Празновање светитеља Василија Острошког у Епархији бачкој

Бачко Добро Поље  У уторак, четврте седмице по Васкрсу, 12. маја 2020. године, житељи Бачког Доброг Поља прославили су свог патрона, светог Василија Острошког.

У навечерје празника свечаним бденијем је началствовао протојереј Далибор Купусовић, архијерејски намесник врбашки, а саслуживало је више свештеника. Присутнима се обратио отац Далибор, пожелевши свима срећну храмовну славу.
На дан празновања светитеља Василија Острошког, свету Литургију служио је презвитер Стефан Тубић, надлежни парох. После Литургије извршен је трократни опход око храма и чин благосиљања славког колача и кољива.
Кум славе ове године био је господин Ненад Станишић, а за следећу годину се јавила госпођа Радмила Врекић.

[carousel_slide id=’12971′]

Алпар – Празник светитеља Василија Острошког Чудотворца, славу храма на православном гробљу у насељу Алпар, житељи Вајске прославили су сабрани на светој Литургији, 12. маја 2020. године.

Литургијским сабрањем началствовао је протонамесник Синиша Тривић, парох бођанско-вајштански.
По заамвоној молитви извршен је трократни опход око храма. Освећен је и преломљен славски колач и благосиљано славско вино и кољиво, које је припремио храмовни кум, г. Јован Росић са породицом. Изразивши захвалност овогодишњем куму, презвитер Синиша Тривић је предао залог славског колача г. Арсенију Старовићу, као благослов за кумство у следећој години Господњој.

[carousel_slide id=’12993′]

Нова Гајдобра – У уторак, 12. маја 2020. године, мештани Нове Гајдобре прославили су своју храмовну славу – празник светог Василија Острошког, митрополита захумског.

Свету Литургију служио је протојереј Стевица Илић, архијерејски намесник бачкопаланачки, а саслуживали су: протојереј Александар Брашанац, парох гајдобрански, протонамесник Новица Ракић, парох бачкопаланачки, као и ђакон при храму Светог Јована Крститеља у Бачкој Паланци, Никола Дувњак.

Литургији су присуствовали: г. Мита Лачански, председник Скупштине општине Бачка Паланка, г. Младен Лучић, председник Месне заједнице у Новој Гајдобри, и верујући народ из парохије гајдобранске и бачкопаланачког намесништва.
После прочитаног Јеванђеља беседио је отац Стевица Илић. Након заамвоне молитве одржана је литија, а затим су благосиљани славски дарови које је принео црквени кум, г. Јован Гркавац са својом породицом. За новог кума се јавио г. Дамир Мишковић.

[carousel_slide id=’12998′]

Ђурђин – Житељи богоспасаваног села Ђурђина, торжествено су прославили престони празник храма посвећеног светом Василију Острошком, 12. маја 2020. године.

У навечерје празника бденије је служио протонамесник Игор Стакић, а на дан празновања светитеља Василија светом Литургијом је началствовао протопрезвитер Душан Ђукић, архијерејски намесник суботички, уз саслужење оца Игора Стакића. Свети Василије Острошки се уткао у живот нашег народа пре свега као светитељ и чудотворац. Његов значај је према томе на првом месту харизматички и са тог аспекта треба првенствено проучавати његово присуство у духовном животу српског народа у току протекла три века, навео је отац Душан, беседећи после прочитаног јеванђелског одељка.

После заамвоне молитве одржана је литија са трократним опходом око храма и служен је помен уснулима ктиторима и оснивачима храма.

На свечаном вечерњем богослужењу, на којем је началствовао протопрезвитер Гордан Увалић, парох александровачки, пререзан је славски колач и освештано славско жито. Кумство за следећу годину од г. Немање Шарчевића преузео је г. Митар Тодоровић.

[carousel_slide id=’13031′]

Сириг – Храм у Сиригу прославио је свог патрона, светог Василија Острошког, 12. маја 2020. године.

Празнична радост започета је претходног дана, свечаним бденијем које је служио надлежни парох, протојереј Дојчин Стојановић.
На дан празника свету Литургију је служио протојереј Миладин Бокорац, архијерејски намесник жабаљски, а саслуживали су протојереји Боро Видовић, парох на Клиси, и Жарко Благојевић, парох у Србобрану, као и ђакон Мирослав Стојановић. Верном народу беседом се обратио отац Миладин, говорећи о спасењу и наводећи пример светог Василија Острошког. После заамвоне молитве извршен је литијски опход око светог храма, а на крају Литургије отац Дојчин је заблагодарио свима који су својим присуством увеличали прославу храмовне славе.
Вечерње богослужење, на којем је извршен чин благосиљања славског жита и колача, служио је протојереј Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други, уз саслужење свештенства и ђакона Епархије бачке. Беседећи, отац Бранислав је нагласио да само Црква може да пружи оно што је човеку најпотребније, а то је живот вечни.
Овогодишњи кумови славе су били господин Миликић Вељко са породицом, а кумство за следећу годину припало је господину Ненаду и госпођи Марини Зорић.

[carousel_slide id=’13060′]

Print Friendly, PDF & Email