Митровдан прослављен у Лалићу

На дан када наша света Црква молитвено прославља Светога великомученика Димитрија, 8. новембра 2019. године, храм у Лалићу, који је посвећен управо овом светитељу, прославио је престони празник.

Свету Литургију служио је протопрезвитер Славко Протић, надлежни парох, који је, после прочитаног јеванђелског одељка, присутне позвао да чувају православну веру, Српску Православну Цркву за коју се изборио Свети Сава и да молитвено одржавају веру светитељâ Саве и Димитрија. После заамвоне молитве извршен је трократни литијски опход око храма и служен је помен свештенослужитељима, оснивачима, ктиторима и приложницима храма у Лалићу.

Вечерњим богослужењем началствовао је протопрезвитер Душан Ђукић, архијерејски намесник оџачки, уз саслужење презвитера Негослава Бељанског, пароха у Српском Милетићу. После вечерњег богослужења извршен је чин благосиљања жита и резања славског колача, припремљених трудом господина Немање Шипке са породицом. Кумство за следећу годину прихватио је господин Пантелија Лазић из Лалића.

Предвођени вероучитељем Немањом Петровићем, ученици веронауке извели су пригодан културно-уметнички програм.

Срби у Лалић долазе за време сеобе 1690. године, под Арсенијем Трећим Чарнојевићем. Село 1750. године има српску народну школу у оквиру Цркве, тако да је сав културно-просветни живот Лалића у прошлости био уско везан за Цркву. Храм Светога великомученика Димитрија сазидан је 1834. године. Торањ и западна фасада храма генерално су обновљени 1996. године, а 2017. године и кров храма. У првој половини 2019. године извршени су радови на замени фасадне столарије и попуњавању пукотина у зидовима. 

Print Friendly, PDF & Email