Састанак Одбора за обележавање годишњице Новосадске рације

Поводом предстојећег обележавања 78. годишњице Новосадске рације, у среду, 15. јануара 2020. године, у просторијама Информативне службе Епархије бачке, одржан је састанак представника Епархије бачке, Града Новог Сада и Јеврејске општине Нови Сад.

У раду састанка учествовали су г. Мирослав Илић, председник Организационог одбора за обележавање годишњице Новосадске рације, протопрезвитер Владан Симић, секретар Епископа бачког, и г. Мирко Адам, чланови Организационог одбора.  

На позив наведеног Одбора, учешће у разговору су узели г. Тодор Брзак из Информативне службе Града Новог Сада, г. Сретен Ковачевић, технички реализатор, г. Ратко Вујичић, продуцент Радио-телевизије Војводине, као и госпође Миљана Козаров, Сунчица Марковић и госпођица Маја Ковачевић из Културног центра Новог Сада.

Чланови Организационог одбора су се сагласили да ће конференција за медије, на којој ће бити представљен детаљан програм обележавања годишњице од трагичног догађаја, бити уприличена у уторак, 21. јануара, у 13 часова, у Градској кући у Новом Саду.

Централни програм обележавања 78. годишњице Новосадске рације ће почети 23. јануара 2020. године, у подне, на Кеју жртава рације. У име Српске Православне Цркве помен ће служити Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј, а у име Јеврејске заједнице врховни рабин Исак Асиел. У наставку програма, на новосадској плажи Штранд ће бити служен помен код спомен-плоче жртвама Рације. Јавно градско саобраћајно предузеће Нови Сад уступило је аутобус који ће бити паркиран на самом Кеју жртава рације и који ће грађани, нарочито старији, којима је шетња напорнија, моћи да искористе. Аутобус ће кренути у 13.35 часова ка новосадској плажи Штранд.

Новосадска рација извршена је од 21. до 23. јануара 1942. године, када су мађарски окупатори побили и под лед Дунава бацили више хиљада Новосађана.

[carousel_slide id=’7747′]
Print Friendly, PDF & Email