Монаштво

Осми део разговора на тему свете Тајне монаштва у оквиру емисије Светотајинско богословље, био је посвећен промишљању о значају монашких правила и целокупног устројства, са посебним нагласком на епитимију.

Епитимије или духовно-поправне мере којима су подвргавани монаси у великим монашким заједницама обухватале су живот монаха од тренутка његовог ступања у заједницу, па све до краја земаљског живота. Поред тога, указали смо да правила монашког живота обухватају све могуће аспекте обитавања у манастиру: молитвено правило, послушања, рад, исхрану, одећу, међусобне односе монахâ, контакте са спољним светом, све аспекте могућих преступа у области духовног живота, као и објективне услове постојања једне монашке заједнице.

Целокупан садржај овонедељне емисије односи се на само један аспект богатог садржаја монашких устава – на епитимије и њихову примену у свакодневном животу монаха. Посебно смо истакли да су епитимије, пре свега, поправно-дисциплинска пракса којом су се руководила општежића. Видели смо да су схватане као духовно-назидатељна средства на путу духовног усавршавања монаха – подвижника.

Аутор емисије: Катихета Бранислав Илић

Print Friendly, PDF & Email