САОПШТЕЊЕ ЕПАРХИЈЕ БАЧКЕ

У циљу спречавања ширења вируса COVID-19, обавештавамо наше свештенике и верни народ o следећем:

  1. Позивамо све вернике, нарочито оне старије од 65 година, да у потпуности поштују мере које је донела Влада Републике Србије, укључујући и долазак у храмове на света богослужења. Кад неко од њих жели да се причести, довољно је да се јави своме надлежном пароху, који ће доћи у дом верника и обавити свету Тајну причешћа.
  2. Свете храмове треба целодневно проветравати и дезинфиковати (особито целивајуће иконе, столове, певнице, подове и слично), а потом их кропити освећеном водом и кадити. Храм треба да буде отворен целог дана, до завршетка вечерњег богослужења, да би верни могли да у мањим групама улазе и узносе Богу своје молитве.
  3. По могућностима парохијских храмова, нарочито у градским срединама, света Литургија се може вршити у порти храма, уз коришћење спољашњег озвучења где оно постоји, а верни могу приступати светом Причешћу у храму или у порти, у редовима, са обавезним размаком од бар једног метра између самих верника.
  4. Вернима посебно наглашавамо да је свето Причешће остварење исте оне  заједнице са Господом која нас у пуноћи чека у Царству небеском и да је Христос заиста истински и коначни Лекар душа и тела наших, те да Тело и Крв Господња никако не могу бити узрок било какве болести нити преносилац заразе, али и да свето Причешће, истовремено, не представља магијску заштиту од вирусâ и заразних болести који нам прете са других страна, ─ изван светог Путира, ─  приликом доласка у цркву, или повратка својим домовима, или боравка у зараженим срединама. Зато је неопходно да практикујемо све мере заштите које је држава прописала. Ко год се неодговорно понаша у датим околностима заправо куша Господа Бога свога, а неретко и саблажњава браћу и сестре своје.
  5. Благоразумно је да актуелно освећење домова поводом предстојећег празника Пасхе (,,васкршње водице”) буде одложено због ризика по здравље верникâ, али и свештенослужитељâ, пре доласка или по одласку свештеника, те препоручујемо да верни богојављенском водом покропе своје домове и да их окаде тамјаном, умножавајући своје личне молитве Богу за скоро окончање овог искушења, за помоћ лекарима, војницима и свима који су у служби општег добра. Уколико неко од верника нема у кући богојављенску воду или тамјан, довољно је да се телефоном јави свом свештенику, који ће му их на адекватан начин доставити. Света Тајна исповести, а по потреби и Причешћа, може се обављати читавог дана, пре времена забране кретања, у договору са свештеницима, у храму или дому. Друга чинодејства треба обављати уз благоразумни договор са парохијанима и у складу са наредбама државних власти.
  6. Позивамо све вернике да се телефонским путем јаве својим свештеницима ради савета и духовног укрепљења, као и за помоћ свима онима који су сами и нису у могућности да се у овим тешким данима старају о себи и својим основним потребама. Епархија бачка ће преко својих црквених општина и парохија, Катихетског одбора и добротворне службе Платон Атанацковић, уз сагласност општинских кризних штабова, указати помоћ свима којима је она потребна. Парохијани се могу јавити својим парохијским свештеницима, као и на број телефона епархијске добротворне службе Платон Атанцковић 064/800 27 64 и дежурни телефон број 021/402 403. Број телефона кол центра Црвеног крста Нови Сад је 021/4871 700.
  7. У току сваког богослужења додати у сугубој јектенији следећу прозбу:  

Још се молимо Оцу нашем небеском, Лекару душа и тела наших, Који је послао Јединороднога Сина Свога, Господа нашега Исуса Христа, Који сваку болест исцељује и од смрти избавља, да покаже и на нама милост Своју преизобилну, да заустави опаку заразу, здраве да сачува у здрављу, оболеле да исцели, оне који их лече и оне који и оболелима и здравима помажу да благослови и укрепи, а свима нама да опрости грехе и дометне нам вере, наде и љубави. Рецимо сви: услиши нас, Господе, и милостиво помилуј!

После заамвоне молитве читати следећу молитву:
Ђакон:
Господу се помолимо!
Епископ или презвитер:
Господе Боже наш, Ти си богат милосрђем и премудрим Промислом Својим управљаш животoм нашим; Ти Сâм, Човекољупче, услиши молитве наше, прими покајање наше за грехе, смилуј се на нас као што си се смиловао на Народ Свој у дане цара Давида и заустави ширење заразе новојављеном опаком болешћу. Лекару душа и тела наших, подари исцељење и опоравак оболелима, а здраве сачувај од ове и сваке друге болести, да бисмо сви једним устима и једним срцем хвалили, славили и благосиљали пречасно и величанствено име Твоје. Благослови, Господе Свеблаги, и благодаћу Својом заштити и укрепи слуге и слушкиње Твоје које сe са љубављу самопрегорно старају за исцељење и опоравак браће своје и сестара својих у болницама или у домовима њиховим. Уклони болести и патње међу људима и научи нас да ценимо живот и здравље као дарове љубави Твоје. У свакој тузи и невољи нашој Ти нам буди утеха, нада, ослонац, укрепљење и исцељење. Даруј нам, Господе Боже наш, мир Свој и испуни срца наша чврстом вером у Тебе, надом у доброту и заштиту Твоју и љубављу према Теби. Заштити, спаси, помилуј и сачувај нас, Боже, благодаћу Својом и молитвама Пресвете Богородице, светих анђела Твојих и свих светих који Ти од памтивека угодише.
Јер си Ти добри и човекољубиви Бог наш, Бог Који нас милује и спасава, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова.
Народ: Амин.


Нека Господ по Свом изобилном милосрђу подари што скорије избављење од искушења и исцељење и утеху свима људима!

Са благословом

Епископ бачки
Иринеј

Саопштење православним хришћанима Епархије крушевачке

Епископ бачки др Иринеј: Одговори на питања за дневни лист „Данас”

Презвитер др Живко Илић: Подривање државне стабилности није у природи Цркве

КО ТИ, СПАСЕ, РИЗУ РАЗДРА?

ДЕЈАН МАЧКОВИЋ: ВЛАДИКА СТЕФАН, КОРОНА И МЕДИЈИ

МРАЧНЕ ДУШЕ

Ристрето у пола девет: Васкрсење Христово – епицентар хришћанског живота

Протојереј-ставрофор Милош Весин: Против вируса страха, панике и маловерја

Епархија бачка даривала васкршња јаја Инфективном одељењу КЦВ

Црквена општина врбашка даривала васкршња јаја

У сусрет Васкрсу

Презвитер др Оливер Суботић: Права Срба у Србији – кратак осврт поводом тренутне ситуације

Дела милосрђа у Шајкашу

Епископ Фотије: НЕ БОЈТЕ СЕ

Распоред богослужења у храмовима Епархије бачке о Васкрсу 2020.

ЦРКВА ПОШТУЈЕ СВЕ МЕРЕ, АЛИ СЕ НЕ ПОШТУЈУ ПРАВА ВЕРНИКА

Празник Цвети у Саборном храму у Новом Саду

Чинимо добро да нам не досади

Верска настава у условима ванредног стања

Епархија бачка пружила подршку здравственим радницима у Српској Војводини

Љубав и милосрђе на делу

Протојереј Миодраг Андрић: Између страха и наде

Гости Радија: Тамара Кликовац и Јелена Шакотић Курбалија

Саопштење за јавност Светог Архијерејског Синода (13. април 2020)

Епархија бачка приложила два милиона за борбу против короне

Могућност праћења директног преноса богослужењâ из Саборног храма у Новом Саду

Новоуведене мере у циљу спречавања ширења вируса корона

Реч утехе архимандрита Захарије, из манастира у Есексу

Митрополит Антоније Паканич: У тешким временима не треба паничити, већ имати поверење у Бога

Ангажман Добротворне установе Епархије бачке „Владика Платон Атанацковићˮ

Верска настава путем блога

Епископ бачки др Иринеј: Порука у време пандемије коронавируса

Директан пренос богослужењâ из Саборног храма у Новом Саду

У сусрет ближњем

САОПШТЕЊЕ ЕПАРХИЈЕ БАЧКЕ (26. март 2020)

Архипастирска поука владике Силуана

О ПРИЧЕШЋЕ СВЕТО

Не бој се, само веруј

Саопштење за јавност Епархије ваљевске

Емисија: Хришћанин у доба Ковида-19

Саопштење за јавност Светог Архијерејског Синода (23. март 2020)

Богослужења у складу са новим мерама донесеним у циљу спречавања ширења вируса COVID-19

Протојереј-ставрофор Владимир Вукашиновић: Оправдано одсутнима

Промењена сатница вечерњих богослужења у новосадским храмовима

Патријарх Иринеј: Будимо дисциплиновани, слушајмо оно што нам предлажу стручни људи

Саопштење за јавност Светог Архијерејског Синода (28. март 2020)

Саопштење за јавност Светог Архијерејског Синода (16. март 2020)

Print Friendly, PDF & Email