Празник Сабора светога архангела Михаила и осталих небеских сила бестелесних

У четвртак, 8/21. новембра 2019. године, наша света Црква молитвено ће прославити празник Сабора светога архангела Михаила и осталих небеских сила бестелесних. Сабор светога архангела Михаила и осталих небеских сила ангелских биће прослављен као престони празник Светоархангелске обитељи у манастиру у Ковиљу.

Стварајући свет, Бог је створио и духовни свет анђелâ. Према речима преподобног Јустина Ћелијског, анђели су духовна бића која су створена са циљем да буду „извршиоци и весници воље Божје“.

Реч анђео (ἅγγελος) подразумева службу весника или гласника. Описујући стварање света, пророк Мојсеј је посведочио да је, у почетку, Бог створио небо и земљу (Пост 1, 1). У својим тумачењима овог Божјег стваралачког чина, свети Оци под небом подразумевају не само небески свод, него и свет бестелесних, духовних бића – анђелâ. Као духовна бића, анђели предстоје Престолу Божјем и непрекидно созерцавају неисказиву славу Божју. Сходно богооткривеној истини, анђели се разликују по савршенству и чиновима. Постоји девет анђелских чинова. У спису О небеској јерархији светога Дионисија Ареопагита, посведочено је да се анђелске силе деле на три јерархије, а свака јерархија на три лика. Вишу јерархију чине: Серафими, Херувими, Престоли; средњу јерархију: Господства, Силе, Власти; нижу јерархију: Начела, Арханђели, Анђели. Најближи Престолу Славе Божје јесу Серафими, Херувими и Престоли. У виђењу славе Господње, пророк Исаија је видео Серафиме који окружују Божји Престо и славословно узвикују: „Свет, Свет, Свет је Господ над војскама; пуна је сва земља славе Његове“ (Ис 6, 3).

У целокупној свештеној историји Старога и Новога Завета срећу се јасна сведочанства о бестелесним анђелским силама и о њиховој значајној улози у Божјем домостроју спасења. Према Светоме Писму Старога и Новога Завета, поред тога што анђели благовесте и извршавају вољу Божју, они и посредују између Бога и људи. Арханђела Михаила Црква прославља као предводника свих анђелских сила. Он предводи анђелске силе у духовној борби против сатане и палих анђела. У тој духовној борби, анђели помажу и људима. Сходно вери Цркве, свака крштена особа при крштењу добија свога анђела чувара.

У доленаведеном тонском запису послушајте беседу Његовог Преосвештенства Митрополита загребачко-љубљанског г. Порфирија изговорену о Аранђеловдану, 2017. године.

Приредио Милан Бандобрански

Print Friendly, PDF & Email