Богослужбене особености празника Вазнесења Господњег

Празник Вазнесења Господа нашег Исуса Христа прославља се у четрдесети дан по Пасхи. У овом пресветлом празнику бивају испуњени и употпуњени сви празници домостроја нашега спасења, почев од Рождества Христовог, па до Распећа и Христовог славног Васкрсења. О овом пресветлом празнику и његовим богослужбеним особеностима, говорили смо у новом издању емисије Богослужбене особености великих празника.

Празник Вазнесења Господњег није се одувек празновао у четрдесети дан по Пасхи, већ је Педесетница као благословени период била време савршавања богослужбених спомена великих празника.
Неки Оци пак спомињу да је Вазнесење у једном периоду празновано заједно са празником Силаска Светога Духа на апостоле, али ово двоједино празновање није дуго потрајало, јер већ од Светог Јована Златоуста имамо прве омилије на празник Вазнесења као засебног празника. Ово засебно место прослављања Вазнесења у четрдесети дан по Пасхи довело је и до тога да Вазнесење добије своје претпразништво и попразништво.
Химнографија овог дивног празника има двојаки карактер, пре свега радосни, али у неким моментима уочавају се моменти туге апостола који су невесели због узласка Спаситељевог на небо.

Аутор емисије: катихета Бранислав Илић

Print Friendly, PDF & Email