ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ПРАВОСЛАВНОГ КАТИХИЗИСА – СВЕТИ САВА И ОСАМ ВЕКОВА АУТОКЕФАЛНОСТИ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Поводом прослављања великог јубилеја наше помесне Православне Цркве, у оквиру архијерејских намесништава Епархије бачке, 19. октобра 2019. године одржано је такмичење у познавању историје на тему – осам векова од добијања аутокефалности Српске Православне Цркве.

Нови Сад – У архијерејском намесништву новосадском првом такмичење ученика основних школа, који похађају наставу Православног катихизиса, одржано је у Основној школи Коста Трифковић у Новом Саду.

Ученици из десет основних школа надметали су се за титулу најбољег познаваоца историје на тему Осам векова од добијања аутокефалности Српске Православне Цркве. На самом почетку такмичења ђакон Владимир Поповић поздравио је присутне, а вероучитељица Ана Милојковић свима је пожелела добродошлицу у име директора ОШ Коста Трифковић.

Најуспешнији су били ученици ОШ Свети Сава из Руменке, друго место су освојили ученици ОШ Ђура Даничић из Новог Сада, а треће место су заузели ученици ОШ Коста Трифковић. На појединачном плану истакли су се: Дејана Петровић, ученица ОШ Свети Сава из Руменке, која је показала највиши ниво знања, затим Владимир Радујков, ученик ОШ Иван Гундулић и Ања Новковић, ученица ОШКоста Трифковић.

Ђакон Слободан Ђурђић захвалио је ученицима на љубави и заинтересованости за ову изузетно важну тему за национални и духовни идентитет српскога народа и, након објављених резултата, поделио је захвалнице и дарове које је припремила Епархија бачка.

[carousel_slide id=’3767′]

Бачка Паланка Такмичење је организовано у сарадњи Епархије бачке и Друштва наставника историје Бачке Паланке, а учествовали су ученици основних школа са територије Епархије. Ученици су се за такмичење припремали из књиге под називом Свети Сава и осам векова аутокефалности Српске Православне Цркве, коју су, за ту прилику, приредили др Предраг Вајагић, научни сарадник и мр Владимир Баљ, катихета и професор српског језика и књижевности. Координатори такмичења били су архијерејски намесници, са надлежним свештеницима.

Најуспешнији ученици из намесништава узеће учешће на епархијском такмичењу које ће бити одржано у децембру, у Новом Саду.

О такмичењу говори протопрезвитер Бране Миловац, архијерејски намесник бачкопаланачки:

Др Предраг Вајагић, научни сарадник, навео је како је протекла организација самог такмичења:

[carousel_slide id=’3488′]

Оџаци – У архијерејском намесништву оџачком такмичење ученика основних школа, који похађају наставу Православног катихизиса, одржано је у Основној школи Мирослав Антић у Оџацима. Учешће је узело 15 екипа. Прво место је освојила ОШ Коста Стаменковић из Српског Милетића, друго ОШ Вук Караџић из Бача, а треће место је припало ОШ Марко Орешковић из Бачког Грачаца.

Протопрезвитер Душан Ђукић, архијерејски намесник оџачки, обратио се ученицима и захвалио на учешћу, уложеном труду и показаном знању и љубави. Сви учесници су добили захвалнице, а три првопласиране екипе дариване су дипломама.

[carousel_slide id=’3537′]

Жабаљ – Основна школа Милош Црњански у Жабљу била је домаћин квиза у којем су учествовала деца осмих и седмих разреда, са територије архијерејског намесништва жабаљског, а која похађају часове верске наставе.

Решавајући задата питања у тесту, такмичари су показали основно знање о светородној лози Немањића, о Светоме Сави и о њиховој улози у стварању самосталне Српске Цркве и државе.

Од девет основних школа, најбољу спремност показали су ученици Основне школе Исидора Секулић из Шајкаша. Друго место је заузела Основна школа Милош Црњански из Жабља, а трећу позицију су знањем обезбедили ученици Основне школе Исидора Секулић из Мошорина. 

Најбољи појединци су били: Нађа Тешић из Шајкаша, Николина Чолић из Мошорина и Теодора Његован из Жабља.

Такмичарима се обратио протојереј Миладин Бокорац, архијерејски намесник жабаљски, и том приликом доделио дипломе и захвалнице, као и поклоне који су дар црквених општина наведеног архијерејског намесништва.

[carousel_slide id=’3547′]

Футог – У духу великог јубилеја наше помесне Православне Цркве, надахнути празничним даном када са сваком љубављу савршавамо молитвени спомен на светог апостола Тому, у футошкој Основној школи Мирослав Антић реализовано је епархијско такмичење за један део основних школа које припадају архијерејском намесништву новосадском првом, у познавању историје на тему – Осам векова од добијања аутокефалности Српске Православне Цркве.

Прво место припало је новосадској Основној школи Прва војвођанска бригада, на другом месту нашла се Основна школа Светозар Марковић – Тоза, док је треће место заузела Основна школа Васа Стајић. На појединачном плану прво место је припало Исидори Игњатов, ученици седмог разреда Основне школе Михајло Пупин у Ветернику.  

На крају су ученицима свечано додељене дипломе за освојена прва три места на нивоу школа, као и на појединачном нивоу, а свим осталим ученицима, који су учешћем у овом такмичењу делатно пројавили љубав према Православном катихизису, подељене су захвалнице и пригодни дарови.

[carousel_slide id=’3570′]

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је Untitled-1.jpg

Сириг – У Основној школи Данило Зеленовић у Сиригу, 19. октобра 2019. године, одржано је такмичење ученика који похађају верску наставу. Тема такмичења је била – Осам векова од добијања аутокефалности Српске Православне Цркве, а учествовало је шест школа из архијерејског намесништва новосадског другог.

Прво место је освојила екипа из Основне школе Славко Родић из Бачког Јарка, друго место Основна школа Лаза Костић из Ковиља и треће место су изборили ученици Основне школе Алекса Шантић из Степановићева. Најуспешнији појединци су били: Анастасија Зорић из Бачког Јарка, Илија Милаковић из Ковиља и Михаило Антонић из  Степановићева.

Протонамесник Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други, доделио је ученицима дипломе и захвалнице, као и дарове које су припремиле црквене општине наведеног архијерејског намесништва.

[carousel_slide id=’3592′]

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је Untitled-1.jpg

Суботица – Поводом великог јубилеја наше свете Цркве – осам векова аутокефалности, у архијерејском намесништву суботичком, у суботу, 19. октобра 2019. године, у ОШ Кизур Иштван одржано је такмичење ученика седмог и осмог разреда, полазникâ Православног катихиза.

У такмичењу су учествовали ученици из 17 основних школа. Прво место освојили су ученици седмог разреда ОШ Чаки Лајош из Бачке Тополе, и то: Сара Алимпић, Урош Микулић и Јован Свилар, које је предводила вероучитељица Сања Шупић. Друго место заузели су ученици ОШ Соња Маринковић из Суботице, док је треће место припало ученицима ОШ Вук Караџић из Бајмока.

Поздравивши пригодним речима све учеснике такмичења, протопрезвитер Миодраг Шипка, архијерејски намесник суботички, доделио је дипломе најбољим учесницима, као и осталим ђацима Православног катихизиса који су узели учешћа у такмичењу. За све учеснике такмичења приређено је послужење у просторијама Црквене општине суботичке.

[carousel_slide id=’3676′]
Print Friendly, PDF & Email