Прослава престоног празника Светога Матеја у Српском Милетићу


На празник Светога апостола и еванђелиста Матеја, 29. новембра 2019. године, мештани Српског Милетића прославили су своју храмовну славу.

Празничним бденијем је началствовао протојереј Брана Влајковић, парох сомборски.

На сâм дан празника свету Литургију је служио протојереј Душан Ђукић, архијерејски намесник оџачки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После прочитаног еванђелског одељка сабрани верни народ пригодном беседом поучио је отац Душан, истичући да су сви призвани на благослов вечнога живота. Посебно они, као свети апостол и еванђелист Матеј, који су својим животом и мученичком смрћу посведочили живу веру у Васкрслога Господа. Из љубави долази свака добра намера и свака добра жеља, а ми, овде сабрани на светој Литургији, сведочимо да смо следбеници истинске љубави, односно божанске љубави која све оплемењује и свему даје вечну форму битисања у Царству небеском, навео је архијерејски намесник оџачки. У продужетку свете Литургије учињен је трократни опход око светог храма, а на западним вратима храма служен је помен уснулим ктиторима, приложницима, свештенослужитељима и парохијанима. По повратку у свети храм извршено је резање славског колача и благосиљање славског жита. Једним устима и једним срцем, са својим вероучитељем Радом Тодоровићем, током свете Литургије појала су деца која похађају веронауку у Основној школи Коста Стаменковић у Српском Милетићу.

Вечерње богослужење служио је надлежни парох, презвитер Негослав Бељански. Кума овогодишње храмовне славе била је госпођа Стана Николић из Српског Милетића, а кумства за следећу годину прихватила се госпођа Драгана Китановић.


[carousel_slide id=’5703′]

Print Friendly, PDF & Email