Митрополит дабробосански Хризостом: Отворено писмо Његовој Узоритости кардиналу Винку Пуљићу

Ваша Узоритости,

Ових дана слушамо и читамо о томе са сте Ви благоизвољели служити мису у Сарајеву, а поводом сјећања на догађаје у Блајбургу 1945. године. Искрено, не можемо да вјерујемо да припремате мису у катедрали Срца Исусова у Сарајеву овим и оваквим поводом.

Са свих страна Нас спопадају новинари и друга лица питајући Нас шта Ми мислимо о овоме, односно шта имамо да кажемо овим поводом. Шта да им кажемо осим да смо изненађени и разочарани? Упућујемо Вам ово наше братско писмо са дозом великог разочарења и забринутости.

Дошавши у Сарајево 2017. године на трон митрополита дабробосанских гајили смо наду и имали добру вјеру да ћемо заједно дјеловати у општем добру наших Цркава, на приближавању једних према другима, а све у циљу превазилажења свих траума историје, посебно ратне историје Другог свјетског рата.

Ми вјерујемо да Ви знате сву трагичност коју је Други свјетски рат, а посебно стварање такозване Независне Државе Хрватске и дјеловање усташког и домобранског покрета, оставило на бићу не само српског народа већ и наше Српске Православне Цркве. Велике су то и неизљечиве трауме! Вама је познато да је наш велики претходник свештеномученик митрополит Петар дабробосански из своје резиденције у Сарајеву одведен од усташâ. Понављамо од усташâ, на чијем је челу био римокатолички жупник Божидар Брало, а његов претпостављени и Ваш претходник надбискуп Иван Шарић нијемо је ћутао на злодјела која је Брало чинио над митрополитом Петром. Вама је познато да је у Сарајеву пострадало преко десет хиљада грађана српске, јеврејске и ромске националности, али и других људи који су били супротстављени усташком покрету. И Ви, Ваша Узоритости, послије толико година спуштате Блајбург из 1945. у Сарајево 2020. године и служите мису за оне који су починили такве злочине због којих се читаво културно човјечанство стиди! Не можемо да проникнемо у ваше крајње намјере и циљеве (осим да нас повриједите), али смо изненађени и запрепаштени до те мјере овим поступком да то не можемо ријечима исказати.

Овим поступком затворили сте врата катедрале Срца Исусова у Сарајеву за свагда за Нас и наше сараднике. Обезвриједили сте смисао молитвених осмина за јединство хришћана које овим Вашим чином престаје. Преузели сте на себе одговорност за прекидање и наших личних односа. Ми не можемо гајити братске и пријатељске односе са људима који, молећи се за жртве Блајбурга 1945. године, апологирају (да не кажемо величају) усташки и домобрански покрет, који су ван сваке сумње нацистички и злочиначки покрети и иза којих је хиљаде и хиљаде невино побијених жена, мушкараца, дјеце и стараца.

Искрено, много Нам је жао и изненађени смо до те мјере да не можемо не реаговати на овакав ваш поступак.

Ми смо претходних година пратили ваша учешћа на Блајбургшком пољу. Слушали смо ваше говоре и обраћања, али нисмо реаговали, јер је то било далеко од Нас, на Блајбургу. Али сада, када Ви у срце Сарајева спуштате идеологију Блајбурга – пораженог усташтва и домобранства – не можемо не реаговати.

Жао Нам је што сте Нас приморали да овако реагујемо и да Вам упутимо ово отворено писмо. Ни у ком случају не желимо да утичемо на вашу одлуку. То остављамо Вама, јер је то ваше право и слобода, али исто тако користимо исто право и исту слободу да искажемо своје мишљење и своје виђење ствари.


Сарајево, 11. маја 2020.

Митрополит дабробосански Хризостом

Извор: http://www.spc.rs

Print Friendly, PDF & Email