кољиво, служио је протојереј Далибор Купусовић, архијерејски намесник врбашки, уз саслужење десеторице свештеника и једног ђакона.

Црквени хор Свети Јован Крститељ, којим диригује професор Снежана Жујић, учествовао је у празничним богослужењима, доприневши на тај начин прослави патрона храма у Бачкој Паланци. Овогодишњи кумови славе били су породица Николић из Бачке Паланке, а за следећу годину за кумовање се јавио господин Недељко Мићић са својом породицом.

После вечерњег богослужења, у порти храма је одржан получасовни вокално-инструментални наступ Војвођанског народног оркестра Гајде из Бачке Паланке.

[carousel_slide id=’15598′]
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Деспотово – Уочи празника Рођења светога Јована Крститеља бденије је служио протојереј Дојчин Стојановић, парох у Сиригу, а саслуживали су протојереј-ставрофор Драгољуб Ердељан, парох у Товаришеву, и протонамесник Мирослав Тронколовић, парох у Обровцу.

На Ивањдан, свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Живица Нецин, парох у пензији, а саслуживао је протонамесник Никола Темеринац, надлежни парох. Вечерњим богослужењем, чином резања славског колача и благосиљањем жита, началствовао је протојереј Бранко Вујиновић, настојатељ Алмашког храма у Новом Саду, а саслуживало је више свештеника. После богослужења, у дворани Светосавског дома уприличена је трпеза љубави. Кумство за следећу годину прихватио је г. Милосав Игић.

[carousel_slide id=’15615′]
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Чонопља – Уочи Ивањдана, 6. јула, у храму Свете Тројице у Чонопљи, отац Бранислав Спасојев, надлежни свештеник, служио је бденије и извршио освећење ивањског цвећа, а потом је одржано традиционално плетење ивањских венчића.   

Посебно свечан тон овогодишњој прослави престоног празника у Чонопљи пружили су чланови Културно-уметничког друштва Вук Караџић, који су – обучени у народне ношње – подсетили на време када су се Срби са Кордуна организовали и саборовали о већим црквеним празницима. 

Три најлепша венчића исплели су Анђелија Душанић, Јована Вулетић и Милана Бајић, и за показану љубав и труд награђени су пригодним даровима. Ивањско саборовање је завршено програмом Културно-уметничког друштва Вук Караџић.

[carousel_slide id=’15627′]
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Гложан – Православни храм у Гложану помиње се у списима још у 18. веку. Посвећен је празнику Рођења светога Претече и Крститеља Јована. Ктитор храма је Лазар Дунђерски. Храм је грађен, по званичним подацима, 1839. године. Ктиторска породица је иначе живела у Челареву, тада Чебу, у својој кући која им је, после Другог светског рата, отета од стране власти. Једном пригодом, храм је посетио и Краљ Александар I Карађорђевић. Скоро сви Срби који су живели у Гложану као староседеоци, одлуком царице Марије Терезије принудно су пресељени у Надаљ и Ђурђево. Тако је Гложан остао без скоро целокупног српског становништва.

Храм у Гложану опљачкан је 2009. године, приликом чега је украдено петнаест икона. На улазу у село Гложан налази се православно гробље, које је у власништву Српске Православне Цркве.

Обнова храма је у току. Због припремних радова за бетонирање унутрашњости храма, ове године су богослужења за храмовну славу служена у порти храма. У навечерје Ивањдана, свечано празнично бденије служио је презвитер Зоран Регодић, парох у Кулпину и Бачком Маглићу, уз саслуживање свештеникȃ Илије Ивића, пензионисаног свештеника из Челарева, и Марка Бубуља, пароха челаревско-гложанског. 

На празник Рођења светога Јована Крститеља свету Литургију је служио презвитер Марко Бубуљ, уз саслуживање свештеника Илије Ивића. После прочитаног одељка из Еванђеља, отац Марко је произнео беседу о Божјем плану спасења и о улози светога Јована Претече у том плану. После трократног опхода око храма и помена свештенослужитељима, ктиторима и приложницима храма у Гложану, извршено је благосиљање кољива и славског колача, које је припремио кум, господин Арсеније Божић из Челарева. Господин Божић се прихватио кумства и за следећу годину.

По завршетку Литургије, кумовска породица припремила је трпезу љубави за све присутне на евхаристијском сабрању.

[carousel_slide id=’15635′]
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Надаљ – Бденијем, које је уочи Ивањдана служио протонамесник Горан Димић, почела је прослава престоног празника храма у Надаљу.

На Ивањдан, 7. јула, светом Литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Драгомир Трифуновић, а саслуживао је презвитер Срђан Јанковић. После заамвоне молитве обављен је трократни опход око храма и служен помен оснивачима, свештенослужитељима и парохијанима светиње у Надаљу. Литургији је присуствовао господин Радивој Парошки, председник Општине Србобран.

Прота Драгомир је началствовао вечерњим богослужењем. После узношења славских дарова, које је принео овогодишњи кум храмовне славе – господин Марко Борјанин са породицом, пригодном беседом присутнима се обратио протојереј Дејан Станојев, архијерејски намесник бечејски, честитавши празник и славу домаћинима. Залог кумства за следећу годину преузео је господин Миодраг Андрић.

[carousel_slide id=’15658′]
Print Friendly, PDF & Email