Епископ Иринеј на свечаној академији у Русији

Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј присуствовао је 21. новембра 2019. године свечаности која је уприличена у дворани при Саборном храму Христа Спаситеља у Москви, поводом доделе признања Патријарх Алексије Други – за изузетан рад на јачању јединства православних народа.

Лауреат овог признања Међународног фонда јединства православних народа за 2018. годину је Његово Блаженство Патријарх Јерусалима и све Палестине г. Теофил Трећи.

У присуству Патријарха московског и све Русије г. Кирила, архијерејâ Руске Православне Цркве и других помесних Цркава, свечаност је започела молитвом Царе небески и приказивањем документарног филма посвећеног основним прекретницама и догађајима у историји Међународног фонда јединства православних народа.

Патријарх московски и све Русије г. Кирил нагласио је, у поздравном обраћању, да данас када стихије овога света покушавају да разоре јединство светога Православља, особити значај има Јерусалимска Црква, која је Мајка свих Цркава. Предстојатељ Руске Цркве и г. Валерије Аркадијевич Алексејев, председник Фонда јединства православних народа, уручили су поменуто признање Патријарху јерусалимском Теофилу. Примамо ово престижно признање које представља символ јединства православнога света, у нади да ће то јединство живети у свима нама који служимо у Винограду Господа нашега, казао је Предстојатељ Јерусалимске Цркве.

У наставку свечаности уприличен је богат културно-уметнички програм. Часну пратњу Епископа бачког током боравка у Москви чинили су Епископ моравички г. Антоније и ђакон Александар Билић, службеник Епархијског управног одбора Епархије бачке.

Извор: http://www.patriarchia.ru

Print Friendly, PDF & Email