Прослава Ђурђевдана у Епархији бачкој

Празник Светога великомученика Георгија свечано је прослављен у Епархији бачкој, у среду, 23. априла/6. маја 2020. године. Светоме Георгију су посвећени многи храмови у Епархији бачкој: у Новом Саду, Сомбору, Сонти, Бечеју, Темерину, и у другим местима.

Нови Сад – У среду треће недеље по празнику Пасхе, 23. априла/6. маја 2020. године, житељи Новог Сада свечано су прославили престони празник Саборног храма Светога великомученика, победоносца и чудотворца Георгија. Прослављање празника отпочело је свечаним празничним бденијем на којем је началствовао протојереј-ставрофор Миливој Мијатов, уз саслужење новосадских свештеника.

На дан празника на светој архијерејској Литургији началствовао је Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки господин Иринеј, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа мохачког господина Исихија, новосадских свештеника и ђакона.

У својој архипастирској беседи после прочитаног јеванђелског зачала, владика Иринеј је поучио верни народ о празнику Светога великомученика Георгија. Данас је престони празник овог Саборног храма у Новом Саду, посвећеном имену и спомену великомученика Христовога, светога Георгија, којега црквени песник – не случајно и не узалудно – назива победоносцем и чудотворцем, јер је заиста био победник над највећим злом – злом мржње и гоњења на Христа и на Цркву Његову. Хришћани су били гоњени управо зато што нису хтели да признају никога и ништа за божанство осим Господа Христа, односно Свете Тројице откривене у Христу. Један од највећих тих примера је свети Георгије којега данас прослављамо. Сведоци Христа као Спаситеља, као Светлости свету, били су сви Његови свети угодници, а нарочито они који су били спремни да своје сведочење запечате, ако треба, и сопственим животом. Свети Георгије је био изузетан војник и одликован високим звањима и чиновима у римској војсци. Није се поколебао, изјавио је пред свима, укључујући самога императора, да је хришћанин и да то остаје, и зато је подвргнут најстрашнијим мукама. Свети Георгије је због свог примера таквог исповедања вере – такве врлине, такве храбрости у борби за истину и за правду и за љубав Христову – постао један од најпознатијих и најомиљенијих светих кроз историју. Свети Георгије је надахнитељ вере, наде и љубави за све нас. Исте оне силе које су светога Георгија осудиле на смрт, гледају да хришћане лише онога што је њима најсветије и најдрагоценије. То је – сједињење са Господом у светој Тајни Причешћа. Ми не смемо клонути, не смемо бити малодушни ни пред вирусима, било природним, било вештачким, а поготову не пред вирусима зла, које искључиво ми људи производимо. Против свега тога постоји један Лекар, Сâм Господ наш, Лекар душа и тела наших, и постоје свети угодници Његови – међу њима један од најславнијих свети Георгије – који својом молитвом, својим примером помажу нама на том путу кроз живот, на путу спасења, истакао је Епископ бачки господин Иринеј.

После заамвоне молитве, владика Иринеј је благословио славске дарове, које је ове године са љубављу, Господу у славу, а у част светог великомученика Георгија, принео кум храмовне славе, господин Саша Михић са породицом. Светој Литургији су присуствовали господин Никола Перваз, председник Црквене општине у Новом Саду, и господин др Радивоје Стојковић, директор Гимназије Јован Јовановић Змај.

[carousel_slide id=’12499′]

Сомбор – У среду, 6. маја 2020. године, у Сомбору је свечано прослављена храмовна слава – празник Светогa великомученика, чудотворца и победоносца Георгија. Празновање Ђурђевдана почело је празничним бденијем уочи празника. Свету Литургију на дан празника служио је протонамесник Саво Николић, архијерејски намесник сомборски, уз саслужење протојерејâ Срђана Перића и Александра Лазића, протонамесника Бранислава Шијачића и ђакона Александра Верића. После свете Литургије извршен је трократни опход око храма и чин благосиљања славског колача и кољива. Овогодишњи славски кум био је господин Дамир Милојевић са породицом, који је поводом овогодишње храмовне славе пружио помоћ при рестаурацији и конзервацији три стара Јеванђеља. За следећу годину кумства се прихватила госпођа Сава Врућинић.

[carousel_slide id=’12556′]

Сонта – На празник Светог славног и свехвалног великомученика, победоносца и чудотворца Георгија, 6. маја 2020. године, мештани Сонте прославили су своју храмовну славу. Прослава је започета служењем празничног бденија уочи празника, које је служио презвитер Негослав Бељански, надлежни парох. На дан празника свету Литургију је служио отац Негослав. После прочитаног јеванђелског одељка, пригодне беседе и причешћа верног народа, у наставку свете Литургије учињен је трократни литијски опход и помен уснулим ктиторима, приложницима и парохијанима. После свете Литургије извршено је благосиљање славских дарова, а у Светосавском дому је уприличена трпеза љубави за све госте. Поред окупљеног верног народа, престоном празнику храма присуствовали су гости: влч. Јосип Кујунџић, сонћански жупник, г. Милан Шкрбић, градоначелник општине Апатин, Милан Радојевић, секретар МЗ Сонта, и други. Вечерње богослужење служио је надлежни парох. Кум овогодишње храмовне славе био је г. Бошко Тарбук са породицом, а кумства за следећу годину прихватио се г. Дејан Стојаковић из Сонте.

[carousel_slide id=’12545′]

Бечеј – Прослава храмовне славе храма Светог великомученика Георгија у Бечеју започела је празничним бденијем уочи празника, на којем је началствовао презвитер Петар Пивнички, парох бачкопетровоселски, уз саслужење протонамесника Милана Ичина и ђакона бечејског Леонтија Бороша.

На дан празника служена је света Литургија на којој је началствовао протојереј Дејан Станојев, архијерејски намесник бечејски, уз саслужење протојереја Слободана Лазића, пароха бечејског, протонамесника Милана Ичина, сабрата храма Светог Георгија, и ђакона бечејског Леонтија Бороша. У наставку свете Литургије извршен је трократни опход око светог храма и чин благосиљања славског кољива и колача, након чега се отац Дејан Станојев обратио верном народу пригодном беседом. Овогодишњи кум био је г. Зоран Попов, предузетник из Бечеја, а кумство за наредну годину прихватио је г. Жарко Микалачки, приватни предузетник из Бечеја.

[carousel_slide id=’12584′]

Темерин – Прослава празника Светог великомученика Георгија у Темерину је започела свечаним празничним бденијем на којем је началствовао јереј Драган Петровић, парох бачкојарачки, уз саслужење протојереја Миленка Поповића, пароха темеринског. Свету Литургију на дан празника служио је протојереј Миленко Поповић, уз саслужење протојереја-ставрофора Милана Остојића, пензионисаног пароха из Темерина, протојереја Винка Стојаковића, пензионисаног пароха из Кисача, и јереја Ивана Спасевског. Отац Миленко је одржао надахнуту беседу стављајући акценат на мученички подвиг светог великомученика Георгија. После заамвоне молитве извршен је литијски опход и служен је помен ктиторима и приложницима. На вечерњем богослужењу началствовао је протојереј Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други, уз саслужење протојереја- ставрофора Радована Лазића, протојерејâ Дојчина Стојановића и Миленка Поповића. На крају вечерњег богослужења, уз појање празничног тропара, служен је чин благосиљања кољива и славског колача. Надахнуту беседу изговорио је отац Бранислав Мркић, говорећи о светом Георгију као примеру непоколебиве вере која нас надахњује кроз сва времена, а поготово у тренутној ситуацији, где је наша вера стављена на испит. Настојатељ храма у Темерину, отац Миленко, поздравио је све присутне и захвалио се куму, господину Драгану Ђурђевићу, на даровима којим је даривао свети храм. Кумство за наредну годину преузео је господин Огњен Гајић са породицом.

[carousel_slide id=’12606′]

Бајмок – У трећу недељу по Пасхи, у Недељу мироносица, 23. априла/6. маја 2020. године, житељи богоспасаваног места Бајмока торжествено су прославили престони празник храма Светог великомученика Георгија. Прослављање празника отпочело је свечаним вечерњим богослужењем са петохлебницом, које је служио протојереј Гордан Увалић, парох александровачки, уз саслужење протонамесника Игора Стакића, пароха у Бајмоку. Благосиљани су славски дарови и изабран је кум за наредну годину. На дан празника служено је празнично Jутрење и  света Литургија на којој је началствовао отац Игор Стакић, уз саслужење ђакона Дарка Ивковића. Беседећи после прочитаног јеванђелског одељка, отац Игор је рекао: ,,Свете мироносице, којима се Господ прво јавио по Своме Васкрсењу, биле су први и прави сведоци Христовог јављања после Васкрсења; биле су храбрије и од самих светих апостола, којима се Господ јављао више пута у току четрдесет дана до Свога Вазнесења. Свети Георгије је својом вером показао да је заиста Господ Христос васкрсао. Он је победио трпећи и страдајући за Господа Христа”.

[carousel_slide id=’12648′]
Print Friendly, PDF & Email