Најава: Прослава Видовдана у Епархији бачкој

У недељу трећу по Педесетници, 15/28. јуна 2020. године, празник Светога великомученика кнеза Лазара Косовског у свим храмовима биће прослављен свештеним литургијским сабрањима верних и молитвеним споменом свих који су живот положили за веру и отаџбину од Косовског боја до наших дана. Видовдан је слава Видовданског насеља у Новом Саду, као и храмова у Карађорђеву, Степановићеву и Бачком Маглићу. На Видовдан, Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј началствоваће на светој Литургији у Светосавском храму у Новом Саду.

Како је наведено у Охридском прологу Светога владике Николаја Велимировића, кнез Лазар је био „један од великаша српских који су владали царством српским после цара Душанаˮ. Владика Николај додаје и: „По смрти цара Уроша Лазар би крунисан од патријарха Јефрема за цара српског. Слао изасланство у Цариград, са монахом Исаијом да моли да се скине анатема са народа српског. Борио се против силе турске у неколико махова. Најзад, сукоби се на Косову пољу 1389. године, са турским царем Муратом, где би посечен. Тело му пренето и сахрањено у његовој задужбини Раваници код Ћуприје, а доцније пренето у Раваницу Сремску, одакле је за време Другог светског рата пренето у Београд и положено у Саборну цркву. Обновио је Хиландар и Горњак, подигао Раваницу и Лазарицу, био ктитор руског манастира Пантелејмона, као и многих других цркава и манастира.ˮ

У доленаведеном тонском-запису послушајте беседу владике Николаја Велимировића изговорену на Видовдан, 1916. године у Лондону.

Преподобни Јустин Ћелијски је рекао давне 1956. године, у манастиру Ћелијама код Ваљева, да је празник Видовдан стожер-дан српске историје. „Стожер, оно око кога се окреће сва српска историја. Све што је велико, узвишено, бесмртно у роду људском стожер-дан је. А сваки Србин и сваки човек који се не окреће око тог стожера изгубио је душу и тоне у мрак. Видовдан – огњени стуб који везује Српску Цркву са небом. Он као светионик светли сваком српском срцу и српској свести. Много је мрака било у роду нашем, али Косово, Видовдан, ето светионика који обасјава сваку душу у нашим мраковима и тамама. Шта је Косово? Косово – то је свенародна жртва српских светих тела, земаљска жртва. Сав овај свет жртва је са Господом Христом, Јединим Истинитим Богом у свима световима. Данас на Видовдан принесена је свенародна српска жртва за Правду Божју, за Истину Божју, за Царство небеско, јер када се требало определити свети кнез се определио за Царство небеско. Јер је оно вавек и до века, а земаљско за времена царство.

И лозинка српске историје створена је на данашњи дан – Свети Видовдан. Све за Христа, а Христа ни за шта. То је света Косовска лозинка српске историје и сваког Србина. Та лозинка је мерило Србинства. Видовдан – свенародни парастос Српских светитеља, Задушнице српске. Данас су на ногама сви прави Срби у Царству небеском. Данас се моле за нас недостојне, изрођене питомце великих Срба…

Данас – Видовдан, данас је свенародна смотра српских душа. Свети кнез обилази српску земљу, српске душе. Па гле, српска земља опустела је духовно Косово изгинулих српских душа. Гину српске душе. Шта ће видети данас Свети кнез Лазар обилазећи несрећну српску земљу? Све је заборављено што је створено. О, Свети кнеже и сви српски светитељи и мученици, разбудите српски народ, извуците нас, покајте нас, васкрсните и поведите нас путем Еванђеља, да и ми почнемо умирати за Крст часни и живети за Христаˮ.

У доленаведеном тонском-запису чујте свенадахнуту беседу Аве Јустина изговорену 1966. године у Ћелијама.

Поводом дивног празника Видовдана, у оквиру емисије У сусрет Празнику (припремљене и реализоване у Радију Славословље), ђакон Световазнесењског храма у Суботици Дарко Ивковић говорио је о христољубивом кнезу Лазару, вољеном и поштованом због своје честитости, искрене побожности, велике љубави према Цркви Божјој.

Print Friendly, PDF & Email