Обележавање 78-годишњице Новосадске рације

На новосадском Кеју жртава рације, у четвртак, 23. јануара 2020. године, са почетком у 12,00 часова, биће обележена 78-годишњица Новосадске рације.


Тим поводом, 21. јануара, у Градској кући је одржана конференција за медије, на којој су програм обележавања годишњице од трагичног погрома, извршеног од 21. до 23. јануара 1942. године, представили г. Мирослав Илић, председник Организационог одбора за обележавање годишњице Новосадске рације, и чланови Одбора  ̶  протопрезвитер Владан Симић, секретар Епископа бачког г. Иринеја, и г. Мирко Адам из Јеврејске општине Нови Сад.

Поздравивши присутне, г. Илић је представио детаље програма и истакао да ће Град Нови Сад ове године традиционално и достојанствено обележити годишњицу Новосадске рације. Према његовим речима, програм ће почети у подне, када ће се грађанима обратити градоначелник Новог Сада г. Милош Вучевић, који ће, на почетку свог говора, позвати присутне да минутом ћутања одају пошту жртвама Новосадске рације. Потом ће, у име Српске Православне Цркве, помен служити Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки господин Иринеј, а у име Јеврејске заједнице Србије г. Исак Асиел, врховни рабин Србије.
Уследиће полагање цвећа на споменик Породица, који се налази на Кеју жртава рације, а са брода Речне флотиле ће бити спуштен венац у Дунав. Програм ће бити настављен у 13,45 часова, на новосадској плажи Штранд, где ће бити служен помен код спомен-плоче жртвама Рације. Јавно градско саобраћајно предузеће Нови Сад уступило је аутобус који ће бити паркиран на самом Кеју жртава рације и који ће грађани, нарочито старији, којима је шетња напорнија, моћи да искористе. Аутобус ће кренути у 13,35 часова ка новосадској плажи Штранд.

У име Епархије бачке, новинарима се на конференцији у Градској кући обратио протопрезвитер Владан Симић, који је нагласио да је ове године постављена спомен-плоча посвећена страдалим суграђанима у Новосадској рацији. Њено откривање ће бити 23. јануара, у 10 часова, на углу улица Милетићеве и Грчкошколске. То ће бити прво откривање спомен-плоче за ових 78 година, посвећене колективном страдању у Новосадској рацији. Господин Петар Ђурђев, директор Историјског архива Новог Сада, представиће 22. јануара, са почетком у 12 часова, своју изложбу посвећену страдалим свештеницима у Новосадској рацији и онима који су страдали у Рацији на читавом подручју јужне Бачке. То је показатељ да смо почели више да се бавимо овим послом него што је то до сада био случај, и надамо се да ћемо успети да – уз подршку Града Новог Сада и уз подршку покрајинских органа – коначно пронађемо место за изградњу Меморијалног центра који ће бити посвећен жртвама Рације у јужној Бачкој. Тај Меморијални центар треба да послужи томе да наши најмлађи суграђани – они који су у основној и средњој школи, као и они који посећују наш град – имају где да се упознају са овим делом страшне историје Новог Сада, казао је секретар Епископа бачког.


Г. Мирко Адам, представник Јеврејске општине Нови Сад, позвао је све који су у прилици да 23. јануара дођу на Кеј жртава рације, како би на достојанствен начин био обележен један од најзначајнијих и најтрагичнијих датума у новијој историји за Нови Сад.

Новосадска рација извршена је од 21. до 23. јануара 1942. године, када су мађарски окупатори побили и под лед Дунава бацили више хиљада Новосађана.

Print Friendly, PDF & Email