Летописи: Храм Светога пророка Илије у Бачкој Тополи

У срцу плодне Бачке, на обронцима Телечке висоравни, налази се Бачка Топола. Повод за нашу посету овом граду јесте православни храм посвећен Светоме пророку Илији.

У храму нас срдачно дочекује протојереј Србислав Стојанов, парох при наведеној светињи. Отац Србислав нас, на самом почетку разговора, упознаје са богатом историјом бачко-тополске парохије.

Трагови Православља воде нас у време када су православни Срби населили ове крајеве, у историјски период након Првог светског рата. Славни српски добровољци насељавају пределе у плодној Бачкој. Промислом Божјим тадашњи епископ бачки др Иринеј Ћирић 1921. године поставља свештеника Георгија Угришића за пароха новоосноване парохије, којој су припадала сва колонизована села у околини Бачке Тополе. Света богослужења су се вршила у дворани Грађанске школе све до 1932. године, када је завршена зграда богомоље.

Захваљујући свештенику Петру Димитријевићу, пароху бачко-тополском, и уз помоћ његових сарадника, отпочела је акција добровољног сакупљања материјалних прихода за изградњу светог храма. Освећење храма у византијском стилу, налик на тробродну базилику, извршио је епископ бачки доктор Иринеј Ћирић, 2. августа 1940. године, на дан празновања светога пророка Илије.

Саграђена и освећена црква није дуго служила свом верујућем народу. Почетак Другог светског рата представља ново искушење за православне Србе у Тополи. Долази до депортације свих становника који нису поседовали завичајни лист. Тек основана парохија остаје пуста. Верници су исељени из својих кућа и депортовани у логоре Шарвар, Бачка Топола и Баја, или су прогнани из Бачке.

Све до ослобођења, априла 1945. године, српски православни храм био је у поседу Римо-католичке цркве и коришћен у сврху богомоље. Иконостас православног храма, склоњен је на скривено место. Иконе на иконостасу је израдио академски сликар Александар Џигурски из Бечеја, по узору на великог српског сликара реализма, Уроша Предића. Иконостас од дрвета делимично резбарен је по повратку православног живља у Бачку Тополу напокон враћен тамо где му је и  место – у свети храм. Парохија наставља свој живот, иако отежано. Одлуком епископа бачког др Иринеја Ћирића за пароха је постављен свештеник Мирослав Саџаков.

Православни храм посвећен светом пророку Илији је имао три велике обнове. Прва обнова је била 1981. године када је делимично је обновљена фасада, затим је урађена генерална обнова од 1993. до 1998.године, када су урађени лимарски радови, нова фасада храма, нове дрвене шалукатре на звонику и постављен је нови крст на куполи. Године 2012. урађена је хидроизолација храма, док је 2014. године обложена сокла на спољашњем делу храма каменим гранитом.

Редовним учествовањем у црквеном животу верујући народ чини парохију спремном да одоли разним искушењима и остане постојана кроз векове. Велики допринос богослужењу у храму Светога пророка Илије у Бачкој Тополи пружају појци Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин.

Деца у бачко-тополским школама могу да изаберу веронауку, као и да проведу своје слободно време у самом храму, уче и учествују у богослужбеном животу.

Аутор и водитељ емисије је Андријана Радојичић.

[carousel_slide id=’14960′]
Print Friendly, PDF & Email