Епископи Иринеј и Исихије на Видовдан у Светосавском храму

Епископ Иринеј: „Ми славимо Видовдан: то није пораз – то је победа, то није само историјски догађај – то је духовни подвигˮ.

У недељу трећу по Педесетници, 15/28. јуна 2020. године, на празник Видовдан, Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки госпoдин Иринеј началствовао је на светој Литургији у Светосавском храму у Новом Саду, а саслуживали су Епископ мохачки господин Исихије, новосадски свештеници и ђакони.

У порти Светосавског храма епископе је дочекало мноштво вернога народа, а деца су упутила срдачну добродошлицу Преосвећеним епископима Иринеју и Исихију. Текст поздрава налази се у приложеном документу.

Поздрав Епископима о Видовдану 2020.

Беседећи после прочитане јеванђелске перикопе, владика Иринеј је казао да о Косовском боју обично говоримо као о давном догађају, али да је то догађај који и данас траје, који није завршен. Трајао је сваког дана од 15. јуна 1389. године, а, ево, траје и до сада. Како ствари стоје и наша историја у будућности биће обележена и косовским страдањем, али и славом мучеништва и духовном победом над свим непријатељима – видљивим и невидљивим. Свети великомученик кнез Лазар није ишао у рат да би освајао туђе земље и народе, нити из мржње према било којем другом народу, али је ишао да живот свој, ако треба, положи за светињу вере православне. Није Свети кнез Лазар – како неки међу нама мисле, посебно самозвана интелектуална елита – национални мит од којега ми правимо црквени култ. Све је пре истина него такво схватање. Напротив, ми прослављамо чисто духовни догађај и духовну победу. Поред светиње вере ту је било питање одбране људских живота, од детета до старца. Свети кнез Лазар полази не да буде поражен него да победи, али је спреман на сваки исход. Зато народни песник, потпуно у духу Јеванђеља, схвата да је то била битка и опредељење за Царство небеско. Зато ми славимо Видовдан: то није пораз – то је победа, то није само историјски догађај – то је духовни подвиг, навео је Епископ бачки г. Иринеј.

Такође, Његово Преосвештенство је додао да од нас умногоме зависи да ли ћемо бити на духовном путу Светога кнеза Лазара и Светога Саве. На путу Завета наших предака који су били спремни да на страшном месту стоје и да се боре за вечне и непролазне вредности – за светињу вере и живота. На нама је да се увек молитвено обраћамо Светоме кнезу Лазару, да верујемо да бој на Косову – пре свега на духовном бојном пољу, али и на све могуће друге начине – није завршен и неће бити завршен ако ми будемо верни Господу Христу и Косовском и Светосавском Завету, нагласио је владика Иринеј.  

После заамвоне молитве, Преосвећени епископи Иринеј и Исихије служили су парастос свим нашим војводама и војницима који су свој живот положили за веру и отаџбину, од Косовског боја до данас. 

[carousel_slide id=’15103′]

Print Friendly, PDF & Email