Света Тајна покајања

У седамдесет петом издању емисије „Светотајинско богословљеˮ ступили смо на умно путовање које смо посветили светој Тајни покајања. У оквиру ове прве емисије, којом почињемо циклус емисија посвећених наведеној светој Тајни, изложили смо неколико уводних напомена у погледу правилног разумевања покајања.

Истина о покајању утемељена је на Спаситељевим речима: И ово рекавши, дуну и рече им: „Примите Духа Светога! Којима опростите гријехе, опраштају им се; и којима задржите, задржани су“ (Јн. 20, 22). Са друге стране, Еванђеље Христово почиње речима о покајању, али оно и у целини говори о љубави Божјој према покајницима. У сваком времену одјекују речи Оваплоћеног Логоса Господа нашег Исуса Христа: Јер нисам дошао да зовем праведнике, но грешнике на покајање (Мт. 9,13).

На основу ових сведочанстава у погледу свете Тајне покајања закључујемо да је љубав Божја према људима основ и смисао Христовог Оваплоћења, али и позив свима људима да се угледају на Бога и на љубав Његову, на љубав и самилост према свима нама као покајницима.

Аутор емисије: Катихета Бранислав Илић

Print Friendly, PDF & Email