Епископ бачки г. Иринеј учествовао у представљању књиге Митрополита волоколамског г. Илариона

Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј учествовао је у понедељак, 17. фебруара 2020. године, у представљању књиге Митрополита волоколамског г. Илариона (Алфејева), председника Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије.

Књига под називом У шта верују православни хришћани, у преводу на српски језик, представљена је у крипти у Спомен-храма Светога Саве у Београду. Поред Епископа бачког г. Иринеја, у представљању поменутог дела учешће су узели презвитер др Зоран Деврња, доцент Православног богословског факултета Универзитета у Београду, и аутор књиге, Високопреосвећени митрополит Иларион.

Говорећи о делу високоцењеног аутора, владика Иринеј је, између осталог, указао на савремену проблематику поимања богословља и односа према богословљу. Ми имамо данас два велика искушења у нашој Православној Цркви: једно је искушење такозване гносимахије – борбе против сваког богословског знања и истраживања, у име верности Предању наше свете Цркве. Одговор на то искушење је једноставан: ми морамо бити, ако желимо спасење себи и свету, верни светом Предању наше Цркве. Али, то не значи, ни у ком случају, борбу против богословског истраживања и знања. Са друге стране, имамо искушење такозване научне теологије. То је један нови, хибридни плод, нажалост присутан и овде код нас, у овом граду у којем боравимо, нажалост и на нашем Богословском факултету, где се сматра да је богословље делатност интелектуална, научноистраживачка, да је за њега надлежан Универзитет, а не Црква, а заборавља се основна истина – да богословља нема без и ван Цркве. И не само то, него да богословља нема без личног и саборног опита, тојест без богомислија и боговиђења. Богословље није фантазија на религијске теме. Богословље је сведочење – колико год је могућно на основу и личног, поред саборног опита, а кад није могућно довољно на равни личног опита, барем верног сведочења саборног опита Цркве – о томе шта је Откривење Божје и зашто без Њега нама нема живота и спасења, навео је Епископ бачки г. Иринеј.

Аутор књиге, Високопреосвећени Митрополит волоколамски г. Иларион је напоменуо да  се у овој књизи дотиче основних богословских истина на којима се темељи православно богословље. Када обичном човеку говоримо о догматима, он мисли да је то нешто круто, залеђено, нешто што је од њега далеко. Ја се трудим да у својој књизи покажем да су догмати оно на чему се темељи Црква. Они могу бити не претерано приметни, али ако се губи тај догматски темељ, онда се читаво здање руши. Човек који се не разуме најбоље у догмате тешко може да схвати зашто постоји Црква и на чему се темељи. Наше православно богослужење је у целости испуњено догматским истинама. Ако не познајемо и не волимо догмате онда је веома тешко разумети и волети православно богослужење, истакао је Митрополит волоколамски г. Иларион.

Презвитер др Зоран Деврња, доцент Православног богословског факултета у Београду, казао је да књига митрополита Илариона има карактер основног приручника неопоходног да се свако ко је заинтересован упозна са темељним истинама хришћанског веровања и облицима живљења по тој вери. То је оно што ову књигу чини, у формативном смислу, катихизисом, оценио је отац Зоран у свом обраћању.

Представљању ауторског дела Митрополита волоколамског присуствовали су Преосвећена господа епископи: зворничко-тузлански Фотије, крушевачки Давид, ремезијански Стефан, мохачки Исихије, презвитер проф. др Зоран Ранковић, декан Православног богословског факултета Универзитета у Београду, представници Амбасаде Руске Федерације, др Марко Николић, заменик директора Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама, свештенство више епархија Српске Православне Цркве, професори и студенти Православног богословског факултета у Београду, као и многобројни верни народ.

Извор: http://www.slovoljubve.com

Print Friendly, PDF & Email