ПРОСЛАВА АРАНЂЕЛОВДАНА У ЕПАРХИЈИ БАЧКОЈ

У четвртак, 8/21. новембра 2019. године, наша света Црква молитвено је прославила празник Сабора светога архангела Михаила и осталих небеских сила бестелесних. На Аранђеловдан, Епископ бачки г. Иринеј молитвено је присуствовао светој Литургији у храму Христа Спаситеља у Москви. Слава је Светоархангелске обитељи у манастиру у Ковиљу, где је на светој Литургији началствовао Епископ мохачки г. Исихије. Аранђеловдан је слава храмова у Савином Селу, Сенти и у Дероњама.

Светоархангелски манастир у Ковиљу – Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Исихије началствoвао је у четвртак, 21. новембра 2019. године, на светој архијерејској Литургији у Светоархангелском манастиру у Ковиљу, поводом празновања славе ове свете обитељи – Сабора светога архангела Михаила.

Епископу су саслуживали протопрезвитер-ставрофор Бранко Ћурчин, јеромонах Дионисије, јерођакон Козма, као и новосадски ђакони Владо Поповић и Огњен Верић. Евхаристијском сабрању молитвено су присуствовале монахиња Порфирија, настојатељица манастира Васкрсења Христова у Каћу, и монахиња Филотеја.

По прочитаном јеванђелском одељку беседио је владика Исихије, који је нагласио значај ангелâ и архангелâ за наше спасење. Имајући дар слободе, анђели су савршена бића која су служила Богу. Монаси су, на земљи, они који се највише труде да наликују анђелима и зато су манастири, монашке заједнице, имале у читавој историји посебну везу са анђелима. Много је манастира посвећено анђелима, арханђелима, и у том броју је и овај наш Светоархангелски манастир. Ми смо сви позвани да служимо Христу, да будемо анђели у својим животима, не у смислу неког – не дај Боже – презира према телесном, већ у тој ватрености служења Богу. Треба да се надахњујемо анђелским особинама и да их развијамо код себе, поручио је владика Исихије.  

Након заамовоне молитве извршено је освећење славских дарова, колача и кољива, после чега је Епископ мохачки честитао братству манастирску славу, а свима присутнима пожелео је благословен празник.

На Литургији је умилно појао здружени хор Светоархангелске обитељи и Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин.

[carousel_slide id=’5239′]

Савино Село – Храм у Савином Селу, посвећен Сабору светога архистратига Михаила и осталих небеских сила бестелесних, прославио је славу у четвртак, 21. новембра 2019. године.

Бденијем уочи празника началствовао је протопрезвитер-ставрофор Радован Лазић, парох у Змајеву, а свету Литургију на Аранђеловдан је служио протонамесник Јован Кисин, надлежни парох.   

Кум овогодишње храмовне славе био је г. Миодраг Стојковић, а залог кумства за следећу годину прихватио је г. Милорад Томовић.

[carousel_slide id=’5302′]

Сента – Православни житељи Сенте прославили су храмовну славу – празник Светога архангела Михаила. 

Уочи славе празничним бденијем је началствовао презвитер Далибор Зарић, надлежни парох, а на Аранђеловдан свету Литургију је служио  презвитер Сробољуб Срдић, парох у Молу, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После прочитаног јеванђелског одељка беседио је отац Србољуб.

Вечерњим богослужењем је началствовао протонамесник Бошко Симић, парох у Карађорђеву. Богослужењу је присуствовао г. Никола Лукач, начелник Севернобанатског управног округа и г. Игор Стојков, секретар Скупштине општине Сента.

Благосиљани су славски дарови, колач и кољиво, које је припремила госпођа Слободанка Мачак, кума храмовне славе. Залог кумства за следећу годину преузела је госпођа Весна Крстић.

[carousel_slide id=’5370′]

Дероње – Празничним бденијем које је служио протонамесник Душан Ђукић, архијерејски намесник оџачки, 20. новембра 2019. године, почела је свечана прослава славе храма Светог архангела Михаила у Дероњама.

На празник Аранђеловдан свету Литургију је служио протонамесник Драган Штевић, парох у Дероњама. Благољепију празничног сабрања, милогласним појањем, допринели су Црквени хор у Дероњама, као и вероучитељи Милан Радојевић и Иван Костић. Сабрању је присуствовао Јакоб Пфајфер, велечасни жупник оџачки, као и представници локалних институција. Након прочитаног јеванђелског зачала беседио је отац Драган, који је истакао значај архангела Михаила и свих бестелесних небеских сила. После прочитане заамвоне молитве извршен је трократни опход око храма.

Празнична радост и молитвено заједничарење настављено је истога дана служењем вечерњег богослужења са благосиљањем и освећењем славских дарова, колача и кољива. Кумови овогодишње славе били су Владимир и Надица Милутинов са својом породицом.

[carousel_slide id=’5310′]
Print Friendly, PDF & Email